Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı Tamamlandı - Son Dakika
Güncel

Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı Tamamlandı

Balkanlar\'da İrfan Ocakları Konferansı Tamamlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya'da düzenlediği Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansları tamamlandı.

02.07.2014 15:08

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın (TİKA) Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya'da düzenlediği Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansları tamamlandı.

TİKA'nın organizasyonunda Bosna Hersek, Kosova ve Makedonya'da Balkanlarda İrfani Geleneğin İhyasına Bir Katkı başlıklı panel ve konserlerden oluşan bir dizi etkinlik düzenlendi. Saraybosna'dan başlayan etkinlikler, Prizren, Usturumca ve Üsküp'de düzenlenen programlarla sona erdi. Etkinliklere Türkiye'nin yetiştirdiği önemli bilgelerden tasavvuf araştırmacısı Ömer Tuğrul İnançer, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tatcı, Edebiyatçı Yazar ve TV Program Yapımcısı Sadık Yalsızuçanlar, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Levent Bayraktar, Araştırmacı Mahmut Dipşar ve Fehmi Özden gibi isimler katıldı.

Etkinlikler kapsamında konferanslar veren Ömer Tuğrul İnançer Balkanları mayalayan en önemli unsur olarak irfani geleneğin korunması ve güçlendirilmesinin öneminden bahsetti. Türklüğün bir kültür bir bilinç meselesi olduğunu ifade eden İnançer, Balkanları mayalayan irfani geleneğin Anadolu ve Balkanları birleştiren en önemli unsur olduğunu ifade etti. 19. yüzyılda yaşamış büyük mutasavvıf Seyit Muhammed Nurul Arabi'nin hayatının önemli bir kısmını geçirdiği Makedonya'nın Usturumca şehrinde de konuşan İnançer, Nurul Arabi gibi abide şahsiyetlerin bu güne ve geleceğe tesir eden canlı bir mirasın sahipleri olduğunu onların mirasının sürdürülmesinin bir gereklilik olduğunu kaydetti. İnançer, bu şahsiyetlerin türbelerinin Balkanların tapusu olduğunu bunların onarılması ve ihyasının bir görev olduğuna işaret ederek konuşmasını tamamladı.

Etkinliklerle ilgili bilgi veren Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Tatcı da, "Biz zamanın bir yerinde Balkanlarda toprak fethetmeye gelmedik, İslamın adalet esaslı tevhid yani birlik bilincini anlatmaya gönüller fethetmeye, açmaya, onarmaya geldik. İslam irfanını taşıdığımız bu noktalardan geri dönmeye değil bu bilinci daha uzaklara taşımaya bütün insanlıkla paylaşmaya geldik. Romanı, Makedon'u, Türk'ü, Arnavut'u, Boşnak'ı ve Torbeş'i ile birlikte yetmiş iki millete bir gözle bakmak onları aynı ilahi nurun bir tezahürü olarak görmek elzemdir biz de böylece görmekteyiz, bu gün de bu bilinçle buralardayız" diye konuştu.

Etkinlikler kapsamında ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluğu tarafından konserler icra edildi. Etkinliklerin ana teması olan Balkan irfani geleneğine özellikle Melami kültürüne ait mutasavvıf ve şairlerden Balkanlarda İrfan Ocakları programı için bestelenmiş ilahilerin de içinde bulunduğu özel bir repertuvar dahilinde verilen konserlere yerel halk yoğun bir ilgi gösterdi.

Etkinlikler kapsamında televizyon programları, TİKA tarafından basılan büyük mütefekkir mutasavvıf Niyazi Mısri'nin Seyit Muhammed Nurul Arabi tarafından yapılan şerhlerinin dağıtımı, imza günü başta olmak üzere bir çok kültürel temas da gerçekleştirildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Balkanlar'da İrfan Ocakları Konferansı Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement