Sabancı 100 Milyon Dolar Alıyor Ak Emeklilik ile Aviva Evleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Sabancı 100 Milyon Dolar Alıyor Ak Emeklilik ile Aviva Evleniyor

Sabancı 100 Milyon Dolar Alıyor Ak Emeklilik ile Aviva Evleniyor

Ak Emeklilik ve Aviva Birleşmeye Yönelik Sözleşmeyi İmzaladı. Türkiye'nin Sigortadaki İlk Şirket Evliliğiyle Ortaya Çıkan Yeni Şirket Yüzde 25 Pazar Payı ile Bireysel Emeklilik Lideri Olacak.

09.06.2007 01:38

AK Emeklilik ve Aviva birleşmeye yönelik sözleşmeyi imzaladı. Türkiye’nin sigortadaki ilk şirket evliliğiyle ortaya çıkan yeni şirket yüzde 25 pazar payı ile bireysel emeklilik lideri olacak.

Aviva, birleşmenin ardından Aksigorta’ya 100 milyon dolar nakit ödeme yapacak.

TÜRKİYE’nin sigorta alanındaki ilk şirket evliliği gerçekleşiyor. Bireysel emeklilikte yüzde 14.5 payı olan Ak Emeklilik, yüzde 10.5 payı olan Aviva ile birleşiyor. Adı henüz belirlenmeyen şirket yüzde 25 pazar payı ile bireysel emeklilikte lider olacak. Birleşmenin tamamlanmasından sonra Aviva, Aksigorta’ya 100 milyon dolar nakit ödeme yapacak. Sabancı Holding iştiraklerinden Ak Sigorta’nın yüzde 99.4’üne sahip olduğu Ak Emeklilik ile Aviva Hayat ve Emeklilik şirketlerinin birleşmesine yönelik sözleşmenin imzalandığı törende konuşan Aviva Avrupa Başkanı Tidjane Thiam, Türkiye’de bireysel emeklilik ve hayat sigortası alanında ciddi bir büyüme potansiyeli gördüklerini söyledi.

4 MİLYAR DOLARLIK FON: Thiam, yüzde 50-50 ortaklıkla kurulacak yeni şirketin 2012 yılında toplam yıllık prim ve katkı payının 1 milyar dolar ve fon büyüklüğünün 4 milyar dolara ulaşmasını hedeflendiklerini söyledi. Thiam, her iki grubun da çok güçlü markaları olduğunun altını çizdi. Thiam, Aviva’nın Türkiye’ye 19 yıl önce geldiğini, 2003 yılında emeklilik alanında faaliyete başladığını vurgulayarak, "Aviva’nın doğrudan satış gücü, AK Emeklilik’in banka sigortacılığındaki üstün deneyimi, Akbank’ın perakende ağı ve Sabancı Topluluğu’nun yerel pazardaki deneyimi ile birleştiğinde şirketin büyümek için kullanabileceği güçlü bir sıçrama tahtası olacaktır" dedi.

LİDERLİĞE OTURDU: Sabancı Holding Finansal Hizmetler Grup Başkanı Akın Kozanoğlu, birleşme sürecinin dün itibariyle başladığını bildirdi. Kozanoğlu, yeni kurulan şirketin 572.5 milyon dolar bireysel emeklilik fon büyüklüğü ve yüzde 25’lik pazar payı ile bireysel emeklilik sektörünün lider şirketi konumuna yerleştiğini, 2007’nin ilk çeyreğinde 30.3 milyon dolar toplam prim üretimi ve yüzde 11’lik pazar payı ile de hayat sigortasında 3’üncü sıraya yükseleceğini söyledi.

BÜYÜMEYİ ARTIRACAK: Liderlikten salt büyüklüğü kastetmediklerini vurgulayan Kozanoğlu şöyle konuştu: "Yeni şirketin liderliğini çoklu dağıtım kanalları, yeni ürünler ve gelişmiş teknolojiler ile sağlamlaştırılacak. Türkiye’de hayat ve emeklilik sektörlerinin daha da gelişeceğine inanıyoruz."

300 YILILK TECRÜBE: Kozanoğlu, AK Emeklilik için bir süredir stratejik ortak arayışı içinde bulunduklarını ve titiz incelemeler sonucunda Aviva’nın en doğru tercih olduğuna karar verdiklerini belirtti. Kozanoğlu "Aviva’nın 300 yıllık tecrübesi, liderliği ile Türkiye’nin potansiyeli göz önüne alındığında en doğru tercihti" dedi.

Benzersiz bir şirket yarattık

TÜRKİYE’de hayat ve emeklilik pazarında benzersiz bir şirket yarattıklarını vurgulayan Aviva Avrupa Başkanı Tidjane Thiam, "Oluşacak yeni şirket, hızla gelişen ve önemli derecede büyüme potansiyeline sahip olan Türkiye pazarında lider olacak" dedi.

Yeni şirket alımı sinyali verdi

"AVIVA Türkiye’de yeni satın almalar yapacak mı" şeklindeki soruyu Tidjane Thiam "Öncelikle yeni şirketimizin 2 basamaklı büyüme oranlarını yakalamısını sağlayacağız. Ama tabi ki karşımıza çıkan fırsatlar olursa, değerlendiririz" diye yanıtladı.

Kalıcı ve değer yaratan birleşme

AKIN Kozanoğlu, Aviva ile uzun vadede kalıcı ve değer yaratıcı bir büyüme için birleşme yaptıklarını anlattı. Yeni şirketin portföy yönetiminin AK Portföy tarafından üstlenileceğini açıklayan Kozanoğlu, Akbank’ın Türkiye çapındaki 687 şubesi üzerinden 5.9 milyon perakende müşterisine yönelik olarak da, yeni birleşik şirketin hayat ve emeklilik sigortası ürünlerinin satışa sunulacağını kaydetti. Şirketin CEO’su Ak Emeklilik Genel Müdürü Meral Ak Egemen olurken, Carıl Boehr’in ise etegrasyondan sorumlu Murahhas Üye görevini üstlenecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Sabancı 100 Milyon Dolar Alıyor Ak Emeklilik ile Aviva Evleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement