Denizin Sesi ile Büyülenin: Müzik Yapan Merdivenler - Son Dakika
Emlak

Denizin Sesi ile Büyülenin: Müzik Yapan Merdivenler

Denizin Sesi ile Büyülenin: Müzik Yapan Merdivenler

11.12.2017 13:40

Adriyatik Denizi'nin insanı büyüleyen güzellikteki şarkısını dinlemek ister misiniz? Öyleyse hemen şimdi Hırvatistan'a bir bilet alın! Çünkü rüzgarın ve denizin şarkısını muhteşem bir melodi halinde kulaklarınıza sunarak, size doğanın ve insanın ortak güzelliğini gösteren, müzik yapan merdivenler Hırvatistan'da bulunuyor.

Müzik yapan merdivenler

Hırvat mimar Nikola Basic tarafından inşa edilmiş olan bu sanat eseri, 2005 yılından bu yana yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor. Toplamda 230 basamaktan oluşan merdiven, adeta bir enstrüman gibi ziyaretçilerine günün her saatinde değişen ses dizilerini sunuyor. Dünyada eşi benzeri bulunmayan bu eser, parlak bir dehanın en önemli ürünlerinden biri olarak, kültür tarihindeki yerini alıyor.Yapay olarak inşa edilmiş bir yapının  deniz ve rüzgarın gücünden faydalanarak böylesine güzel ve iç açıcı bir sonuç yaratması, onu, insanın doğa ile bütünleşmesinin en güzel örneklerinden biri haline getiriyor.

Rüzgarın ve suyun şarkısı

En son basamaktan merdivene dolan sular; rüzgarın yarattığı rezonans ile insanın kendini alamadığı mükemmel bir müziğe dönüşüyor. Basamakların alt kısımlarına yerleştirilmiş olan delikler, vuran dalgaların en güzel şarkılarını merdivenin en üst basamağına kadar taşıyor. Böylece huzur dolu bir ortamda rüzgarın ve suyun şarkısını dinlemek mümkün hale geliyor. Bu oldukça ilginç olan mühendislik harikası ve sanatsal zeka, doğanın her yanını kaplamış olan notaları içeri çekerek yeni, uyumlu ve estetik bir biçimde dışarı çıkmasına zemin hazırlıyor. Hırvatça söylenişi "Morske Orgulje" olan merdivenlerde, kitap okumak ve sonsuz deryanın güzelliğini seyre dalmak ise yerli yabancı bütün turistleri baştan aşağı büyülüyor.

Savaşlara ve yıkımlara rağmen susmayan müzik

Tarihi dönemlerin acılarını da yaşamış olan müzik yapan merdivenler, güç dönemlerin ardından hala umut ve sanat aşılamaya devam ediyor. II. Dünya Savaşı döneminde ağır şekilde tahrip edilmiş bir yapı olsa da, müzik yapan merdivenler bugünkü hali ile görenleri büyülemeyi başarıyor. Savaştan sonra yapılan çirkin beton görünümlü düzenlemeler ise kuşkusuz ki merdivenlerin en talihsiz dönemleri arasında yer alıyor. Bu talihsiz dönemlerde, görsel ve yapısal olarak çok dikkat çekmemiş olsa da, kıymetinin anlaşılması için bir süre görmezden gelinen yapı son dönemde hak ettiği önemi ziyaretçilerinden görmeyi başarıyor. Tahribatın izlerinin silinmesi için yapılan yanlış restorasyonların da düzeltilmesinin ardından kamuya açılan alan, Hırvatistan için oldukça bilindik, turistik bir cazibe merkezi. Yerel halk gibi, dünyanın pek çok farklı yerinden konuklar ağırlamaya devam ediyor.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Denizin Sesi ile Büyülenin: Müzik Yapan Merdivenler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement