'Avrupa Ödülü' Kazanan Kentler Başkent'te Buluştu - Son Dakika
Güncel

'Avrupa Ödülü' Kazanan Kentler Başkent'te Buluştu

\'Avrupa Ödülü\' Kazanan Kentler Başkent\'te Buluştu

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Avrupa Ödülü' kazanan 'Kentler Birliği'ne üye olan şehirlerimiz, kentsel yaşama dair her konuda Avrupa standartlarını yakaladığını ispatlamıştır" dedi.

06.11.2012 14:19

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Avrupa Ödülü' kazanan 'Kentler Birliği'ne üye olan şehirlerimiz, kentsel yaşama dair her konuda Avrupa standartlarını yakaladığını ispatlamıştır" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği'nin, 2012 yılı Yönetim Kurulu Toplantısı'na ev sahipliği yapıyor. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından verilen 'Avrupa Ödülü, Avrupa Şeref Bayrağı, Şeref Plaketi ve Avrupa Diploması'nı, 8 yıl gibi rekor bir sürede almaya hak kazanan Ankara Büyükşehir Belediyesi, ödülü kazanan kentlerle iletişimi, bilgi paylaşımını ve ortak çalışmaları sürdürüyor.

Birliğin 21-23 Haziran 2012 tarihleri arasında Polonya'nın Çestohova kentinde düzenlenen 2012 yılı Genel Kurulu'nda alınan karar üzerine, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği 2012 Yönetim Kurulu'na ev sahipliği yapıyor. Hilton Otel'de düzenlenen Yönetim Kurulu Toplantısı'nın açılışına, Avrupa Birliği Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir, Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği Başkanı ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2012 yılı Genel Kurulu'na ev sahipliği yapan Çestohova Belediye Başkanı Krzysztof Matyjaszczyk'in yanı sıra Yürütme Kurulu üyesi kentlerin temsilcileri, bürokratlar ve davetliler katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yaptığı konuşmada, Avrupa Ödülü'nün, Avrupa Konseyi'nin kentlere verdiği dört aşamalı ve sürekli başarıya endeksli bir zincirin son halkası olduğunu vurguladı. Gökçek, "Bu son aşamayı da geçerek Avrupa Ödülü Kazanan Kentler Birliği'ne üye olan şehirlerimiz, kentsel yaşama dair her konuda Avrupa standartlarını yakaladığını ispatladığı gibi, ortak Avrupa ideali olan, insan hakları, demokratik yönetim, barış ve kültürel anlayışın geliştirilmesi konularında da üstün gayretlerini de ortaya koymuş oluyorlar" dedi.

Avrupa Konseyi'nin bu ödülü verirken dikkat ettiği en önemli kıstaslardan birinin, 'elde edilen başarıların diğer kentler ile ne kadar paylaşıldığı ve dünya barışına ne tür katkılar yapıldığı' noktasında olduğuna dikkat çeken Başkan Gökçek, "Biz Ankara olarak şimdiye kadar pek çok uluslararası ödül aldık. Avrupa Ödülü'nü bizim için bu kadar anlamlı kılan ise barış, kardeşlik ve işbirliğine verdiği önemdir. Zira devletlerin, şehirlerin hatta bütün sistemlerin asıl amacı ve odağı insanların mutluluğudur. İnsanların nihai mutluluğu ise tüm insanlığın mutluluğuyla mümkündür. Avrupa Ödülü kazanan kentlerin insan odaklı pek çok başarılı projeleri vardır" şeklinde konuştu.

"ÜYELER, SOSYAL PROJELERE DAHA ÇOK ÖNEM VERECEK"

Ankara'da geçtiğimiz yıl yapılan Genel Kurul'da, 'Sosyal Projeler ve Toplumsal Kaynaşma' ana temasının işlendiğini, bu yıl Çestohova'da yapılan Genel Kurul'da ise 'Aktif Yaşlanma' konusunun ele alındığını hatırlatan Gökçek, "Bir kentin veya toplumun dezavantajlı vatandaşlarına gösterdiği ilgi ve alaka, o toplumun ve kentin medeniyet seviyesini gösterir. Bu bilinçte olan birlik üyelerimiz, bundan sonra da sosyal ve kültürel projelere büyük önem verecek, Ankara ve Çestohova'da alınan kararlar titizlikle uygulanacaktır" dedi.

"EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİNİ GÜNDEME ALALIM"

Yönetim Kurulu toplantısında bir sonraki yılın genel kurul tarihi ve ana gündem maddelerinin belirleneceğini belirten Gökçek, toplantıda 'Dünyayı ve Avrupa'nın pek çok kentini etkisi altına alan dünya ekonomik krizinin kentlerimize olan etkilerini asgari noktaya çekmek, kentlerimizde istihdam ve yatırım imkanlarını arttırmanın' da gündeme mutlaka alınması gerektiğini belirtti. Gökçek, "Barışın, dostluğun ve işbirliğinin tüm dünyayı sarmasını diliyorum. Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur. Gelin barış ve dostluk için kucaklaşalım" şeklinde konuştu.

KONUK BAŞKAN MATYJASZCZYK

Birliğin 2012 Genel Kurulu'na ev sahipliği yapan Polonya'nın Çestohova kenti Belediye Başkanı Krzysztof Matyjaszczyk ise Başkan Gökçek'e ikinci kez gerçekleştirdiği ev sahipliği için teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Geçtiğimiz yıl genel kurulumuz sırasında Ankara mercilerinde o kadar çok güzel ev sahipliği görmüştük ki kendimizi evimizde gibi hissetmiştik. Bu yıl Çestohova ev sahipliği yaptı. Bizim için anıtsal bir olaydı. Ankara'daki gibi muhteşem olmadı ama herkes memnundu ve güzel anılarla ayrıldı" dedi.

'Aktif Yaşlanma' temasıyla yapılan 2012 Genel Kurulu'nda yaşananlara ilişkin de bilgiler veren Matyjaszczyk, "Bugün yeniden bir araya geldik. Birliğin geleceğini teati edeceğiz. Yürütme Kurulu toplantımız yapılacak. Ankara'da çok güzel vakit geçireceğimizi biliyorum. İşbirliğimiz derinleşecek" diye konuştu.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI CANGİR

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış adına Birlik üyelerine seslenen Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Dr. Mehmet Cangir de, "Sayın bakanımız, Ankaramızın Avrupalı kimliğine zaten çoktan sahip olduğunu, Sayın Başkan Melih Gökçek'in çalışmaları sayesinde hizmetler ve artan kaliteli standartlarla bu vizyonun arttığını vurguluyorlar" dedi.

Bakanlık olarak yurt dışından gelen misafirlerini Ankara'da gezdirirken, Başkent'in güzelliklerini göstermekten onur duyduklarını ifade eden Cangir, Avrupa Parlamenterler Meclisi tarafından verilen 4 büyük ödül ile bunun gibi uluslar arası birçok ödül alan Ankara Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda, Avrupa Ödülü alan kentlerin bir araya geldiğini ifade etti. Cangir, "Yerel yönetimlerin belli bir standarda kavuşması büyük önem taşıyor. Bu standartları Ankara Büyükşehir Belediyemiz yakalamış durumda. Diğer şehirlere de örnek olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"ANKARA ÜLKEMİZDE EN FAZLA AB PROJESİ UYGULAYAN ŞEHİR"

Başkent Ankara'nın, Türkiye'de en fazla AB projesi uygulayan şehir olduğuna vurgu yapan Cangir, "AB mali yardımları kapsamında uygulanan eğitimden sağlığa, çevreden enerjiye pek çok konuda bin 700 projeye imza atıldı. Ayrıca Bakanlığımız öncülüğünde 'Belediyeler AB'ye hazırlanıyor' projesi de başlattık. Sayın Bakanımız Egemen Bağış, Sayın Valimiz Alaaddin Yüksel ve Sayın Başkanımız Melih Gökçek'in imzaları ile de 'Ankara AB'ye hazırlanıyor' alt başlığında Başkentimizde bu çalışmaya başlanıldı" dedi.

ÇESTOHOVA'DAN BAŞKAN GÖKÇEK'E 'ÖZEL ONUR ÖDÜLÜ'

Açılış konuşmalarının ardından Matyjaszczyk, Gökçek'e Çestohova Belediye Meclisi tarafından Polonya'da üstün ve seçkin insanlara verilen 'Özel Onur Ödülünü' (Special Honor), "Belediye Meclisimiz sizin başarılarınızı takdir ederek, bu ödülü size vermek istedi" diyerek takdim etti.

Başkan Gökçek, teşekkür ederek aldığı ödülün ardından toplantıya katılan 7 ayrı ülkeden belediye başkanları ve meclis üyelerine hediyeler vererek, katılımları için teşekkür etti.

2013 yılı Genel Kurulu ön hazırlık çalışmaları ile devam eden toplantıda Birliğin 2012 yılı çalışmaları değerlendirilecek ve 2013 yılı Başkanlık seçimi için adaylar belirlenecek. Avrupa Ödüllü Kentler Birliği'ne üye kentlerin yerel yönetim temsilcilerinin ağırlanacağı programın öğleden sonraki bölümünde ise Ankara gezisi yapılacak. Konuk temsilciler, Ankara'nın tarihi ve turistik mekanlarının yanı sıra Büyükşehir Belediyesi'nin proje alanlarını da gezecek. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel 'Avrupa Ödülü' Kazanan Kentler Başkent'te Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement