ODD Başkanı Bayraktar: ÖTV'nin Etkisi 2013'de Görülür - Son Dakika
Ekonomi

ODD Başkanı Bayraktar: ÖTV'nin Etkisi 2013'de Görülür

ODD Başkanı Bayraktar: ÖTV\'nin Etkisi 2013\'de Görülür

ODD Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV oranlarının artırılmasına yönelik etkilerin 2013 yılında görülebileceğini söyledi.

19.10.2012 14:16  Güncelleme: 14:36

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV oranlarının artırılmasına yönelik etkilerin 2013 yılında görülebileceğini belirterek, "Otomotiv pazarının bu yıl 790-840 bin aralığında kapanacağını öngörüyoruzOtomotiv Distribütörleri Derneği(ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv sektörüne uygulanan ÖTV oranlarının artırılmasına yönelik etkilerin 2013 yılında görülebileceğini belirterek, "Otomotiv pazarının bu yıl 790-840 bin aralığında kapanacağını öngörüyoruz. Üyeliğimizle yaptığımız ankete göre, seneye 775 bin adette kapanır" dedi.

Bayraktar, AutoShow 2012 Fuarı öncesi düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, İstanbul Autoshow 2012 Fuarı'nın, Türkiye otomotiv sektörünün yurt içi ve yurt dışında platformlarda tanıtımına büyük katkı sağlayacak büyük bir organizasyon olacağını söyledi. Fuarın bu yılki konseptini "Sektörün Güç Gösterisi" olarak açıklayan Bayraktar, "Fuarda, 45 markanın 500'e yakın modeli ilk kez birarada sergilenecek. Toplam 4 otomobilin dünya, 31 adet otomobilin ise Türkiye lansmanı gerçekleştirilecek" dedi.

-"ÖTV'DE ARTIŞ SÖYLENTİSİ SATIŞLARI ARTIRDI"-

ÖTV'nin artırılması konusuna da değinen Bayraktar, ekonominin yavaşlatılması kapsamında otomotiv sektörüne yönelik geçen yıl getirilen bir dizi tedbire, geçen ay da devam edildiğini ve 1600 cc altındaki araç segmentinde ÖTV oranının yüzde 37'den 40'a çıkartıldığını hatırlattı. ÖTV artış söylentisinin, artıştan önce yayılmasının, satışlara hafif bir hareketlenme getirdiğini açıklayan Bayraktar, "Ancak bunun sınırlı olacağını ve etkilerinin asıl 2013 yılında görüleceğini düşünüyoruz. Üyelerimizle yaptığımız ankete göre, seneye de tahmin ediyoruz ki 775 bin gibi bir pazarla kapatacağız" dedi.

-ÖTV'Yİ KAMPANYA VE YENİ MODEL YILI FRENLEYECEK-

Bayraktar, ÖTV'nin etkisiyle birlikte bu yıl otomotiv sektörü toplam pazarının 790-840 bin aralığında kapanacağını öngördüklerini açıklayarak, "Piyasayı yıl sonuna kadar, her zaman, her sene gördüğümüz hareketlilikte değil de aslında, aşağıya daha fazla inmesi gerekirken, yeni model yılı ve kampanyaların etkisi ile biraz belli bir seviyede tutarak gideceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla bu ortaya çıkan tablonun dışında, Auto Show'un yaratacağı olumlu rüzgar, Kasım ve Aralık ayı sonuçlarına bir nebze pozitif yansıyarak, sektöre ve pazara iyi bir enerji katacağını düşünüyorum" diye konuştu.

-"AUTO SHOW BÜTÇESİ TAHMİNİ 10-50 MİLYON TL ARASINDA"-

Soruları da yanıtlayan Bayraktar, fuar için ne kadar bütçe harcandığına ilişkin bir soru üzerine, "Otomotiv sektörü tahmin ediyoruz ki yılda 250 milyon TL gibi bir rakam harcıyor. Gerek basılı, dijital iletişim, halka ilişkiler gibi faaliyetler için. Fuar için bütçemizi yaparken, iletişim ve tanıtım için bütün otomotiv markalarının bütçelerinde kalın bir blok olarak durur orada. Dolayısıyla iyi masraf ediyoruz. Söylemek zor ancak, 40 bin metrekare düşünüldüğünde 7 haneli rakamların ortası ile altı arasında biryerlerde diye düşünmek lazım. 7 haneli derken, 10 milyon TL'den 50 milyon TL ortası olduğuna göre, onun arasında bir yerlerde bir rakam olarak düşünmek lazım" diye yanıtladı.

-"YÜZDE 100 YERLİ DİYE BİR KONSEPT YOK ASLINDA"-

Bayraktar, yerli otomobile ilişkin bir soru üzerine, "Yüzde 100 diye bir konsept yok aslında. Burada anlatılan, yeri otomotiv sanayinin güçlendirilmesi, yeni teknolojilerin verilen teşviklerle daha fazla üretilmesi. Eğer mümkün olabiliyorsa içindeki yerli içeriğin, gömülü yazılımlarda, aktarma organlarında artması. Bunların hepsinde eğer yapılabiliyorsa da bir yerli markanın buradan çıkması" karşılığını verdi.

-"DAVET ETTİK"-

Fuar açılışına Başbakan'ın katılıp katılmayacağı yönündeki bir başka soruya ise Bayraktar, şu yanıtı verdi:

"Cumhurbaşkanımızdan başlayarak, Başbakanımız ve kanun koyucularımızı davet ettik. Biliyorsunuz otomotiv dinamik bir sektör. Hükümetin buna da gerekli önemi gösterdiğini ben anlıyorum. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile de konuştuk. Programlarına alındı. Başbakanımız bizzat gelirse daha mı iyi olur? Valla çok iyi olur. Cumhurbaşkanımız ile gelirse daha da iyi olur. Biz de ağırlamaya hazırız."

-"ORTADOĞU, ARAP YARIMADASI'NA TANITIM YAPTIK"-

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi Autoshow Başkanı İlhan Ersözlü, Auto Show'a ilişkin pazarlama faaliyetlerini hem yurt içi, hem de yurt dışı pazarlarda yaptıklarını açıkladı. Ersözlü, "Yurt dışında ağılıklı olarak Ortadoğu, Arap Yarımadası'na ağırlığımızı verdik. Avrupa'yı çok kafamıza takmadık" dedi. Ersözlü, hedeflerinin 600 bin civarında ziyaretçiyi ağırlamak olduğunu açıkladı. Fuar açılışına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da davet edildiğini belirten Ersöz, "Ancak programı uymuyor sanırım" dedi. - İstanbul

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi ODD Başkanı Bayraktar: ÖTV'nin Etkisi 2013'de Görülür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement