Büyükşehir, Sanatoryum Binası İçin Devrede - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir, Sanatoryum Binası İçin Devrede

Büyükşehir, Sanatoryum Binası İçin Devrede

Uludağ Üniversitesi'ne Tahsis Edilen Kirazlıyayla'daki Tesisler Üniversite İle Sürdürülen Görüşmelerin Olumlu Sonuçlanması Halinde Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarafından Onarılarak Yeniden Kullanıma Açılacak.

27.07.2011 22:45  Güncelleme: 22:47

Bursa Büyükşehir Belediyesi; Hazine'nin Uludağ Üniversitesi'ne tahsis ettiği ancak üniversitenin istenen şekilde kullanamadığı Kirazlıyayla'daki tesisler için devreye girdi. Cumhuriyet dönemi mimarisinin özgün örneklerinden biri olan ve 'Sanatoryum Binası' olarak bilinen tesisler, Üniversite ile sürdürülen görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde onarılarak yeniden kullanıma açılacak.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve UÜ Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek tesislerde incelemelerde bulundu. Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar ve Belediye spor Kulübü Başkan Yardımcısı İlhan Satık ile öğretim üyelerinin de hazır bulunduğu inceleme gezisinde, 200 odalı ana bina ile çevresindeki küçük bina ve tesisler incelendi.

İnceleme sonunda bir değerlendirme yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bir dönem Uludağ Üniversitesi tarafından hastane binası olarak kullanılan ve daha sonra sosyal tesise dönüştürülen ancak son dönemde verimli kullanılamayan tesislerin Bursa'ya kazandırılması için çalıştıklarını söyledi.

"Fizibilite raporundan sonra karar verilecek"

Başkan Altepe, "Uzun yıllar hem üniversitemize hem sağlık sektörüne hizmet vermiş olan fakat günümüzde aktif olarak kullanılamayan bu tesisleri inceliyoruz. Çok büyük bir yapı, çevresindeki binalarla birlikte 400'ün üzerinde yatak kapasitesi mevcut. Ancak son dönemde aktif olarak kullanılmaması nedeniyle iç tefrişatından ısıtma sistemlerine kadar birçok yönden zarar görmüş. Teknik ekiplerimiz, binanın kullanıma açılması için neler gerektiğini içeren bir fizibilite raporu hazırlayacak, ona göre karar vereceğiz" dedi.

Sportif altyapıya uygun hale getirilecek

Fizibilite raporunun ve UÜ yönetimiyle yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde bölgenin sportif altyapıya uygun hale getirileceğini de ifade eden Başkan Altepe, yıllar önce bölgede kamp yapan spor kulüplerinin tekrar bölgeye gelmesi için girişimde bulunacaklarını söyledi. Tesislerin, başta Ulusal İzcilik Kampı olmak üzere, özellikle gençlere yönelik spor programları için çok uygun olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Çok yönlü bir araştırma, inceleme yürütüyoruz.

Burası birinci derece doğal sit alanıdır. Dolayısıyla yeni hiçbir tesis yapılamayacağı gibi, küçük alan düzenlemelerinde bile çok dikkatli olunması gereken bir bölgedir" şeklinde konuştu.

Konuyla ilgili bilgi veren Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek de, tesislerin amacına uygun kullanılamadığına dikkati çekti. "Yapı ve müştemilatı çok büyük, tesisleri çok verimli kullanamadığımızı düşünüyoruz" diyen Prof. Dr. Dilek, anlaşma sağlanması halinde, Kirazlıyayla'daki yapılar topluluğunu Büyükşehir Belediyesi ile birlikte daha verimli kullanmak istediklerini söyledi.

Atıl Durumda

Prof. Dr. Siyami Hersek tarafından 1935 yılında üniversite hastanesi haline getirilen tarihi yapı, Cumhuriyet dönemi mimari karakterini taşıyan önemli eserlerden biri. Yapının mimarı ise, aynı zamanda Anıtkabir'i de yapan Mimar Emin Onat. Uludağ Üniversitesi'nce bir süre hastane olarak kullanılan yapı, üniversitenin Görükle'deki mevcut tesislerinin yapılmasıyla sosyal tesis olarak hizmet vermeye başladı.

Ancak yapı ve müştemilatının büyüklüğü nedeniyle istenen verim alınamadı. Yapı, yaklaşık 5 yıl önce ise üniversite tarafından özel bir işletmeye kiralandı. Ancak özel işletme de istediği verimi alamadığı için yaklaşık bir yıl önce tesisi bıraktı. Tesisler son bir yıldır kapalı vaziyette bekliyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir, Sanatoryum Binası İçin Devrede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement