Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'e 'İsa Bey İshakoviç' Ödülü - Son Dakika
Güncel

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'e 'İsa Bey İshakoviç' Ödülü

Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer\'e \'İsa Bey İshakoviç\' Ödülü

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç adına her yıl verilen ödül, bu yıl Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'e verildi.

30.10.2013 21:23  Güncelleme: 21:30

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın kurucusu İsa Bey İshakoviç adına her yıl verilen ödül, bu yıl Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer layık görüldü.

Balkanlar'daki diyalog, istikrar ve barışa katkı sağlayan şahsiyetlere 2007 yılından bu yana verilen ve geçen yıl Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a takdim edilen İsabey İshakoviç Ödülü, bu yıl Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer'e verildi.

Klepsidra Kültür Koruma ve Geliştirme Derneği tarafından organize edilen törende konuşan Fischer, ödülü almaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

Bosna Hersek ile Avusturya arasındaki tarihi ilişkilere değinen Fischer, iki ülke arasındaki ilişkilerin Birinci Dünya Savaşı'na kadar çok yakın olduğunu ve Bosna'daki son savaşta Avusturya halkının her zaman Bosna Hersek vatandaşlarının yanında olduğunu ifade etti.

Avusuturya'da yaklaşık 3 bin Bosna Hersekli öğrencinin eğitim aldığını kaydeden Fischer, bu öğrencilerin Avusturyalı öğrencilerle eşit şartlara ve imkanlara sahip olduklarını söyledi.

Klepsidra Kültür Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Amel Sulyoviç ise  "Kudüs dışında Saraybosna'dan başka hiç bir şehirde bu kadar çok kültür, din ve medeniyet anlamında farklılıkların bir arada bulunduğuna inanmıyorum. Tüm bu farklılıklar ise tek bir resmi ve tek bir sesi oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Saraybosna'daki Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen törene, AB'nin Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko, Bosna Hersekli politikacılar, diplomatlar ve diğer davetliler katıldı.

-Fischer, Komşiç ve Radmanoviç ile görüştü

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ayrıca, Bosna Hersek ziyareti kapsamında Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç ile Konseyin Sırp Üyesi Neboyşa Radmanoviç ile görüştü.

Başkent Saraybosna'daki Cumhurbaşkanlık binasında yapılan görüşmenin ardından, Komşiç ile ortak basın toplantısı düzenleyen Fischer, Bosna Hersek'te bulunmasından dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti.

Fischer, Bosna Hersek'in Avrupa Birliği üyeliği önündeki en büyük engel olarak gösterilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Bosna Hersek aleyhine verdiği "Seydiç-Finci" kararının uygulanmasında, Avusturya'nın ısrarcı olduğunu kaydetti.

Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Jelyko Komşiç ise Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'in Bosna Hersek'i AB üyeliği yolunda destekleyen bir dost olduğunu belirterek, Fischer'in Bosna Hersek'e gerçekleştirdiği ziyaretin bunun bir göstergesi olduğunu ifade etti.

-İsabey İshakoviç

Türkiye'de İshakoğlu İsa Bey olarak bilinen Osmanlı'nın Bosna Beylerbeyliği'ndeki ilk valisi olan İsabey İshakoviç, başkent Saraybosna'nın kurucusu olarak tarihe geçti. İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın yanı sıra şu anda Makedonya'nın başkenti Üsküp ve Sırbistan'ın Sancak bölgesinin en büyük kenti Yeni Pazar'ın (Novi Pazar) da kurucusu olarak biliniyor.

İsabey İshakoviç, Saraybosna'nın merkezindeki cami, kapalı çarşı ve sonradan şehre ismini verecek olan bir saray da inşa etti. Saraybosna'ya 1462 yılında bir han yaptıran İsabey İshakoviç, bu mekana "burası iyi insanlar mekanıdır" yazısını yazdırmış, hana gelen Müslüman ve gayrimüslimlere sıcak yemek ve 3 gün konaklama imkanı sağlanması için talimat vermişti.

Vefatından sonra nereye defnedildiği kesin olarak bilinmeyen İsabey İshakoviç'in mezarının, Saraybosna'nın tarihi Careva Camisi'nin (Sultan Camisi) bahçesinde yer alan ve mezar taşında yazı bulunmayan mezarlardan birine defnedildiği sanılıyor. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer'e 'İsa Bey İshakoviç' Ödülü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement