Avea, Veriden Sonra Seste de Lte Teknolijisine Hazır" - Son Dakika
Güncel

Avea, Veriden Sonra Seste de Lte Teknolijisine Hazır"

Avea, Veriden Sonra Seste de Lte Teknolijisine Hazır"

Avea, LTE teknolojisi ve VoLTE (Voice Over LTE) teknolojisini müşterilerinin kullanımına hazır hale getirerek, LTE teknolojisinde, VoLTE teknolojisiyle müşterilerine sadece veri değil ses iletiminde de 4G kalitesinde hizmet sunacağını açıkladı.

25.12.2013 13:04

Avea, LTE teknolojisi ve VoLTE (Voice Over LTE) teknolojisini müşterilerinin kullanımına hazır hale getirerek, LTE teknolojisinde, VoLTE teknolojisiyle müşterilerine sadece veri değil ses iletiminde de 4G kalitesinde hizmet sunacağını açıkladı.

Avea Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dehşan Ertürk ile Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, LTE teknolojisinin, özel ve iş hayatında meydana getireceği değişiklikler hakkında bilgi verildi.

Ertürk, Türkiye'de ilk lisanslı Ar-Ge Merkezi'ne sahip GSM operatörü olduklarını hatırlatarak, "Avea olarak LTE teknolojisi ve 'ses iletiminde gelinen son nokta' olarak tanımlanan VoLTE teknolojisini müşterilerimizin kullanımına hazır hale getirdik. Böylece müşterilerimize sadece veri değil ses iletiminde de 4G kalitesinde hizmet sunabileceğiz" bilgisini verdi.

Dünya genelinde son 1 yılda LTE kullanıcısı sayısının yüzde 237 büyüyerek 158 milyona ulaştığını dile getiren Ertürk, bu yeni teknolojinin iş dünyasında da yeni kapılar açacağını anlattı.

Ertürk, LTE ile dünyanın hızla değiştiğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Enerjiden perakendeye, otomasyondan sağlığa kadar LTE ile birlikte her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkacak. LTE teknolojisi, M2M ekosistemleri için enerji sektöründe 'akıllı sayaç ve akıllı şebeke', perakendede 'otomatlar ve POS cihazları' gibi çözümlerin yanı sıra otomasyon inşası, sağlık, nakliye sektörleri ve endüstriyel işlemlerde de yeni fırsatlar yaratıyor. Evlerdeki elektronik eşyaların ısıtma/soğutma sistemlerinin uzaktan yönetimi ve güvenlik sistemlerinden sağlık sektöründeki uygulamalara kadar pek çok yeni iş imkanı doğuracak."

Türkiye'de de LTE teknolojiisine hazırlık çalışmalarının hızla sürdüğünün altını çizen Ertürk, "2013 yılında Türkiye'de 1 milyon adet LTE uyumlu cihaz satışı gerçekleşti. Bu rakam, toplam akıllı cihaz satışının yüzde 12'sini oluşturuyor. Akıllı cihaz penetrasyon oranıyla pazardaki lider operatör olarak LTE cihaz destekli cihazları portföyümüzde toplamaya başladık. Mevcut durumda Avea portföyünde LTE destekli birçok cihaz yer alıyor" bilgilerini paylaştı. Akıllı telefona geçecek yeni kullanıcılara LTE uyumlu cihazları tercih etmeleri tavsiyesinde bulunan Ertürk, şunları kaydetti:

"LTE, mobil internetten de fazlası, yeni deneyimlerle zenginleşen yeni bir hayatın habercisi olacak. LTE teknolojisinde RCS olarak adlandırdığımız çok daha zengin iletişim ve multimedya servisleri yer alıyor. Ultra video deneyimi, daha kaliteli yayın ve kişiselleştirilmiş servislerinin yanı sıra VoLTE teknolojisiyle de minimum çağrı başlatma süresi ve HD ses kalitesinde bir hizmet sunuyor. VoLTE ile çağrı kurmak daha hızlı, ses ve görüntü ise çok daha kaliteli 4G kablosuz ağlarda kullanılacak olan VoLTE teknolojisi, sesli çağrıları ve hatta cep telefonuna bağlı görüntülü sohbetleri çok daha kaliteli ve hızlı bir hale getiriyor."

"Artık ses dahil her şey veri gibi algılanarak iletilecek"

Toplantıda LTE teknolojisine ilişkin detaylar paylaşan Avea Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin de, LTE ile temel GSM mimarisinin terk edildiğini belirterek, artık ses dahil her şeyin veri gibi algılanarak iletileceğini anlattı.

Şahin, VoLTE'nin hayata getireceği değişimi ise şöyle özetledi:

"GSM teknolojisinde sesin sıkıştırılmadan iletilmesi temelli bir mimari kullanılmaktaydı. Ancak artık tüm iletişim IP temelli bir şekle bürünüyor. Bu yeni iletişim mimarisi, iletilecek her şeyin -ses dahil- veri gibi algılanarak iletilmesini sağlıyor. VoLTE'yi test edip hazır hale getirerek, müşterilerimizin 4G'ye geçişte en yüksek teknolojiden faydalanmalarını sağladık. Bu sayede müşterilerimiz, 4G hizmeti almaya başladıkları andan itibaren sadece veriyi değil sesi de 4G kalitesinde kullanabilecekler."

Toplantı sonunda AveaLabs'de gerçekleştirilen testlerde ise VoLTE teknolojisiyle sesli bir çağrının başlatılması 1 saniyeden daha kısa sürede, milisaniyelerle gerçekleştirilirken, 4K çözünürlüğünde 3 dk'lık 500 MB boyutlu bir video 300 mbps hızla 15 saniyede indirildi. Görüntülü görüşmede ise gerçek zamanlı ve yüksek kalitede bağlantı sağlandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avea, Veriden Sonra Seste de Lte Teknolijisine Hazır' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement