Bursa’da Fetih Coşkusu - Son Dakika
Güncel

Bursa’da Fetih Coşkusu

Bursa’da Fetih Coşkusu

Bursa'nın Fethi'nin 685. Yıldönümü Atatürk Anıtı'ndan Tophane ve Pınarbaşı Fetih Kapı'ya uzanan törenlerle kutlandı.

06.04.2011 16:11

Bursa'nın fethinin 685. yıldönümü kutlamaları, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumuyla başladı. Tophane Şehitliği'ni de ziyaret eden protokol, Pınarbaşı Fetih Kapı'da yapılan törenleri ilgiyle izledi.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Zeki Es ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Bursa'daki çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Heykel'de yapılan ilk törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Atatürk Anıtı'na çelenk koydular.

Fetih törenleri, Atatürk Anıtı'nın ardından Tophane'de devam etti. Vali Harput ve Başkan Altepe'nin yanı sıra Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın da katıldığı törenlerde, kentin idari ve mülki erkanı Tophane'deki şehitliğe çelenk bıraktılar. Şehitlikteki saygı atışının ardından protokol üyeleri, Osman Gazi ve Orhan Gazi türbelerini de ziyaret ettiler.

Fetih Kapı'da tarih canlandı

Tophane'den sonra Pınarbaşı'ndaki Fetih Kapısı'na kadar yürüyen protokol, Pınarbaşı'nda gerçekleştirilen törenleri de ilgiyle izledi. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve fetih salasıyla başlayan törende, Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mefail Hızlı'nın Bursa'nın fethinin tarihsel gelişimi ile ilgili bilgiler verdiği törende, Süleyman Çelebi Lisesi öğrencisi Gökberk Gültekin Bursa'nın fethini konu alan şiirini okudu. Fetih Kapı'ya çıkan Mehter Takımı ve Kılıç Kalkan ekibi Pınarbaşı'nda renkli görüntülere sahne oldu.

"Ecdadımıza layık olacağız"

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, 685 yıldır Türk İslam kültürünün yaşadığı Bursa'da, Bursa'nın fethinin önemli bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Medeniyetin tüm dünyaya Bursa'dan yayıldığını belirten Başkan Altepe, "400 çadırlık aşiretten devlet haline Bursa'da geçildi. İstanbul'un fethine kadar geçen dönemde 6 padişah Bursa'da yaşadı. İdealleri uğruna ömürlerini at sırtında geçiren padişahların yaşadığı Osmanlı döneminin ilk eserleri de Bursa'da verildi. Ecdadımız bize çok büyük emanetler bıraktı. İdealist insanlar olmak, ömrümüzü fedakarlıklar içinde geçirmek bizim de en büyük hedefimiz. Ecdadımıza layık nesiller olacağız" diye konuştu.

"Bursa'yı gençler geleceğe taşıyacak"

Vali Şahabettin Harput ise bir vatanın kalbinin topyekün Bursa'da attığını ifade ederek, "685 yıl önce fethedilen Bursa, dünyaya 6 – 7 asır adaletin, faziletin en güzel örneklerini gösterdi. Bursa'da atılan temeller, burada dikilen çınar ağacı hala ayakta. Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler başarmak için kendinde kuvvet bulacaktır. Geleceğin büyük Türkiye'sinin mimarı olan gençler, Bursa'yı geleceğe taşıyacaktır" şeklinde konuştu.

Fetih törenleri halk dansları ve kılıç kalkan gösterileri ile mehter takımının konseriyle sona erdi. Vali Harput ve Başkan Altepe, törene katılan Muharip Gaziler Derneği üyesi gazilerle selamlaşıp, hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bursa’da Fetih Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement