ABD Savunma Bakanı Panetta Japonya'da - Son Dakika
Güncel

ABD Savunma Bakanı Panetta Japonya'da

ABD Savunma Bakanı Panetta Japonya\'da

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Pekin ve Tokyo arasındaki adalar krizinin diplomatik yoldan çözülmesinden yana olduklarını söyledi.

17.09.2012 10:39

ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Pekin ve Tokyo arasındaki adalar krizinin diplomatik yoldan çözülmesinden yana olduklarını söyledi.

Panetta, Tokyo'da Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba ile yaptığı görüşmeden sonra, "Senkaku adalarına ilişkin anlaşmazlıktan ve gösterilerden endişe duyduklarını" belirtti.

Taraflara itidal çağrısında bulunan Panetta, sorunun diplomatik yoldan çözülmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Panetta, Japonya ve Çin'in iyi ilişkilerini korumasının ve gerilimin artmasını önleyecek yollar bulmasının her iki ülkenin de çıkarına olduğunu ifade etti.

Japonya Dışişleri Bakanı Koiçiro Gemba da, Çin'deki Japonyo karşıtı gösterilerin boyutunun hiç olmadığı kadar büyük olduğunu, bazı gösterilerin ayaklanmaya dönüştüğünü belirterek, iki Japon şirketinde büyük hasar meydana gelmesinin üzüntü verici olduğunu belirtti.

Japon Bakan, Çin hükümetinden bir kez daha gösterilerle ilgili önlem almasını isteyeceklerini belirtti.

Koiçiro Gemba, "Japonya-Çin ilişkilerine daha fazla gölge düşmemesi için Japonya ve ABD'nin işbirliği yapması konusunda hemfikir olduklarını" söyledi.

Güney Çin Denizi'nde, Çin'in "Diaoyü" ve Japonya'nın "Senkaku" adını verdiği insansız ada parçacıklarında egemenliğin kime ait olduğu konusunda iki ülke arasında son aylarda ciddi bir gerginlik yaşanıyor. Adaların tarihsel ve uluslararası açıdan doğal olarak kendisine ait olduğunu vurgulayan Japonya'nın tavrına karşılık Pekin yönetimi, adaların antik çağlardan beri Çin'e ait olduğunu savunuyor.

Bu arada, ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Tokyo ziyaretinde yaptığı ilk açıklamasında, Amerikalı ve Japon yetkililerin Japonya'da kurulacak ikinci bir füze savunma sistemi konusunda anlaştığını, bu işbirliğinin üçüncü bir tarafı hedeflemediğini açıklamıştı.

Muhabir: Şeyma Tahan/ AFP

Yayıncı: Ogün Duru - TOKYO

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Savunma Bakanı Panetta Japonya'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement