Paris'te, İzmir İçin Karar Anı 18.30'da - Son Dakika
Ekonomi

Paris'te, İzmir İçin Karar Anı 18.30'da

Paris\'te, İzmir İçin Karar Anı 18.30\'da

İzmir ile İtalya'nın Milano Kenti Arasındaki Expo 2015 Yarışında Sona Gelindi.

31.03.2008 02:15

İzmir ile İtalya’nın Milano kenti arasındaki EXPO 2015 yarışında sona gelindi. EXPO’ları düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu’nun (BIE) merkezi Paris’teki genel kurul toplantısında bugün yapılacak oylamada, EXPO 2015’e kimin ev sahipliği yapacağı belli olacak. BIE delegelerinin kararı, TSİ 18.30’da açıklanacak.

DÜNYANIN en büyük organizasyonlarından birisi olarak gösterilen EXPO’yu kazanmak için hükümetinden, yerel yönetimine, sivil toplum kuruluşlarından vatandaşlara kadar herkesin tek yürek olduğu İzmir, heyecanla akşam saatlerinde gelecek müjdeli haberi bekliyor. Heyecanlı bekleyiş ise, 31 Mart’ta Türkiye saatiyle 15.30’da, nefeslerin tutulmasıyla başlayacak. Paris Porte Maillot’daki Palais des Congres yani Kongreler Sarayı’nın Amphitheatre Bleu (Mavi Amfitiyatro) salonlarındaki BIE Genel Kurulu’nda, önce diğer aday İtalya’nın Milano kenti delegeleri, ’Gezegende Herkesin Doyurulması, Yaşam İçin Enerji’ temalı, 30 dakikalık sunumlarını yapacak.

ELEKTRONİK OYLAMA İLE BELLİ OLACAK

Ardından sıra İzmir’e gelecek. Saat 16.15’ten itibaren, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de konuşacağı ’Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar - Herkese Sağlık’ temalı tanıtımla, son kozlar oynananacak. Ardından elektronik oylamaya geçilecek. Türkiye saatiyle 17.00 sıralarında belli olması beklenen kazanan kent, saat 18.30’da basın toplantısıyla açıklanacak. Basın toplantısına kazanan ülkenin temsilcisi ile BİE Başkanı katılacak. Kazanan ülke daha sonra TSİ 21.00’de davetlilere ve delegelere, Place du Marechal de Lattre de Tassigny’deki ’Pavillon Dauphine’ salonlarında bir resepsiyon verecek. 98 üyeli Uluslararasi Sergiler Bürosu üyesi Türkiye, 1985’te, kısa adı BİE olan bu büronun yönetim krulu üyesi oldu.

İZMİR’DEN PARİS’E NAKLEN KONSER

Aynı saatlerde İzmir’de ise bambaşka bir heyecan yaşanacak. Gündoğdu Meydanı’nda Sertap Erener ve Kıraç, şarkılarıyla binlerce İzmirliyi coşturacak. Buradaki görüntüler, BIE Genel Kurulu’nun yapıldığı kongre merkezine ulaştırılacak. Eğer mutlu haber gelirse, İzmir tarihinde görmediği kutlamalara sahne olacak, havai fişek gösterileri yapılacak. Son bir ayı neredeyse Paris’te geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Aziz Kocaoğlu, EXPO 2015 İzmir Yürütme ve Yönlendirme Kurulu üyeleri, genel sekreterlik çalışanlarının moralleri oldukça yüksek. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Yürütme Kurulu üyeleri ve fahri konsoloslarla birlikte 5 gündür Paris’te bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, lobi ve kulis faaliyetlerini son dakikaya kadar sürdüreceklerini söyledi. BIE üyesi delegelerden olumlu mesajlar aldıklarını belirten, Paris’te özellikle son bir haftadır yoğun lobi çalışmalarında bulunan heyet, İzmir’e şu mesajı veriyor: "Ümitliyiz. EXPO İzmir’in olacak."

İKTİDAR-MUHALEFET EL ELE PARİS’TE

İzmir’in EXPO çalışmalarındaki son büyük kozu ise, ünlü Ritz Oteli’nde verilen, ünlü neyzen Kudsi Ergüner’in de unutulmaz bir dinleti sunduğu gala yemeği ve kokteyli oldu. Delegelerin büyük ilgi gösterdiği geceye, Türkiye’den CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün de katılmasının, İzmir’in elini hayli güçlendirdiği belirtildi. EXPO’da çoğu kez ’tek başına’ kalan Milano’nun tam aksine, İzmir’e hem iktidar hem de muhalefetin büyük destek vermesinin, kararsız delegeler üzerinde etkili olduğu bildirildi.

İZMİR’İN SON KOZU SEINE’DE TEKNE TURU

İzmir’in son hamleleri, gala yemeğinin ardından da devam etti. Seine Nehri’nde dün tekne gezisi düzenleyen İzmir heyeti, Pazartesi akşamı oy kullanacak delegelerle son kez bir araya geldi. Akşam saatlerinde de Palais des Congres genel kurul salonunda, adaylık sunumunun son genel provası yapıldı. Provanın ardından, Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği tarafından, aynı salonda, Bakanlar ile Yönlendirme ve Yürütme Kurulu üyelerine brifing verildi. Akşam saatlerinde de, İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri için Seine Nehri’nde ikinci tekne turu gerçekleştirildi.

Paris’te yalnız değil

İZMİR Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Paris’te yalnız değil. CHP lideri Deniz Baykal da, İzmir adına kulis yapmak üzere Paris’te gitti. Kocaoğlu ve Baykal, Seine Nehri’nde tekne turu sırasında birlikte bu fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bugün Fransa’ya gidiyor.

İzmir hem heyecanlı hem kendinden emin

EXPO 2015 için gelecek haberi bugün heyecanla bekleyecek İzmir’de yetkililer ümit dolu. İşte görüşleri:

İzmir Valisi M. Cahit Kıraç: "Oylamaya İzmir halkıyla birlikte, bir şenlik havasında destek vermek amacıyla İzmir’de kaldım. Emeği geçenlere, başta İzmir halkına, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e, siyasi partilere, EXPO Yürütme Komitesi’nde görev yapanlara gönül dolusu teşekkür ediyorum. Herkes elinden gelenin en iyisini yaptı. İnşallah, EXPO’yu alacağız."

EXPO 2015 İzmir Yürütme Kurulu Eşbaşkanı Bahattin Gürsöz: "Temaslarımız, bize söylenen sözler itibariyle, biraz önde olduğumuzu söyleyebiliriz. Karşımızdaki kuvvetli bir rakip. İzmir, az farkla kazanır diye düşünüyorum. Çok büyük fark olacağını sanmıyorum. Moralimiz iyi. Bazı delegelerden İtalyanlar’ın endişeli olduğu haberi geliyor."

EXPO 2015 İzmir Yürütme Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın: "Hükümetin, odaların, belediye başkanımızın İzmir için tek vücut olması, yaptığımız seyahatler, lobi çalışmaları, İzmir’de en son yapılan sempozyum, şehrimizin güzelliği, halkın modernliği, misafirperverliği, fuar için ayrılan yer gibi birçok kriterin değerlendirilmesi sonucunda İzmir EXPO’yu hak etti. Şüphemiz yok alacak. Daha önce yapılan ve son bir aydır gerçekleştirilen görüşmelerin hepsi Türkiye’ye olumlu bir şekilde bakıldığını gösteriyor. Pozitif netice alacağız. Açık farkla alacağımızı düşünüyorum."

EXPO 2015 İzmir Yürütme Kurulu Üyesi ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh: "İzmir’in her zaman avantajlı olduğunu söyledim. Yaptığımız temaslarda avantajımızı gördük. Moraller çok iyi. 6-8 oy farkla alırız."

Türkiye, İzmir için kenetlendi

İZMİR’in EXPO 2015’te ipi göğüsleyebilmesi için çeşitli etkinlikler yapılırken, Paris’te önce Fazıl Say konseri, ardından ’Anadolu Ateşi’ gösterisi ve son olarak da Sertap Erener konseri düzenlendi. Tanıtım faaliyetleri arasında Paris’in önemli cadde ve bulvarları, reklam panoları, taksilerin dışı ve gazete bayilerinin vitrinlerine, İzmir’i tanıtan panolar asıldı.

Milano’dan 50 İzmir’den 100

PARİS’te kıran kırana rekabetin yaşandığı son haftada iki kentin heyetleri BIE delegelerini etkilemek, oylarını alabilmek için uğraş verdi. Her iki kent BIE delegeleri ile gruplar halinde yemeklerde ağırladı. İtalya, Afrika için 50 milyon dolarlık bir program açıklarken, İzmir gecikmedi ve buna 50 milyon dolarlık programla cevap verdi. Bununla da yetinmeyen İzmir, Dışişleri Bakanlığı’nın birkaç saat içinde aldığı kararla Güney Pasifik, Karayipler ve Orta Amerika ülkeleri için 50 milyon dolarlık bir paket daha açıkladı. İzmir’in bu atağını üye ülkeler oldukça olumlu karşıladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Paris'te, İzmir İçin Karar Anı 18.30'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement