Ukub'dan Ekonomiye 3 Milyon Dolar Katkı - Son Dakika
Ekonomi

Ukub'dan Ekonomiye 3 Milyon Dolar Katkı

Ukub\'dan Ekonomiye 3 Milyon Dolar Katkı

Kalıp üreten firmalara ürün modelleme konusunda zaman kazandıran ve bu alanda yatırım yapmalarına gerek bırakmayan 'Tersine Mühendislik Merkezi' sektöre nefes aldırdı.

13.12.2012 14:40

Kalıp üreten firmalara ürün modelleme konusunda zaman kazandıran ve bu alanda yatırım yapmalarına gerek bırakmayan 'Tersine Mühendislik Merkezi' sektöre nefes aldırdı. Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) bünyesinde Bursa'da kurulan Tersine Mühendislik Merkezi'ne sektörde faaliyet gösteren firmaların ilgisi de her geçen gün artıyor.

Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle UKUB'un Bursa'daki merkezinde kurulan 'Tersine Mühendislik Merkezi' başta UKUB üyeleri olmak üzere, kalıp sektöründe faaliyet gösteren bütün firmalara hizmet veriyor. Bir süre önce kurulan merkezde yönetim kurulu üyeleri ile birlikte inceleme yapan UKUB Başkanı Şamil Özoğul 'tersine mühendislik' hizmetlerinin öneminin tüm dünyada arttığını ve bu alanda büyük yatırımlar yapıldığını belirterek,  "Tersine mühendislik işlemi bir objenin prob veya lazer ile çok kısa sürede taranarak üç boyutlu modelinin oluşturulmasıdır" şeklinde konuştu.

UKUB bünyesinde BEBKA'dan sağlanan kaynakla kurulan Tersine Mühendislik Merkezi'nin yaklaşık 150 bin dolara mal olduğunu söyleyen Özoğul, "Kalıp tasarımı ve imalatı yapan firmaların bu teknolojiye çok ihtiyacı var. Fakat yatırım ve işletme maliyeti yüksek olduğu için özellikle küçük firmalar ciddi sıkıntı çekiyorlardı. UKUB olarak başta üyelerimiz olmak üzere sektördeki firmaların yaşadığı bu meseleye çare bulmak için BEBKA'ya bir proje sunduk. Kabul gören projemiz kapsamında yüksek hassasiyete sahip, yüksek teknoloji ürünü bir tarama cihazı ve ilgili bilgisayar yazılımlarını aldıktan sonra mühendislik kadromuzu da kurup çalışmalara başladık. Bugüne kadar 12 firma 20 dolayında iş için merkezimize başvurdu. Bu proje ile kalıp firmalarımıza değer katacak ve rekabet güçlerini arttıracak önemli bir hizmeti hayata geçirdik" dedi.

Türkiye kalıpçılık sektörünü geliştirmek için kararlı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan UKUB Başkanı Şamil Özoğul, Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Sorumluluk taşıyan bir sivil toplum kuruluşu olarak temsil ettikleri kalıp sektörünün meselelerini tek tek masaya yatırdıklarını ifade eden Özoğul, "Bu merkezi UKUB kurmasaydı sektördeki firmaların her biri kendi bünyesinde kurmak zorunda kalacaktı. Bizim 200 üyemiz var. Her biri 150 bin dolar yatırım yapsa ülkemizin 30 milyon doları heba olacaktı. Kurduğumuz Tersine Mühendislik Merkezi ile ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağladık. Merkezi kurmamız için UKUB'a mali destek sağlayan BEBKA'ya teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

"HEDEF BÜYÜK, ÇOK ÇALIŞMALIYIZ"

Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediğinin altını çizen Şamil Özoğul bu hedefe ulaşmak için öncelikle katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

"Kalıp sektörünün katma değeri çok yüksektir. Başta otomotiv olmak üzere birçok sektörün tedarikçisiyiz. Ne var ki sektörümüzde yapısal sorunlar var. Bu yüzden Türkiye'de üretim yapan firmalar kalıbı yurt dışından ithal ediyorlar. Dış ticaret dengemiz bozuluyor. Biz yerli kalıp üreticileri için teşvik istemiyoruz. Yerli kalıp kullanacak firmalar teşvik edilse ülkemizin ekonomisi çok büyük kazanç sağlayacak. Böylece 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak daha kolay olacağı gibi ithalatımız da düşecek. Artık Türkiye'de her çeşit kalıbı yapacak bilgi birikimi mevcut."

(MŞ)

13.12.2012 14: 15: 18

TSI

NNNN - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Ukub'dan Ekonomiye 3 Milyon Dolar Katkı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement