TZD Genel Başkanı: Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Denetimden Başka Çare Yok - Son Dakika
Ekonomi

TZD Genel Başkanı: Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Denetimden Başka Çare Yok

TZD Genel Başkanı: Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Denetimden Başka Çare Yok

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, et fiyatlarının düşürülmesi için piyasanın kamu kurumları aracılığıyla güçlü bir biçimde denetlenmesinden başka çare olmadığını söyledi.

30.04.2016 12:41  Güncelleme: 14:42

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetki·n, et fiyatlarının düşürülmesinin bir günde gerçekleştirilemeyeceğini belirterek, bu sorunun çözümü için piyasanın kamu kurumları aracılığıyla güçlü bir biçimde denetlenmesinden başka çare olmadığını bildirdi.

"BAŞKA ÇARE YOK"

Yetkin, yazılı açıklamasında, Türkiye'de et fiyatlarının yüksekliğinin gündemden düşmediğine dikkati çekerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve hükümetin bu konuda çeşitli çalışmalar yaptığını, son olarak ette tavan fiyat uygulaması, sınırlı ithalat ve yemde KDV indirimi gibi önlemler alındığını ancak et fiyatlarında beklenen düşüşün olmadığını kaydetti.

Bu durumda akla ilk gelen çözümün sıfır gümrükle yurt dışından sübvansiyonlu et ithali olduğunu belirten Yetkin, "İthalat Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla belli ölçüler içinde yapılıyor. ESK'nın üretim kapasitesi yetersiz olduğu için ithal et piyasanın düzenlenmesi amacıyla piyasaya veriliyor. Et ithalatçıları ithalatın tamamen serbest bırakılması için ısrar ediyor. Bu durumda et fiyatları bir süreliğine düşebilir ama geçmişte de örneği görüldüğü gibi maliyetlerin satış fiyatını karşılamaması nedeniyle üretici elindeki hayvanları kesime gönderir. Ardından fiyatlar eski haline döner. Çünkü içeride üretim kalmayınca et fiyatlarını küçük bir ithalatçı lobi belirler. Bu arada üretici iflas eder, tüketici zarar görür, aracı kesim bu işten karlı çıkar. Bu nedenlerle Bakanlık şu anda ithalatın gümrük vergileri düşürülerek serbest bırakılmasına karşı çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Et üretimininin ve hayvancılığa verilen teşviklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Yetkin, 1 kilogram et için ödenen paranın yüzde 65'inin yem maliyeti olduğunu ifade etti.

Yem fiyatlarını düşürmek için yem bitkileri üretiminin artırılması gerektiğini belirten Yetkin, bunun için de yem bitkilerinin üretiminin teşvik edilmesi ve meraların değerlendirilmesinin önemine dikkati çekti.

"KÜÇÜK İŞLETMELER ÖNEMLİ"

Küçük çapta aile işletmeleri tarafından yapılan hayvancılığın önemli olduğunu ancak günümüzde maliyet sorunlarıyla baş edebilmek için üretim ölçeğini büyütecek önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Yetkin, şunları kaydetti:

"Günümüzde büyükbaş hayvancılıkta 1, 9 baş arasında hayvan bulunduran işletmelerin oranı yüzde 75'tir. Bu durum, hayvancılık desteklerinden bu geniş kesimin yararlanmasını önlemektedir. Küçük üreticilerin tasfiye edilmesi çözüm değildir. Çünkü bu kesim gözden çıkarıldığı takdirde et üretimi düşmekte bu da arz-talep sorunundan ötürü fiyatların yükselmesine yol açmaktadır. Bu nedenle küçük boyutlu işletmelerdeki hayvanların yerel büyük ölçekli besihanelerde beslenmesi için yöntemler geliştirilmelidir."

"BİR GÜNDE FİYATLAR DÜŞMEZ DENETİM ŞART"

Et fiyatlarının düşürülmesinin bir günde gerçekleşebilecek bir olay olmadığına işaret eden Yetkin, "Tek başına alınabilecek bir önlem yetersiz kalacak ve sonuçta kaynak kaybından başka bir işe yaramayacak. Sıfır gümrükle et ithalatı gibi geçici önlemler ise hayvancılığımızın ölüm fermanı olacaktır. Bu sorunun çözümü için piyasanın kamu kurumları aracılığıyla güçlü bir biçimde denetlenmesinden başka çare yoktur" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TZD Genel Başkanı: Et Fiyatlarını Düşürmek İçin Denetimden Başka Çare Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (6)

  • şükrü şahin:
    Sayin bakanim sorun markette tavan fiyata uymassaniiz ital getiririz diyosun kaderine razi olan ureticiyi tehdid ediyosun ital gelmesini market zaten istiyo marketi ital ile desdeklemek ureticiyi ezmektir ital ile tehdid yerine markete canini başka turlu yakarim bes yillik defterini incelerim de bisey de ital markete ceza degil bir ödüldür ceremesini kisa vadede uretici ceker uzun vadede devlet ceker bunu unutma 0 0 Yanıtla
  • şükrü şahin:
    SAYIN BAKANIM ÎTAL BESILIK DANA GETIRME IZNI VERIYOSUN ZENGINE KOLTUK BOSALTIYOSUN 50 TANE HAYVAN GERIRECEK GERCEK BESICIYE İKÌ ADET DEVLET VETERINERINI HAYVAN SECMESI ICIN YURTDISINA GOTURME SARTI KOYUYOSUN SENIN NIYETIN DANA GETIRTMEKMI VETERINER GEZDIRMEKMI ZATEN GUNLERCE HAYVANLARIN KAN TAHLILI HASTALIK TAHLILI YAPTIRIYOSUN VETERINER NESI OLUYOR BU ISI YAPAN BESICI HAYVANIN TUYUNDEN BIRAK HASTALIGI BUZAKEN KAC KILA SUT EMDIGINI ANLAR MASA BASI VETERINER NESINI ANLAR BU ISIN MANTIGI NEDIR 0 0 Yanıtla
  • Senol hamza:
    11 aydir besi yapıyorum. Danalar 16 aylik oldu. Türkiye deki sisteme göre kesim olmasi gerekiyor. Maliyeti kurtarmıyor. Bu nedenle besi suresini 19 -20 aylik olana kadar devam ettireceğim. Baktim kar yine yok işlet meyi kapatacagim. Herhalde 1 kilo ithal eti bende alip yerim. Cok zahmeti ve riskli iş. Özellikle hastalık konusu. Birsabah kalkmissin hayvalar hasta ve ekonomik kayip cok. Cok riskli.24 tl karkas fiyatları 16 aylik danalarin maliyetini kurtarmıyor. Bakalim 20 ay olunca kurtaracak mi? Hatırlatayım TÜRKIYE DE ET SORUNU YOK. ERKEN KESIM VAR. TÜKETICI 3 AYLIK KUZU YEMEK İSTIYOR. O ZAMAN PAHALI OLMASI NORMAL. 3 AYLIK KUZU 15 KILO KARKAS ET VERIR.6 AYLIK KUZU 40 KILO KARKAS ET VERIR. TÜKETICI 3 AYLIK SÜT KUZUSU İSTIYOR. PAHALI OLMASI NORMAL. ERKEN KESIM OLUNCA ET AÇİĞİ OLUYOR. 0 0 Yanıtla
  • ?:
    afrikada bolca hayvan üretim çiftlikleri kurulsun! hertaraf ot! maliyet çok ucuz!.. 0 0 Yanıtla
  • ANTİ AKP:
    DEVLETİN ÖNEM ARZ EDEN 3 ADET GÖREVİ VARDIR 1 EĞİTİM 2 SAĞLIK 3 GÜVENLİK BU ÜÇ GÖREVİ ADAM GİBİ YAPAMIYORSAN ÇEKİP GİDECEKSİN AMA SİZİN DURUMUNUZ FARKLI MUHTEMELEN CEYLAN DERİSİNDEN YAPILMIŞ OLAN KOLTUKLARINIZIN ALT TARAFINA JAPON SÜRMÜŞLER O BAKIMDAN BIRAKAMIYORSUNUZ O KOLTUKLARI MADEM Kİ BIRAKAMIYORSUNUZ O VAKİT İŞİNİZİ ADAM GİBİ YAPIN TERAZİYİ DOĞRU KULLANIN... 0 0 Yanıtla
  • şükrü şahin:
    BESIKTASDAKI. KASAP ETI UCUZ SATMAZMIS KIRASI COKMUS. ULAN BESIKTASDA. ECZANE. ASPIRINI. FARKLIMI. SATIYO. TUPCU. 2. MISLI. PAYAYAMI. TUP. DEGISTIRIYO. BENZINCI. BENZINI. 8. TL. YEMI. SATIYO. BUNLARIN. DERDI. ZAATEN. ITAL. GETIRTMEK. LUTFEN. OYUNA. GELMEYIN. SAYIN. BAKANIM 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement