Türkiye'nin Büyüme Stratejisi" Kongresi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin Büyüme Stratejisi" Kongresi

Türkiye\'nin Büyüme Stratejisi" Kongresi

Eski Merkez Bankası Başkanı Yılmaz: "Finansal istikrar, fiyat istikrarı, ekonominin dış dengesini sağlamak ara hedeflerdir" "Ekonomi yönetiminin nihai hedefi ekonomik büyümedir" "Bugün ister gelişmiş ülkeler olsun ister gelişmekte olan ülkeler olsun sorun büyüme sorunudur"

01.12.2014 13:38

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Finansal istikrar, fiyat istikrarı, ekonominin dış dengesini sağlamak konuları var. Bütün bunlar ara hedeflerdir. Ekonomi yönetiminin nihai hedefi ekonomik büyümedir" dedi.

Yılmaz, İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen " Türkiye'nin Büyüme Stratejisi" temalı kongreye katıldı. Bloomberg HT Genel Yayın Koordinatörü Cüneyt Başaran'ın sorularını yanıtlayan Yılmaz, Merkez Bankası'na yönelik eleştiriler ve büyümeye ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Günümüzde dünya ekonomilerinin en büyük sorununun büyüme krizi olduğunu belirten Yılmaz, "Dünyanın önemli bir kısmı bugün belki bolluk çağına ulaşmış vaziyette… ve orada da aşırı bir tüketim söz konusu olabilir. Ama dünyanın büyük ve önemli bir kesimi değil bolluk çağı, tüketim çağına bile ulaşmış değil. O nedenle bugün bizim karşı karşıya olduğumuz en büyük sorun  ister gelişmiş ülkeler olsun ister gelişmekte olan ülkeler olsun büyüme sorunudur" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 2007 krizinin başlarında gelişmekte olan ülkelerle gelişmiş ülkelerin aynı şekilde genişlemeci politikalara yöneldiğini hatırlatarak, "Geldiğimiz nokta itibarıyla ekonomik politikaları koordine etmek artık o kadar kolay değil. Başlangıçta 2-3 yıl boyunca, gelişmekte olan ülkeler gerçekten nispi olarak daha yüksek büyüdüler, dünya ekonomisinin de motoru oldular. Ama artık onlar da bu ivmelerini kaybettiler" diye konuştu.

Dünyadaki bölgesel ekonomik gelişmelere değinen Yılmaz, küresel kuruluşların 2014 ve 2015 yılı için genel büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize ettiğini hatırlattı.

ABD ekonomisinin işsizlik rakamlarını aşağıya çekerek, üretimi canlandırdığını belirten Yılmaz, Avro Bölgesi'ndeki bölgesel sorunlara işaret etti.

"Finansal istikrar yenmez, içilmez, giyilmez"

Siyasilerin Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerine de değinen Yılmaz, Merkez Bankası'nın hedeflerine ilişkin şunları anlattı:

"Deniliyor ki 'Merkez Bankası büyümeyi ön plana çekmeli.' Bugün makroekonomik politikaların belli hedefleri var. Bunların en başında geleni ekonominin kaynaklarını atıl olmaktan çıkarıp tam istihdamı sağlamak. Bunun dışında finansal istikrar diye bir konu var, fiyat istikrarı diye bir konu var. Ekonominin dış dengesini sağlamak diye bir konu var. Bütün bunlar ara hedeflerdir. Ekonomi yönetiminin nihai hedefi ekonomik büyümedir.

Çünkü finansal istikrar yenmez, içilmez, giyilmez. Ekonomik kalkınma dediğimiz şey üzerinde yürüdüğümüz kaldırım, üzerinden geçtiğimiz köprü, içinden geçtiğimiz tünel, tükettiğimiz sağlık hizmeti, aldığımız eğitim hizmetidir. Bütün ekonomik aktivitenin hedefi budur. Dolayısıyla Merkez Bankası'na verilen görev çerçevesinde fiyat istikrarının içerisinde mutlaka ve mutlaka büyüme vardır, bunun dışında bir şey yoktur…"

2009 yılında Euromoney dergisi tarafından "Yılın Merkez Bankası Başkanı" seçilen Yılmaz, kurumlara güvenilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Panelde, ekonomist yazar Ege Cansen, Can Holding Üst Yöneticisi (CEO) Emre Alkin ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Erinç Yeldan Türkiye ekonomisinin büyüme stratejilerini ele aldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin Büyüme Stratejisi' Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement