Altın Koza'da Yarışan 14 Filmden 8'i Ödüle Doydu - Son Dakika
Güncel

Altın Koza'da Yarışan 14 Filmden 8'i Ödüle Doydu

Altın Koza\'da Yarışan 14 Filmden 8\'i Ödüle Doydu

Adana 18'incisi Uluslararası Altın Koza Film Festivali, dün gece düzenlenen ödül töreniyle sonlandı.'Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi' En İyi Film Ödülü'nü alırken, 'Eylül', 'Gelecek Uzun Sürer' ile 'Aşk ve Devrim' filmleri de festivale damgasını vurdu.

25.09.2011 11:52

Adana 18'incisi Uluslararası Altın Koza Film Festivali, dün gece düzenlenen ödül töreniyle sonlandı. 'Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi' En İyi Film Ödülü'nü alırken, 'Eylül', 'Gelecek Uzun Sürer' ile 'Aşk ve Devrim' filmleri de festivale damgasını vurdu. Festivalde, 'Vücut' filmindeki cesur sahneleriyle dikkat çeken Hatice Aslan ve 'Eylül' filmindeki performansıyla Görkem Yeltan 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü paylaştı. En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü Gelecek Uzun Sürer filmindeki rolüyle Durukan Ordu, En İyi Yönetmen Ödülü'nü de Eylül filminin yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu aldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği, 936 bin lira para ödülünün dağıtıldığı, 19 ayrı dalda 14 filmin yarıştığı 18'inci Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin büyük ödül töreni Merkez Park'taki 2 bin kişilik amfitiyatroda yapıldı. Özlem Gürses ve Murat Başoğlu'nun sunuculuğunu yaptığı ödül törenine Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney, Yılmaz Güney'e benzerliğiyle dikkat çeken dokuma işçisi 51 yaşındaki Ethem Akpolat ile birlikte geldi. Fatoş Güney kırmızı halıda kendisine gösterilen ilgiye kayıtsız kalmadı ve vatandaşlarla selamlaştı.

14 FİLMDEN 8'İNE ÖDÜL

Toplam 43 filmin başvurduğu ve 14 filmin yarıştığı Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Yönetmen Derviş Zaim, oyuncu Beste Bereket, yönetmen Selim Demirdelen, sinema yazarı Bülent Vardar, oyuncu ve senarist Ebru Ceylan, oyuncu Taner Birsel, sinema yazarı ve sunucu Yekta Kopan'dan oluşan Büyük Jüri'nin kararları bazı sanatçılar tarafından eleştirildi. Jürinin değerlendirmesine göre, Onur Ünlü ve Funda Alp'in yönettiği 'Celal Tan ve Ailesi'nin Aşırı Acıklı Hikayesi' filmi 'En İyi Film', 'En İyi Senaryo' ve 'Jüri Toplu Performans Özel Ödülü' aldı.

Özcan Alper'in yönettiği, 'Gelecek Uzun Sürer' filmi ise 'Yılmaz Güney Özel Ödülü', 'SİYAD En İyi Film Ödülü', 'En İyi Müzik Ödülü', 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü' ve 'En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü'nün sahibi oldu.

En İyi Yönetmen Ödülü'nü 'Eylül' filminin yönetmeni Cemil Ağacıkoğlu'nun aldığı törende aynı film, 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü' ile bu yıl ilk kez verilen 'En İyi Ses Tasarımı Ödülü'nün ortağı ve 'En İyi Kurgu Ödülü'nün sahibi oldu.

Gecenin bir başka dikkat çeken filmi ise 'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü', 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü' ve 'Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Mustafa Nuri'nin yönettiği 'Vücut' filmi oldu.

Festivale damgasını vuran bir başka film ise 'En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü', 'Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü', 'Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü' ve Jüri Özel Ödülü' alan Serkan Acar'ın yönettiği 'Aşk ve Devrim' filmleri oldu.

Festivalde, 'Adana İzleyici Ödülü' ölüm oruçlarıyla ilgili olan Ruhi Karadağ'ın yönettiği, 'Simurg', 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü', 'Memleket Meselesi' ve 'En İyi Ses Tasarımı Ödülü' de 'Kaybedenler Kulübü' filminin oldu.

Festivalin 'Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda' yarışan Ali Özgentürk'ün yönettiği, 'Beni Sev', Erdoğan Kar'ın yönettiği 'Kadife/ Büyük Ana', Caner Erzincan'ın 'Mar', A. Haluk Ünal'ın yönettiği 'Saklı Hayatlar', Burak Cem Arlıel'in yönettiği 'Türk Pasaportu' ve Muzaffer Özdemir'in 'Yurt' adlı filmleri hiç ödül alamadı.

HER KATEGORİDE PARA DAĞITILDI

Törende ödül sahiplerine koza heykelleri dağıtılırken, En İyi Film Ödülü 350 bin, Yılmaz Güney Ödülü 75 bin, Adana İzleyici Ödülü 50 bin, En İyi Yönetmen Ödülü 75 bin, En İyi Senaryo Ödülü 30 bin, Jüri Özel Ödülü, En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü, En İyi Müzik Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu Ödülü 20'şer bin, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü ve En İyi Kurgu Ödülü 10'ar bin, Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü ve Umut Veren Genç Erkek Oyuncu Ödülü 5'şer bin lira parayla ödüllendirildi.

SİMURG OYUNCULARI ALKIŞLANDI

Adana İzleyici Ödülü'nü alan Simurg filminin yönetmeni Ruhi Karadağ, "Altı oyuncum var. Üçü burada üçü sürgünde" diyerek törene katılan oyuncularını ayağa kaldırdı. Davetliler ise uzun süre film ekibini alkışladı. Karadağ, "Bu ödülü faili meçhul cinayete giden, mezarsız, topraksız vatandaşlarımıza adıyorum. Ayrıca Yılmaz Güney'in doğduğu yerde, uzun süre gazetecilik yaptığım bu yerde ölen tüm gazeteci arkadaşlara, özellikle Ape Musa'ya adıyorum" diye konuştu.

FATOŞ GÜNEY'E BÜYÜK İLGİ

Festivalin 2. derecedeki en büyük ödülü sayılan 'Yılmaz Güney Özel Ödülü'nü veren Fatoş Güney ise, "Ödüle adını veren Yılmaz Güney'le ilgili bir şeyler söyleme ihtiyacını hissediyorum. O, bu topraklarda doğdu, büyüdü. Çukurova'nın çilekeşliğiyle yoğruldu. O, sizden biriydi ve o bir sinemacıydı. Sanatını, ulusallıktan evrenselliğe ulaştırdı. O gerçekten bir sinema dehasıydı. Daima sizlerin ve halkının yanındaydı. Halkının kurtuluş mücadelesinin yanındaydı. Bu yüzden çok ağır bedeller ödedi. Çünkü o bir devrimciydi. Türkiye ve dünya sineması var oldukça onun eserleri yaşayacak. Huzurunda saygıyla eğiliyorum" dedi.

Yılmaz Güney Ödülü'nü alan 'Gelecek Uzun Sürer' filminin yönetmeni Özcan Alper ise "Gerçekten bu sefer heyecanlandım. Sanırım benim aldığım en güzel ve en anlamlı ödül. Şayet biz Yılmaz Güney'e yakışır sinema yapmaya devam edersek ne mutlu bize. 1990'lı yıllardan bu yana 17 bin 500 insan, adına JİTEM denilen, bir şekilde devletin de içinde olduğu kişiler tarafından çorak alanlarda katledildiler. Maalesef devlet, onların ailelerine kemiklerini bile çok gördüler. Bu ülkede rahat uyuyabileceksek, bu ülkede sanat yapılıyor diyebileceksek tüm bunlarla yüzleşmemiz gerekiyor" diye konuştu.

NELER SÖYLEDİLER?

'Umut Veren Erkek Oyuncu' ödülünü paylaşan 'Vücut' filminin oyuncusu Hakan Kurtaş, "Herkese umut verdiğim için çok mutluyum. Yönetmen Mustafa Nuri'ye, kafamızda farklı pencereler açtığı için teşekkür ediyorum. Oyuncular ve ekibe teşekkür ederim. Ödülü yaşadıkları acılar ne olursa olsun, aşka ve hayata tutunan herkes için alıyorum" dedi.

'Umut Veren Erkek Oyuncu' ödülünün diğer sahibi 'Aşk ve Devrim' filminin oyuncusu Gün Koper de, 'Üstümde azıcık da olsa emeği olduğuna inanan herkese teşekkür ederim. Anne ve babayı öperim, sevgiliyi biraz daha şehvetle öperim. Adana'yı öpüyorum, kebabını seviyorum' diye konuştu.

'Aşk ve Devrim' filmindeki rolüyle Umut Veren Kadın Oyuncu Ödülü'nü alan Deniz Denkler herkese teşekkür ederken, 'Gelecek Uzun Sürer' filmindeki müzikle 'En İyi Müzik Ödülü' Mustafa Biber, sevgi, huzur ve barış dileğinde bulundu.

'En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü'nü törene katılamayan Adalı Aksoy'un yerine 'Aşk ve Devrim' filminin yapımcısı aldı. Festivalde bu yıl ilk kez verilen 'En İyi Ses Tasarımı Ödülü'nü 'Aşk ve Devrim' ile 'Eylül' filmlerinin seslerini tasarlayan Burak Topalakçı aldı. Eylül filmiyle 'En İyi Kurgu' ödülünü alan Taner Sarf, heyecanlı olduğunu belirtti.

'Celal Tan ve Ailesi'nin Aşırı Acıklı Hikayesi' filmiyle tüm oyuncuların 'Jüri Toplu Performans Özel Ödülü' aldığı gecede konuşan filmin oyuncusu Selçuk Yöntem, "Jüri üyelerine teşekkür ederiz. Gerçekten bu bir ekip performansıydı. Önemli bir birliktelikti" dedi.

'Memleket Meselesi' filmiyle 'En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu' ödülü alan Tuna Orhan, mutlu olduğunu anlattı. 'Vücut' filmiyle 'En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu' ödülünü törende bulunmayan Şeyla Halis'in yerine filmin yönetmeni aldı.

'Gelecek Uzun Sürer' filmiyle 'En İyi Görüntü Yönetmeni' ödülü alan Feza Çaldıran, "Ödülü bana değer gördükleri için jüri üyelerine teşekkür ederim. Barış içerisinde yürüyeceğimize inanarak bu ödülü alıyorum" diye konuştu.

Yine aynı filmle 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü alan Durukan Ordu, "Yurdumda gönül yakan ağıtların bir daha hiçbir dilde, hiçbir ilde yakılmaması umuduyla bu ödülü alıyorum. Teşekkür ediyorum" deyince büyük alkış topladı.

'En İyi Kadın Oyuncu Ödülü' iki oyuncu arasında paylaşıldı. 'Eylül' filmindeki rolüyle 'Görkem Yeltan' ve 'Vücut' filmiyle Hatice Aslan, ödüle değer görüldü. Hatice Aslan, ödülü inandığı yolda ilerleyen herkes adına aldığını açıkladı, Görkem Yeltan ise herkese teşekkür etmekle yetindi.

'Celal Tan ve Ailesi'nin Aşırı Acıklı Hikayesi' filmiyle 'En İyi Senaryo Ödülü'nü alan Onur Ünlü ve 'Eylül' filmiyle 'En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan Cemil Ağacıkoğlu da emeği geçenlere teşekkür etti.

Jüri Başkanı Derviş Zaim de "Türkiye bir yüzleşme, araştırma süreci yaşıyor. Bunun tezahürü festivalde de yaşandı. Jüri, 'Saklı Hayatlar', 'Simurg' ve 'Yurt' adlı filmleri dikkate değer bulduğunu açıklamak istemiştir" dedi.

BÖCEKLERE KARŞI İLAÇLAMA

Festival kapsamında 17 Eylül'de aynı yerde yapılan ve Nebahat Çehre, Kadir İnanır ve Ali Özgentürk'ün 'Yaşam Boyu Onur Ödülü' aldığı törende Kadir İnanır'ın omzuna hamam böceği konması nedeniyle, amfitiyatro etrafında ilaçlama yapıldı. Buna rağmen tören alanının giriş kapısına serilen kırmızı halıda ve törenin yapıldığı yerde çekirgeler görüldü. Davetliler kırmızı halıda yürüyüp, amfitiyatroya girerken, içeriye alınmayan vatandaşlar tepki gösterdi. Tepkilere duyarsız kalmayan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, bazı vatandaşların içeriye girmesini sağladı.

KATILMADILAR, TELGRAF GÖNDERDİLER

Antalya'da düzenlenen 'Altın Portakal Film Festivali'ne sürekli katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yine Altın Koza'nın ödül törenine katılmadı. Günay ve törene katılmayan milletvekilleri telgraf göndermekle yetindi.

Ödüller açıklanmadan önce kürsüye çıkan Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Kültür Bakanlığı Sinema ve Sahne Sanatları Telif Hakları Daire Başkanı Sare Doğan'a teşekkür plaketi sundu.

Aldırmaz, yaptığı konuşmada sinema sanatçılarının gurur kaynağı olduğunu söyleyip, yurtdışından gelen konuklara, sinema kongresini düzenleyen, söyleşiler ve resim sergileri düzenleyenlere teşekkür etti.

2 milyon Adanalı'nın Altın Koza'yı birlikte başardığını ifade eden Aldırmaz, şöyle konuştu: "Sinema müzesine biz bir fidan ektik. Adana Sinema Müzesi olarak başlattık ama Türkiye'nin sinema müzesi olarak gelişecek. Bunu yaşatacak olan Türkiye'deki sinema sanatçılarıdır. Biz onların yanında ve emrindeyiz. Kültür Bakanlığı'na ve Kalkınma Bakanımıza özellikle teşekkür ediyorum. Başbakanımızın Adana'ya yapılacak kültür merkezinin takipçisi olacağını ve Yüreğir Kültür Merkezi'ne ödenek gönderdiler. Sanata ve sanatçıya değer veren herkese teşekkür ediyorum. Geçen yılki söz verdiğimiz işleri yaptık. Pazartesi gününden itibaren yeni festival için çalışmalara başlayacağız."

Kendisine verilen plaketi, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına aldığını söyleyen Sare Doğan ise Altın Koza'nın uzun soluklu bir festival olmasını dileyerek emeği geçen herkesi kutladı.

LEMAN SAM AĞLATTI

Festivalin büyük ödül töreninde sanatçı Leman Sam, izleyenlere müzik ziyafeti sundu. Törene katılan davetliler Leman Sam'ın şarkılarına eşlik etti. Sanatçı Leman Sam, konser sırasında amfitiyatro etrafında uçan çekirgelerden birinin yanına geldiğini belirterek, "Kadir'den sonra bana da geldi. Ben de böcekleri severim. Az sonra odama alacağım" diye espri yaptı.

Sam, Yılmaz Güney'in şiirinden bestelenen 'Arkadaş' şarkısını okurken Yılmaz Güney'in eşi Fatoş Güney duygusal anlar yaşadı, bazı konuklar ise ağladı. - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altın Koza'da Yarışan 14 Filmden 8'i Ödüle Doydu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement