Almanya'da Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Raporu Açıklandı - Son Dakika
Güncel

Almanya'da Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Raporu Açıklandı

Almanya\'da Anayasayı Koruma Teşkilatı\'nın Raporu Açıklandı

İçişleri Bakanı Friedrich."Aşırı sağcı çevrede iki kişiden biri şiddet yanlısı".

11.06.2013 15:20

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, ülkede aşırı sağcı çevrede hemen hemen iki kişiden birinin şiddet yanlısı olduğunu belirtti.

Friedrich, Almanya'nın iç istihbarat servisi olan Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans Georg Maassen ile teşkilatın 380 sayfalık 2012 yılı raporunu tanıttı.

Aşırı sağcıların sayısında küçük düşüş kaydedildiğini, şiddet yanlısı aşırı sağcıların sayısının da azaldığını ifade eden Friedrich, "Ancak bunların oranı yüzde 43 ile dikkati çekiyor. Bu, aşırı sağcı çevrede olanların yarısının şiddet yanlısı olduğu anlamına geliyor" dedi.

Yabancı düşmanlarının işlediği suçlarında da artış olduğuna işaret eden Friedrich, son yıllarda düşüş gösteren bu suçların yeniden 2008 yılının seviyesine ulaştığını kaydetti.

Friedrich, aşırı sağcıların ve diğer aşırı grupların iletişim ve propaganda aracı olarak interneti kullandığına dikkati çekti.

Aşırı sol görüşlü kişilerin sayısının azaldığını, burada şiddet yanlısı olanların oranının ise değişmediğini belirten Friedrich, radikal dincilerin sayısında da önemli artış olduğunu kaydetti.

Friedrich, aşırı sağcı Pro NRW partisinin, bilinçli bir şekilde Müslümanlar ile radikal dincileri ayırt etmediğini ve böylelikle toplumda kavga yaratmaya çalıştığını belirtti. Friedrich, yabancı aşırı grupları, özellikle PKK'yı yakından izlediklerini bildirdi.

NSU Araştırma Komisyonu'nun da bir rapor sunacağına işaret eden Friedrich, bu raporda bazı önerilerin olabileceğini de kaydetti.

Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Maassen de yabancı aşırı gruplar arasında DHKP/C'nin de izlendiğini, bu örgütün Almanya'da yaklaşık 650 taraftarı olduğunu ifade etti.

Bu grubun üyesi Ecevit Şanlı'ın şubat ayında Türkiye'de ABD Büyükelçiliğine saldırdığını ve DHKP/C'nin Türkiye- Suriye sınırında yapılan bir saldırıyla ilişkilendirildiğine işaret eden Maassen, bu konuda Türk makamlarıyla sıkı işbirliğinde olduklarını kaydetti.

Maassen, radikal dincilerin Almanya'da terör saldırısı yapabileceklerine de dikkati çekti.

Bazı kişilerin Suriye'ye gittiğini ifade eden Maassen, Suriye'ye giden radikal dincilerin sayısının 60 olduğunu, 20 kişinin de gitmek istediğini söyledi. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Almanya'da Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın Raporu Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement