Bu Taksim'de 1 Mayıs Coşkuyla Kutladı - Son Dakika
Güncel

Bu Taksim'de 1 Mayıs Coşkuyla Kutladı

Bu Taksim\'de 1 Mayıs Coşkuyla Kutladı

Eskişehir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yönetmenliğini Levent Semerci'nin yaptığı “Ayhan Hanım” adlı sinema filminin çekimi için oluşturulan ve İstanbul'dakinin bire bir kopyası olan Taksim Meydanı’nda kutlandı.

01.05.2014 14:10

Eskişehir'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yönetmenliğini Levent Semerci'nin yaptığı "Ayhan Hanım" adlı sinema filminin çekimi için oluşturulan ve İstanbul'dakinin bire bir kopyası olan Taksim Meydanı'nda kutlandı.

Yönetmen Semerci'nin, 12 Eylül 1980 Darbesi'ne giden süreci anlattığı filmin çekimlerinin bir bölümü, Eskişehir'de Aşağı Söğütönü'ndeki Tepebaşı Belediyesi'ne ait arazi üzerine İstanbul Taksim Meydanı'nın bire bir kopyası olan platoda yapılmıştı. Taksim Anıtı da bulunan meydan, çekimlerin ardından belediye tarafından muhafaza edilerek bugüne kadar korunmuştu.

Eskişehir'de bu yıl 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları da bu meydanda başladı. Taksim Anıtı önünde başlayan kutlamalara; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, DİSK Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak, Türk-İş Eskişehir Şube Başkanı Necat Kılıç, sendikaların temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda işçi katıldı.

Kortej yürüyüşünün yapılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Büyükerşen, İstanbul'da, Taksim Meydanı'na hiçbir gerekçe gösterilmeden yasak koyan hükümete karşılık Eskişehir'deki yerel yönetimlerin, buradaki Taksim Anıtı'nın önünde işçilere özgürce bayram kutlama şansı tanıdığına dikkat çekti. Büyükerşen, "Bu durum Eskişehirli emekçilerin, Eskişehirli yöneticilerin farkıdır. İnşallah gelecekte önümüzdeki 1 Mayıs'ta, demokrasinin, özgürlüğün ve hukuk devleti atmosferinin ciğerlerimizi doldura doldura teneffüs edeceğimiz günlerde, daha güzel bir bayram kutlamak dileğiyle hepinizin 1 Mayıs bayramını kutluyor, birlik ve beraberlik içinde olmanızı özellikle işaret ediyorum" dedi.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir'de kutlamalar yapıldığı sırada İstanbul'daki Taksim'de tatsız olayların yaşandığını söyledi.

Ataç, İstanbul'da Taksim Meydanı'nın işçilere açılmamasını protesto ettiğini ifade ederek, "Biraz önce arabada radyoda dinledim. Polis gaz maskelerin taktı, gaza başlayacaktı ama yakında da biz onlara saza başlayacağız arkadaşlar. Hükümet Taksim Meydanı'nı kapatmakla Anayasal suç işliyor. Diyor ki; 'Taksim miting meydanı değil.' Taksim miting meydanıdır, insanların meydanıdır. İnsanlar orada olacak tabii ki. Hükümet bunu paranoya yaptı. Güç desteğini veya gücünü göstermek istiyor. Korkusu var ama bunlar yavaş yavaş aşılacaktır. Biliyorsunuz 2-3 sene önce açtı orayı ve hiç kimsenin burnu bile kanamadan bayram havasında bir kutlama yapıldı ama şimdi zorla polisle halkı karşı karşıya getiriyorlar. Ben de şiddetle bu zihniyeti protesto ediyorum" diye konuştu.

DİSK Eskişehir Şube Başkanı Bayram Kavak da, "Gerçekten gönül isterdi ki burada olduğu gibi İstanbul'daki Taksim de özgür olsaydı ama sabahtan beri müdahale yapılıyor ve yine ilk müdahale DİSK'e yapıldı. Arkadaşlarımız orada yerlerde sürünüyor. Ben buradan bu konuyla alakası olanları lanetliyorum" ifadelerini kullandı.

Türk-İş Eskişehir Şube Başkanı Necat Kılıç ise, 1977 olaylarında hayatını kaybeden 37 işçinin faillerini bulmayan siyasileri ve bugün Taksim'i yasaklayan zihniyeti kınadığını kaydetti.

Buradaki kutlamalar, çeşitli gösterilerle devam etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bu Taksim'de 1 Mayıs Coşkuyla Kutladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement