Başsavcılıktan MİT Açıklaması ? - Son Dakika
Güncel

Başsavcılıktan MİT Açıklaması ?

Başsavcılıktan MİT Açıklaması
?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Seçen, bazı MİT görevlilerinin istihbarat faaliyetlerinin dışına çıktığını belirtti.

13.02.2012 10:34  Güncelleme: 20:18

Gündeme bomba gibi düşen savcılık ve MİT çekişmesine dönen süreçte Başsavcılıktan ilginç bir açıklama geldi. İşte Başsavcıvekili Seçen'in konuyla ilgili açıklaması:

İstanbul özel yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fikret Seçen, KCK soruşturması kapsamında MİT'çilerin ifadeye çağırılması ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Seçen sabah saatlerinde ilk olarak soruşturma savcısı Bilal Bayraktar ve Adem Özcan ile bir süre görüştü. Görüşmenin ardından 6 maddelik şu açıklama yapıldı.

"KAMUOYUNU DOĞRU BİLGİLENDİRMEK AMACIYLA AÇIKLAMA YAPILDI"

Seçen, bir soruşturma sırasında bazı kamu görevlilerinin ifadeye çağırılmaları sonrasında bir kısım yazılı ve görsel basında gerçek dışı haber ve yorumlara yer verilmesi nedeniyle kamuoyunu doğru bilgilendirmek için açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Seçen açıklamasında, "5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi uyarınca terör suçlarını da soruşturmakla görevlendirilen Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimiz, uzun yıllardan beri sürmekte olan terörün devletimize ve milletimize vermekte olduğu zararları çok yakından bilmekte ve izlemektedir" ifadelerini kullandı.

Bu nedenle terörle mücadelenin hukuksal boyutunu diğer kurumlarla birlikte Başsavcı Vekilliğinin de aktif bir şekilde yürüttüğüne dikkat çeken Seçen, "Bu çerçevede, Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimiz yasal zeminle ve yasaların verdiği yetki çerçevesinde adli görevini yürütürken elinde dosya ve soruşturmadan elde edilen delillerle bağlı olup, yapılan her işleme karşı yasal yollara başvurulabileceğini ve ayrıca bunların yasalar çerçevesinde denetime tabi olduğu bilincinde olarak görevini yapmaktadır" dedi.

"YANLIŞ ANLAMLAR YÜKLETİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

"Cumhuriyet Başsavcılığı Vekilliğimizce yürütülmekte olan bir soruşturmaya son günlerde yanlış anlamlar yükletilmeye çalışıldığı görülmekte ve bu tutum üzüntü ile karşılanmaktadır" ifadeleri yer alan açıklama şöyle devam etti:

"Sözü edilen soruşturma kapsamında, yasama ve yargı ile birlikte devletin 3 temek erkinden biri olan yürütme organı tarafından terörün önlenmesi, bitirilmesi, ülkemizin her yerinde huzur ve güvenin temin edilmesi amacıyla yürütülen iyi niyetli girişimlerin Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimizce soruşturma konusu yapıldığı iddiası gerçeği yansımamaktadır. Yürütme organı tarafından terörün sona erdirilmesi amacıyla belirlenen ve icra edilen tercih ve politikaların soruşturma konusu yapılması hiçbir şekilde söz konusu değildir"

"GÖREVLERİ DIŞINA ÇIKARAK HAREKET ETTİKLERİ..."

Seçen açıklamasını şöyle tamamladı: "Bu soruşturma, Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğimizce KCK terör örgütüne yönelik olarak yapılan bir soruşturma sırasında, bazı devlet görevlilerinin kendilerine yürütme organı tarafından verilen görevinin dışına çıkarak hareket ettikleri, bu suretle örgütün eylemlerini gerçekleştirilmesine yardım ettikleri şüphesini doğuracak deliller elde edilmesi nedeniyle başlatılmış olup, sadece bu görevlerin eylemlerine yöneliktir"

SAVCI GÖREVDEN ALINDI

KCK soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Cumhuriyet Savcı Sadrettin Sarıkaya, geçtiğimiz hafta MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, yardımcısı Afet Güneş ve iki MİT görevlisini "şüpheli" sıfatıyla ifadeye çağırdı.

MİT, Savcı Sarıkaya'nın ifade davetine görevsizlik ve yetkisizlik gerekçesiyle itiraz etti. MİT Müsteşaşarı'nın ifade vermesinin Başbakan'ın iznine bağlı olduğu vurgulandı.

Ancak bu talebi dikkate almayan Savcılık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ifadesinin alınması için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na talimat yazısı gönderdi. Diğer 4 MİT mensubu için de yakalama kararı çıkardı.

Bu gelişme üzerine 5 MİT mensubunu ifadeye çağıran Savcı Sadrettin Sarıkaya, KCK soruşturmasından alındı.

Soruşturmayı Özel Yetkili Savcılar Bilal Bayraktar, İsmail Işık ve Adem Özcan'ın yürütmesine karar verildi.

YASA TEKLİFİ HAZIRLANDI

Hükümet, tüm bu gelişmeler yaşanırken tartışmaları sona erdirmeyi amaçlayan bir yasa teklifi hazırladı.

Hazırlanan teklifle MİT Kanunu ile Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu arasındaki çelişkinin giderilmesi hedefleniyor.

Teklif, MİT mensuplarının ya da Başbakan'ın özel olarak görevlendirdiği kişilerin soruşturulmalarını tamamen Başbakan'ın iznine bağlıyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başsavcılıktan MİT Açıklaması ? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement