Abdi İbrahim, Global Pharm'ın %60'ını Satın Aldı - Son Dakika
Güncel

Abdi İbrahim, Global Pharm'ın %60'ını Satın Aldı

Abdi İbrahim, Global Pharm\'ın %60\'ını Satın Aldı

Abdi İbrahim, Kazakistan'ın en büyük şirketlerinden Global Pharm'ın %60'ını satın aldı ve üretim tesisi yatırımı için anlaşma imzaladı.

13.10.2012 08:49

Türk ilaç sektörünün lideri Abdi İbrahim, küresel oyuncu olma hedefi doğrultusunda önemli bir adım daha atarak, Kazakistan'ın önde gelen ilaç üreticilerinden Global Pharm'ın yüzde 60 hissesini satın aldı.

Abdi İbrahim, Kazak hükümetiyle off-take (Uzun Vadeli Tedarik) anlaşmasına sahip Global Pharm'a ortak olarak, bu anlaşma gereğince kurulacak GMP'ye (Good Manufacturing Practices - İyi İmalat Uygulamaları) uygun üretim tesislerini 2014 yılı sonuna kadar faaliyete geçirme sorumluluğunu da üstlendi. Söz konusu üretim tesisinin yatırım anlaşması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in himayesinde gerçekleştirilen Türk Kazak İş Forumu'nda imzalandı.

Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, Global Pharm ortaklığının yaratacağı sinerjiyle Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) pazarındaki etkinliklerini artırmayı hedeflediklerini belirterek; " Bu ortaklıkla oluşacak yeni şirketin, 2019 yılında yaklaşık 85 milyon dolar ciroya ulaşmasını hedefliyoruz" dedi.

Uluslararası pazarlardaki büyüme politikalarına uygun olarak BDT bölgesindeki varlığını güçlendirmek isteyen Abdi İbrahim, bu amaçla Kazakistan'ın üçüncü büyük ilaç üreticisi Global Pharm LLP şirketinin %60 hissesini satın aldı. Yeni oluşumda; Abdi İbrahim'in %60, Lancaster Group ve Dostar Holding'in sahip olduğu Alma Pharm Invest LLP'nin ise %40 hissesi bulunuyor. Abdi İbrahim bu ortaklıkla, Kazakistan'da halen serbest piyasada devam etmekte olan faaliyetlerini kamu ihale piyasasında da geliştirmeyi hedefliyor.

Abdi İbrahim Global Pharm LLP ismi altında faaliyet gösterecek olan firma, gerek Abdi İbrahim ve gerekse Global Pharm'ın portföyünde yer alan ve geniş bir tedavi alanını kapsayan ürünlerin üretim ve pazarlamasını yapacak.

Faaliyete geçtiği 2002 yılından bu yana hızla büyüyerek geçtiğimiz yıl 12,5 milyon dolar ciroya ulaşan Global Pharm, ülkenin ilaç kurumu SK Pharmacia ile 7 yıllık Off-take anlaşması (Uzun Vadeli Tedarik Anlaşması) imzalamış 9 şirketten birisi olarak ön plana çıkıyor. Söz konusu sözleşme gereği 131 ilacın 2014-2021 yılları arasında devlete tedariği yeni firma Abdi İbrahim Global Pharm tarafından gerçekleşecek. Yapılan off-take anlaşmasının ön koşulu olan GMP'ye uygun fabrika ise yaklaşık 60 milyon $'a kadar çıkabilecek bir yatırımla 2014 sonuna kadar inşa edip faaliyete geçirilecek.

TUSKON tarafından 12-13 Ekim tarihlerinde Cevahir Otel'de gerçekleştirilen Türk Kazak İş Forumu programında yer alan yatırım tesisi imza töreni, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, T.C. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kazakistan Endüstri ve Yeni Teknoloji Bakanı Aset İsekeşev'in yanı sıra Abdi İbrahim ve Alma Pharm üst yönetimi ile bürokrasi ve iş dünyasının önemli temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Başkan Barut: Hem entelektüel sermaye, hem know-how ihracı yapacağız!

Abdi İbrahim ve Alma Pharm arasında gerçekleşen ortaklığa imza atan Abdi İbrahim Başkanı Nezih Barut, "Bu ortaklık, 2021 Vizyonu'muzda yer alan küresel oyuncu olma hedefimize ve buna bağlı olarak BDT bölgesindeki varlığımızı güçlendirmeye yönelik bir adımdır, bu ortaklıkla bir yandan Türk ilaç sektörüne yön veren entelektüel sermayemizi, diğer yandan da en son teknolojiyle donatılmış üretim tesislerindeki know-how'ımızı Kazakistan pazarına taşıyoruz" dedi.

Alma Pharm adına anlaşmaya imza atan Alma Pharm'ın ana ortaklarından Lancaster Group Başkanı Berik Kaniyev de hâlihazırda Kazakistan'da başarılı bir operasyon yürütmekte olan Abdi İbrahim'le ortaklık yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, "Abdi İbrahim'in kuracağımız GMP uyumlu fabrika için bize sağlayacağı know-how ve ürün portföyünden ortaklığın portföyüne vereceği katkı, hedeflerimize ulaşmak adına çok değerli olacaktır. Ayrıca son dönemlerde Kazakistan ve Türk hükümetleri arasında çeşitli sektörlerde işbirliğine yönelik başlatılan birtakım inisiyatifler de ortaklık konusunda bize güç verdi" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Abdi İbrahim, Global Pharm'ın %60'ını Satın Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement