Serdengeçti Kobi'lere Ekonomi Tespitlerini Aktardı - Son Dakika
Ekonomi

Serdengeçti Kobi'lere Ekonomi Tespitlerini Aktardı

Serdengeçti Kobi\'lere Ekonomi Tespitlerini Aktardı

Eski Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Süreyya Serdengeçti, "Tasarruf etmeyi sevmiyoruz.

18.11.2015 17:16

Eski Merkez Bankası Başkanı Prof. Dr. Süreyya Serdengeçti, "Tasarruf etmeyi sevmiyoruz. O zaman cari açık oluyor işte. Ne kurla çözebiliyorsunuz, ne büyümeyle çözebiliyorsunuz" dedi.

Eski Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen KOBİ Günü Etkinliğine katılarak KOBİ'lere deneyimlerini ve tespitlerini aktardı. Manisa Ticaret ve Sanayi Odası konferans salonunda düzenlenen programa Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erbil ve iş adamları katıldı. KOBİ'lere ekonomik tespitlerini aktaran Serdengeçti, herhangi bir hükümetin iş başına geldiği dönemde 4 alana yoğunlaştığını ve bunlardan birinin cari açık olduğunu söyledi. Serdengeçti, "2015 yılının sonunda milli gelire oran olarak öyle bakmak lazım tabi. İlla şu kadar milyar dolar bu kadar milyar dolar demenin anlamı yok. Milli gelire oranla öyle anlaşılıyor ki yüzde 4 buçuk seviyelerinde bekleniyor. Bu iyi midir kötü müdür dediğiniz zaman ya ak ya kara bakarız. Kimileri ak diyor, 'Çok iyi. Destan yazıyoruz' Kimileri diyor ki, 'Çok kötü bir rakam bu' Ben şöyle bakıyorum olaya. Kısa hafızalı olmayalım. 10 sene evvele gidelim. 10 sene evvel tesadüfen benim Merkez Bankasındaki son aylarım oluyor. 2005 yılı sonu 4,4. Şimdi 4,5 bekliyoruz ya. 10 sene evvel de 4,4 zaten" diye konuştu.

Serdengeçti, burada başka bir fark olduğunu anlatarak şunları söyledi: "Asıl üzerinde durmamız gereken şey o. Büyümeyi kaç tahmin ediyoruz 2015 yıl sonu itibariyle yüzde 3'lerde hükümet de söylüyor bunu. 2005 yılı sonu itibariyle yüzde 8,4. İşte aradaki fark bu. 187 ülke içinde 97'nci sıradayız. İşte durum bu. Bizim gibi ülkeler arasında durumumuz nedir? 25 gelişmekte olan ülke var. Aralarında biz de varız. 25 gelişmekte olan ülke içinde 23'üncü sıradayız. Açık burada bir sorun var. Sorun yoktur demenin bir anlamı yok. Destan yazıyoruz demenin bir anlamı yok. Türkiye'de yapılan yanlış cari açık meselesinin evvelden beri sadece kur ve faizlerle ilgili olarak tartışılmasından kaynaklanıyor."

"TASARRUFU SEVMİYORUZ"

Tasarrufla cari açık arasındaki bağlantıya dikkat çeken Serdengeçti, şunları söyledi: "Yatırım yapmak istiyoruz. Belli dönemlerde çok iyi yatırım da yaptık. O da doğru. Ama tasarruf etmeyi sevmiyoruz. O zaman da cari açık oluyor işte. Ne kurla çözebiliyorsunuz, ne büyümeyle çözebiliyorsunuz. Maalesef böyle bir durum var. Hep orta gelirli bir ülke olarak kalmak bizim kaderimiz mi olacak hep böyle bir kaygı var. O açıdan çok önemli."

Enflasyonun yüzde 8,5 olarak beklendiğini hatırlatan Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben Merkez Bankası'ndan çıkarken 8,1'di zaten. Aradan 9 sene geçti. 188 ülke içinde 2015 sonu itibariyle tahmini rakamlar en yüksek enflasyona sahip 30. ülkesiniz. Burada bir sorun olduğu belli. Tek haneli rakamlar bize yeter diyemezsiniz. Burada gidilecek mesafe var. 25 gelişmekte olan ülke içinde ise 6. sıradayız. Bu dahi gösteriyor burada bir sorun var. Sorun yokmuş gibi düşünmek mümkün değil. Enflasyon mühim değil diyorlar. Mühimdir. Çünkü enflasyonun olduğu yerde siz rekabet gücünü kaybediyorsunuz demektir. Rekabet gücü kaybedince tabi cari açık meselesiyle hep karşılaşacaksınız demektir."

"İŞSİZLİKTE 4. SIRADAYIZ"

Türkiye'deki işsizlik sorununa değinen Serdengeçti, "Biz Güney Afrika'dan iyiyiz' doğru. Yunanistan'dan iyiyiz, hiç şüphesiz doğru. İspanya'dan iyiyiz, o da doğru. Peki ben ilave edeyim o zaman. Avrupa Birliği'nden de iyiyiz. Orada işsizlik daha yüksek bize göre. Bunda hiç şüphe yok. Peki dünyadaki durum ne? 105 ülke içinde en yüksek işsizlik oranına sahip 26. ülkesiniz. 25 gelişmekte olan ülke arasında işsizlik oranı olarak maalesef 4. sıradasınız. Güney Afrika'dan, Yunanistan'dan, İspanya'dan, Avrupa Birliğinden iyiyiz demek bizi kurtarmıyor. Burada yapılacak bir şey var. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Sorunları görmekten kaçınmak sorunu çözmeyi engelliyor. Kimse mi görmüyor mu? Hayır görüyor. Çok enteresan bir ülke Türkiye. Sorunları görüyor. Bir şeyler de yapıyoruz. Sonra görmemeyi tercih ediyoruz" dedi.

"YABANCI SERMAYEYE İHTİYACIMIZ VAR"

Türkiye'de yabancı sermayeye tasarruf açığından dolayı ihtiyaç olduğunu anlatan Serdengeçti, bu ihtiyacın görmezden gelinemeyeceğini savunarak "Sıcak paradan şikayet edelim istediğimiz kadar. Tasarruf açığımız var sorun orada. Rekabet ile ilgili sorunumuz var. Dünya Rekabet Endeksleri yayınlanıyor. Olumlu bir performansımız oluyor. Diğer ülkelerden daha iyi bir noktaya geliyoruz. Bazı yıllar daha kötü bir noktaya geliyoruz. Çok dikkatimi çekmiştir. Kurların epey yükseldiği yıllarda biz rekabet gücünde uluslar arası kıyaslamalarda ilerlemiyoruz. Çünkü kur unsurlardan sadece bir tanesi. Başka bir çok şey var. Ülkedeki verimlilik, saymakla bitmez. Onların hepsine bakarak rekabet gücümüzü arttırmamız gerekiyor" diye konuştu.

"REFORMLARA İHTİYACIMIZ VAR"

Türkiye'de ekonomik reformların yapılması gerektiğini anlatan Serdengeçti, sözlerini şöyle tamamladı: "Reformları yaparsak başta canımız acır biraz. Reformlar başta biraz can acıtıcıdır. Ama uzun vadede daha yüksek büyüme hızlarına, daha yüksek potansiyel büyüme hızlarına, gelecek büyüme hızlarına ulaşabiliriz. Kim yapacak reformları? Hükümet tabi. Dolayısıyla Odalar Birliği Başkanı da söylüyor başkaları da söylüyor, 'Bir an evvel siyasi belirsizlik kalksın. Tercihen tek parti hükümeti de olsun' Ne için istiyoruz bunları reformları yapsın diye tabi. Koalisyon ortamında reform yapmanın ne kadar zor olduğunu ben 2001 yılında gördüm. Bu çok sorunlu bir süreç. Tek partili hükümet o bakımdan da iyi olabilir. Ama dediğim gibi konuşmayı bırakıp reform konusunu yapmamız lazım."

Serdengeçti'nin konuşmalarının ardından programın sonunda KOSGEB kredisi alarak işletme açacaklara belge verildi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Serdengeçti Kobi'lere Ekonomi Tespitlerini Aktardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement