ABD Dışişleri Bakanı: IŞİD Krizini Esad'ı Devirmek İsteyenler Çıkardı - Son Dakika
Güncel

ABD Dışişleri Bakanı: IŞİD Krizini Esad'ı Devirmek İsteyenler Çıkardı

ABD Dışişleri Bakanı: IŞİD Krizini Esad\'ı Devirmek İsteyenler Çıkardı

ABD Dışişleri bakanı John Kerry, vaktiyle Esad'ı devirmek uğruna IŞİD ve benzeri radikal gruplara destek olanların bu krize sebep olduğunu söyledi.

24.09.2014 17:03  Güncelleme: 17:52

CNN International kanalında ünlü gazeteci Christiane Amanpour'un programına katılan ABD Dışişleri bakanı John Kerry, vaktiyle Esad'ı devirmek uğruna IŞİD ve benzeri radikal gruplara destek olanların bu krize sebep olduğunu söyledi.

"IŞİD CİDDİ BİR TEHDİT"

Konuşmasında Kerry, devlet başkanları ve cumhurbaşkanlarıyla dün çok samimi bir görüşme yaptıklarını ve artık IŞİD'e karşı bir koalisyonun faaliyete başladığının kesin olduğunu belirtti. Kerry, IŞİD'in bölgedeki devletlerin meşruiyetine ve güvenliklerine karşı ciddi bir tehdit olduğunu, bölge ülkeleri için risk altında olan çok şeyin bulunduğunu ifade etti.

"İSLAM'I GERÇEK MÜSLÜMANLARA TESLİM ETMEK İSTİYORUZ"

IŞİD’in her millete ve devlete tehdit olduğunu belirten Kerry, Obama yönetiminin "İslam’ı IŞİD’in elinden alıp gerçek Müslümanlara" teslim etmeyi amaçladığını söyledi. Amanpour’un Suriye’de IŞİD’in vurulmasını Esed rejimine yarayacağına dair eleştirileri hatırlatması üzerine de “200 bin civarında kendi insanını varil bombalarıyla, gazla ve başka yollarla öldürmüş, nüfusun çoğunun ülkeden kaçmasına neden olmuş, onlara işkence etmiş bir kişinin meşruiyetinden söz edemezsiniz” diye konuştu.

"KRİZE ESADI DEVİRMEK İSTEYENLER NEDEN OLDU"

Kerry, "En başında Esad'ı devirme çabaları başladığında, 'Arada çürük elmalar olsa da, önemli olan Esad'a karşı savaşmalarıdır' diye hesap yapanlar vardı. Bu da, farklı gruplara kaynak sağlanmasına sebep oldu. Bu süreç baştan savma bir şekilde yapıldı ve iyi yönetilemedi." diyerek o zamandan beri bu finansman sağlama durumuna odaklandıklarını söyledi ve artık devlet destekli yardımların tamamen kesildiğini, sadece bireysel yardımlar kaldığını açıkladı.

"ÇÜRÜK ELMALAR" BAŞA BELA OLDU

"Esad'ı devirdikten sonra bu çürük elmalarla ilgilenileceği düşünülmüştü. Fakat bu çürük elmalar giderek daha tehditkar hale geldi" diye konuşan Kerry, katliamları durdurmanın öncelikli amaçları olduğunu ve IŞİD ablukalarının kalkmasını sağlayarak bunu başardıklarını söyledi.

"IŞİD BAĞDAT'A İLERLİYORDU"

Amanpour, ABD’nin altı haftadır IŞİD’i havadan vurduğunu ama örgütün yok edilemediğini hatırlatıp hava gücünün yanısıra özel kuvvetlerin de devreye sokulup sokulmayacağını sordu.

Kerry ünlü gazetecinin sorusuna şu yanıtı verdi:

“Irak’taki hükümet daha yeni kuruldu. Başbakan İbadi New York’ta, toplantılar yapıyor. Kendisiyle görüşüyoruz. IŞİD’i yenmek zaman alacak. Başkan Obama da 'IŞİD eninde sonunda bitecek dedi. Belirli bir zaman vermedi. Çünkü Irak ordusunun yeniden kurulması gerekiyor. Ama IŞİD’in ilerlemesi durduruldu. Hava saldırıları etkili oldu. IŞİD Bağdat’a ilerliyordu. Erbil ya da Bağdat düşebilirdi.”

"HORASAN" SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

Kerry'e ABD'ye saldırı hazırlığında olduğu iddia edilen Suriye'deki El Kaide Bağlantılı Horasan grubunun liderinin akıbetini de sordu. Kerry grubun lideri El Fadli'nin öldüğünü şahsen teyit edemeyeceğini söyledi. Dşişleri Bakanı grubun ne tür bir saldırı tehdidi oluşturduğu sorusuna da yanıt vermekten kaçındı.

"ÇOK FAZLA İSTİHBARAT GİRDİSİ OLUYOR"

Kerry Suriye’deki hedefleri vururken istihbaratı nasıl topladıklarıyla ilgili olarak da “Karada çok farklı istihbarat kaynaklarımız var. Hepsi de farklı farklı biçimlerde. Çok fazla istihbarat girdisi oluyor” dedi. Ancak bu kaynakları açıklamayı reddetti. IŞİD’e karşı koalisyon çalışmalarını organize eden General John Allen’ın istihbarat ağının daha verimli kullanılmasını sağlamak için haftaya bölgeye gideceği bilgisini verdi.

Suriye’de rejimle savaşan muhaliflerin iki cephede çatıştığına dikkat çeken ABD’li bakan, “Suriye'deki muhalefet IŞİD ve rejimle savaştı. Hayatta kalmayı başardı. IŞİD'i Halep'ten çıkardılar. IŞİD'in kapasitesi azalırsa muhalefetinki artacak” öngörüsünde bulundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ABD Dışişleri Bakanı: IŞİD Krizini Esad'ı Devirmek İsteyenler Çıkardı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • asi: kerry ilk defa dogru bir sey söyledin si-itleri esadi devirmek isteyenler cikardi basta recep cok destek verdi simdide u dönüsü yapti hayirdir insallah bakalim altinda ne cikar. . . 1 0 Yanıtla
  • adem: eset kan dökerken sırf seçimle iktidar olduğunu bahane edip destek olanlar, mısırda murside seçimle iktidardı onu deviren sisiyi desteklediler, iki yüzlüler, işid insan öldürmüş umrunda değildir o topraklarda petrol daha çok ilgilendirir onları, dertleri petrolün yandaşlarında kalması kukla hükümetler kurdurup petrolü yeraltı zenginliklerini sömürmek 0 0 Yanıtla

Advertisement