Akseki'de Kar Serinliği - Son Dakika
Güncel

Akseki'de Kar Serinliği

Akseki\'de Kar Serinliği

Antalya'nın Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinin yaylalarına gidenler karşılaştıkları kar manzarasından kendilerine alamıyor.

17.07.2012 20:02

Antalya'nın Akseki, Gündoğmuş ve Alanya ilçelerinin yaylalarına gidenler karşılaştıkları kar manzarasından kendilerine alamıyor.

Özellikle hava sıcaklarının 43 derece seyrettiği sahil bölgesinden yaylara gidenler, temmuz ayının ortasında gördükleri kar üzerine piknik yapıyor, kayarak keyfini yaşıyor.

Hava sıcaklığının gündüz 26, gece ise 15 derece kaydedildiği deniz seviyesinden 2 bin metre yüksekteki yaylalarda kar keyfi yapanlar dönüşte ise beraberinde kar getiriyor.

Temmuz ortasında kar keyfi yapanlardan biri de Yörük yaşamını incelemek için yaylaya çıkan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Genç. Yaylada verdikleri kısa mola sırasında gördüğü kara doğru koşan Mustafa Genç, beyaz örtüye uzanarak serinledi. Güneşin kavurucu etkisinin bu bölgede hissedilmediğini belirten Genç, "Bölgenin yüksek olması, sahil etkisinden uzak olması karların geç erimesini sağlıyor. Bu sayede biraz olsun nefes aldık" dedi.

Bölgede inceleme yapan Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El Sanatları Bölümü Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Eroğlu ise yol kenarındaki karın kalığının ise yer yer 5 ile 6 metreyi bulduğunu söyledi. Yayla yollarındaki karın Ağustos sonuna kadar erimediğini anlatan Eroğlu, "Bu kar birikintileri yaylalarda yaşamlarını sürdüren Yörüklerin vazgeçilmez yaşam kaynağı" diye konuştu.

Karın aynı zamanda bölgenin içme suyu ihtiyacını da karşıladığını anlatan Eroğlu, "Yörükler, traktör ya da yük hayvanlarına yükledikleri kar kütlelerini çadırlarına götürüyor. Sıcaktan bozulabilecek meyve, sebze ve et gibi ürünleri karın içine koyarak koruyor. Kar bir anlamda burada buzdolabı görevi görüyor" dedi. Bölgede piknik yapan Ali Özer ise dönüş yolunda yol kenarında testereyle kestiği kar kalıbını Alanya'daki yakınlarına götüreceğini söyledi.

Akseki ve Gündoğmuş'ta kış boyunca çok fazla kar yağdığını anlatan Ali Özer, bölgeye Manavgat ve Alanya'dan gelenlerin kardan para dahi kazandığını vurguladı. Pek çok insanın karı araçlarına yükleyerek sahilde sattığını anlatan Özer, "İnsanlarda bu mevsimde doğal kar gördüklerinde yoğun ilgi gösteriyor. Bu nedenle kafe sahipleri buralardan kar götürerek satıyor" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akseki'de Kar Serinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement