Avlanma Sona Erdi, Yaban Keçileri Köye İndi - Son Dakika
Güncel

Avlanma Sona Erdi, Yaban Keçileri Köye İndi

Avlanma Sona Erdi, Yaban Keçileri Köye İndi

Akseki'de Gidengelmez Dağları'ndaki yaban keçileri, köylülerin bilinçlenmesi ve avlanmanın sona erdirilmesi üzerine kendilerini güvende hissedince otlamak için dağın eteğindeki köye inmeye başladı.

05.01.2012 10:05

Antalya'nın Akseki İlçesi yakınlarındaki Gidengelmez Dağları'ndaki yaban keçileri, köylülerin bilinçlenmesi ve avlanmanın sona erdirilmesi üzerine kendilerini güvende hissedince otlamak için dağın eteğindeki Değirmenlik Köyü'ne inmeye başladı.

Yaban Hayatını Koruma Sahası'ndaki Gidengelmez Dağları'nda kaçak avlanmaya izin verilmemesi, koruma altındaki bölgede ateşli silahlarla atış yapılmasının önüne geçilmesiyle kendilerini güvende hisseden yaban keçileri, dağın yüksek kesimlerinin karla kaplanması nedeniyle köydeki evlerin bahçelerine kadar gelerek otlamaya başladı. Köylüler de avlamak yerine yaban keçilerinin görüntü ve fotoğraflarını çekiyor. Genellikle sabah saatlerinde köye inerek otlayan yaban keçileri, hava kararmadan yeniden dağlara dönüyor.

Değirmenlik Köyü Muhtarı Ramazan Özen, Gidengelmez Dağları'ndaki yaban keçilerinin korunması için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını belirterek bölgede kaçak av yaptırmadıklarını, köydeki köpeklerin de keçilere zarar vermemeleri için önlem aldıklarını söyledi. Köylülerin bilinçlendiğini, yaban keçilerinin korunması ve sayılarının artması için çabaladıklarını kaydeden Ramazan Özen, bu çalışmalar sayesinde yaban keçilerinin kendilerini güvende hissettiğini ve köy yakınlarına, hatta bahçelere kadar gelerek otladıklarını ifade etti.

KÖYLÜLER BAHÇEYE ZARAR VERMELERİNE BİLE SES ÇIKARMIYOR

Akseki Belediye Başkanı CHP'li Osman Salih Çelikel de Gidengelmez Dağları'nın, yaban keçileri için koruma sahasına alındığına değindi. Çelikel, "Bu kadar ürkek olan yaban keçilerinin köyün içinde pervasızca gezinmeleri, hakikaten çok önemli. Yaban keçileriyle barışık yaşayan başka bir köy olduğunu sanmıyorum. Köylüler, yaban keçilerinin bahçelerindeki ürünlere zarar vermesine dahi ses çıkarmıyor" diye konuştu.

SAYILARI 2 BİNE ULAŞTI

Doğa Koruma ve Milli Parklar Akseki Mühendisliği Av Koruma Ekip Başkanı Zekai Girgin ise yaban keçilerinin bu kadar yakından gözlenebildiği, 40'ar, 50'şerli gruplar halinde gezebildiği, insanlara 15 metreye kadar yanaşabildiği, köydeki evlerin bahçelerinde otlayan başka bir yer olmadığını vurguladı. Yöre halkının korumacı yaklaşımı ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olan Gidengelmez Dağları'nın iyi korunmasının bunda önemli payı olduğuna değinen Girgin, şu bilgileri verdi:

"Gidengelmez Dağları, 1987'de Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edildiğinde, bölgede 100 kadar yaban keçisi vardı. Yapılan son sayımlarda, 16 bin hektar arazide 2 bin kadar dağ keçisi, 100 kadar ayı, 150 civarında kurt, 50- 60 civarında vaşak, 25 karakulak popülasyonu saptandı. Gidengelmez Dağları'nda yaban keçileri gruplar halinde gözlenebiliyor. Yaban keçilerinin sayısı arttıkça, her yıl 8 yaşın üzerindeki belli sayıdaki erkek yaban keçisinin av turizmi kapsamında avlanmasına izin veriliyor. Bu sayede hem ülke ekonomisine hem de avlanmanın yapıldığı sahanın yanındaki köyün tüzel kişiliklerine gelir sağlanıyor."

- Antalya/ Akseki

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Avlanma Sona Erdi, Yaban Keçileri Köye İndi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement