‘Parasız Ama Aşık’ Yubari, Dünyanın En İyi Reklam Projesi Seçildi! - Son Dakika
Ekonomi

‘Parasız Ama Aşık’ Yubari, Dünyanın En İyi Reklam Projesi Seçildi!

‘Parasız Ama Aşık’ Yubari, Dünyanın En İyi Reklam Projesi Seçildi!

2010 Yılında Dört Kıtada Uluslararası Yarışmalarda Ödül Kazanan İşler Arasından "En İyilerin En İyisi" İstanbul'da Seçildi.

15.03.2011 09:40  Güncelleme: 09:51

-Bu yıl 28 ödülün sahibini bulduğu The CUP'ta "Grand Cup"ı, Japonya'da 'Yubari Projesi'ni hazırlayan Beacon Communications K.K. ajansı aldı.

-'Parasız ama aşık' sloganına sahip proje ile bir maskot yaratıldı ve popülerliğini yitiren Yubari şehri yeniden eski günlerine dönmeye başladı. Proje şehirde turizmi yüzde 10 artırırken 31 milyon dolar kazandırdı.

-Büyük ödül olan Grand Cup'ı Beacon Communications adına Leo Burnett Worlwide Baş Yaratıcısı Mark Tutssel, Slovenya Büyükelçisi Dr. Milan Jazbec'in elinden aldı.

Dünyanın en büyük reklam yarışması olan ve dört kıtanın en iyi reklamları arasından 'en iyileri' seçmeyi hedefleyen Istanbul Intercontinental Advertising Cup (IICAC) sonuçlandı. Kısaca The CUP olarak anılan yarışma İstanbul'un da şimdiye kadar gördüğü en büyük reklam organizasyonu oldu. Yaratıcı dehaları, genç beyinleri ve sektör temsilcilerini iki gün boyunca birarada bulunduran Yaratıcılık Zirvesi de görkemli oranizasyonla tamamlandı.

Her yıl 30 binin üzerinde başvuru kıtasal ölçekte değerlendirildikten sonra, bunlardan binlercesi kıtalararası kısa listeye kalmaya hak kazanıyor. 200'e yakın aday olurken, sadece 38 ajans bu prestijli Gümüş Kupayı evine götürebiliyor. İstanbul'da iki gün süren "Yaratıcılık Zirve"sinin ardından 38 kategorinin yarıştığı yarışmada 28 reklam ödüle layık bulundu. Bu ajanslardan yalnızca birisi Grand Cup'ın sahibi oldu.

Yarışmanın en büyük ödülü, Yubari Projesi'ni gerçekleştiren Japon Beacon Communications K.K. isimli ajansa gitti.

Yubari projesi nasıl gerçekleşti?

Beacon'ın projesi Japonya'nın güneyinde bulunan Yubari isimli şehre yardım etmeyi amaçlıyordu. Daha önce madencilikle geçinen şehri geliştirmek için birçok turizm ve eğlence alanları kuruldu. Ancak şehir başarılı olmadı ve nüfusu 110 binden 15 bin kişiye düştü. Mart 2007'de şehirdeki zarar 330 milyon doları buldu. Durum karşısında şaşıran şehir yönetimi en düşük maliyetle yeni bir proje bulmak zorundaydı. Yapılan araştırmalarda Yubari'nin Japonya'nın en düşük boşanma oranına sahip şehri olduğu ortaya çıktı. Beacon şehir için 'parasız ama aşık' sloganıyla çalışmaya başladı. Proje için Yubari şehrine sevimli bir çift maskot yaratıldı ve ülkenin en mutlu çiftlerinin bu şehirde bulunduğu duyurulmaya başlandı.

Kısa sürede hem Japonya'dan hem de yurtdışından ziyaretçiler şehre gelmeye başladı. Yubari'yi ziyaret eden her çifte bir sertifika verildi. Turizmle birlikte tüm şehir projeyi desteklemeye başladı. Üzerinde Yubari çiftinin resminin bulunduğu tişörtler, kupalar, yiyecekler, müzik albümleri ve maskotların oyuncakları satılmaya başlandı. Proje medyada 300'den fazla yansıma bulurken Google'da 61 bin 500 kez arandı.

Sonuç olarak Yubari Projesi ülkenin turizmi bir yılda yüzde 10 artırdı ve 31 milyon dolarlık gelir sağladı. Yubari Projesi, 2009 yılında Promo Lions'da büyük ödül, 2010'da ise Asya Pasifik'in en büyük reklam yarışması olan AdFest'te ödül kazanmıştı. Dört kıtanın en büyük reklam yarışması olan The CUP'ta da Grand Cup'ın sahibi oldu.

7-10 Mart tarihleri arasında sektörün en iyilerini seçmek için odaya kapanan jüri üyeleri, en önemli küresel reklamcılardan oluşuyor. Berlin School of Creative Leadership Worldwide Başkanı Michael Conrad, Loducca Publicidade Başkanı Celso Loducca, ADFEST Siber Jüri Başkanı ve Droga5 Dijital Direktörü Brett Mitchell, Bluetango CEO'su Johannes Newrkla, Naga DDB Yaratıcı Yönetici ve Başkan Vekili Ted Lim, Contract Advertising Yaratıcı Yönetmen ve Başkanı Ravi Deshpande, Scholz & Friends Berlin Baş Yaratıcı Yönetmeni Jan Pautsch, La Comunidad Yan Ortağı ve Yaratıcı Yönetmeni Jose Molla, Spillmann/Felser/Leo Burnett Zürich Kreatif Direktörü Martin Spillmann ve Türkiye'de DDB&CO Istanbul Yaratıcı Yönetmeni ve Başkanı Karpat Polat'ın da aralarında olduğu yarışma jürisi reklamcılığın bir numaralı isimlerinden oluşuyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi ‘Parasız Ama Aşık’ Yubari, Dünyanın En İyi Reklam Projesi Seçildi! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement