Dündar ve Gül'ün MİT TIR'larıyla İlgili Yargılandığı Davada Gizlilik Kararı - Son Dakika
Güncel

Dündar ve Gül'ün MİT TIR'larıyla İlgili Yargılandığı Davada Gizlilik Kararı

Dündar ve Gül\'ün MİT TIR\'larıyla İlgili Yargılandığı Davada Gizlilik Kararı

Gazeteciler Can Dündar ile Erdem Gül, bugün hakim karşısına çıktı. Mahkeme dava için gizlilik kararı verdi. Cumhurbaşkanı ve MİT'in davaya müdahil olma talebi de kabul edildi.

25.03.2016 09:42  Güncelleme: 16:09

MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin görüntü ve haber yayınladıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan ve 92 gün tutuklu kaldıktan sonra AYM'nin 'hak ihlali' kararı ile serbest kalan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki ilk duruşma, bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Savcının 'gizlilik' talebini değerlendiren mahkeme, dosyadaki belge ve bilgilerin devlet sırrı niteliğinde olması ve sanıklara itimat edilen suçun siyasi casusluk niteliğinde olmasından dolayı duruşmaların kapalı oturumda görülmesine karar verdi.

Duruşmada, Cumhurbaşkanı ile MİT Müsteşarlığı'nın müdahillik talebi de kabul edildi.

Dava, 1 Nisan'a ertelendi.

DÜNDAR, EŞİYLE BİRLİKTE GELDİ

Erdem Gül ile Can Dündar ve eşi Dilek Dündar sabah saatlerinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adalet Sarayı'na geldi. Duruşma saat 10.00'da başladı.

YENİ SAVCI GİZLİLİK İSTEDİ, MAHKEME KABUL ETTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmaya 2 gün kala, Savcı İrfan Fidan'ı davadan alıp yerine Evliya Çalışkan'ı görevlenmişti. Yeni Savcı Çalışkan, duruşmanın kapalı yapılmasını istedi. Mahkeme savcının talebini kabul etti ve davada gizlilik kararı alındı.



DAVADAN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

16:00 Dava, 1 Nisan'a ertelendi.

13:00 Duruşmaya ara verilmesinin ardından salon boşaltıldı. Bu arada salonda bulunan sanık avukatlarınca heyete, sanıkların eşleri harici yakınları ile milletvekillerinin de duruşmalara girmeleri yönünde talepte bulunuldu. Bu talebi değerlendiren heyet, sanıkların anne ve babalarının duruşmaya katılmalarına karar verirken, milletvekillerinin girmesiyle ilgili talebi reddetti. Duruşmanın öğleden sonraki oturumu kapalı yapılıyor.

12.10 Salon boşaltılacak. Davanın bundan sonraki duruşmaları seyirciye kapalı olacak.

12.05 Mahkeme heyetine salonda büyük tepki var. Salondan 'yuhhhh' ve alkış sesleri yükseliyor. Davayı izleyenler "Çocuklarınızın yüzüne nasıl bakacaksınız?" diye tepki gösterdi.

12.00 Duruşmada Cumhurbaşkanı ve MİT'in müdahil olma talebi kabul edildi. Davaya gizlilik kararı verildi.

11.20 Yeni Savcı "MİT ile Cumhurbaşkanı davaya müdahil olsun" dedi. 10 dakika ara verildi.

11.12 Avukat Atalay: 3 sayfalık belgeyi öğrendik zaten. Sayin hakim burada 5 taş oynamıyoruz. Aleni yapalim şu davayı.

AVUKAT GİZLİ BELGEYİ OKUDU, SALONDA ALKIŞ KOPTU

11.10 Dündar ve Gül'ün avukatı Akın Atalay, savcının kapalı yargılama istemesindeki gizli belge dediği bir satırlık cümleyi okudu. Ardından "Şimdi okudum gizliliği kalmadı buradaki herkes duydu. Kapalıya gerek kalmadı" dedi. Salonda alkış koptu.

11.00 Savcı Can Dündar ve Erdem Gül dosyasına kapalı oturum talebine dayanak olarak MİT yazısının dosyada oldugunu söyledi. Ancak avukatlarda "Böyle bir yazı yok." diyerek itiraz etti.

10.55 Avukat Tora Pekin: Kapalı oturum verirseniz, Cumhurbaşkanıve Adalet Bakanı açıklamaları dikkate alındığında savunmalar bu 4 duvar arasında kalacaktır. Bu da Can Dündar ve Erdem Gül'ün adil yargılanma hakkını etkileyecektir. Ayrıca iddianamede yayınlanmış yazılardan başka bir belge yok.

10.50 Avukat Tora Pekin: Bu davada paralel yargılama yapılıyor. Bir bu salonda bir de dışarıda. Dışarıda bu dava için konuşan birileri var. Cumhurbaşkanı "Anayasa Mahkemesi kararını tanımıyorum. Mahkeme kararında direnmeli" diyerek yargıya direkt etki ediyor. Aynı şekilde Adalet Bakanı da yargıya müdahale eden açıklamalar yapıyor.

10.45 Dündar ve Gül'ün avukatlarından Tora Pekin, "İnsan hakları beyannamesinin maddelerine göre kapalı mahkeme olamaz" dedi. Pekin AİHM'in kararına da atıfta bulunarak, "Yeni atanan savcının bahsettiği belgeler dosyada yok. Bu davanın kapalı yapılması adil yargılamaya gölge düşürür. Yeni savcı gidip başka dosyadan, Selam Tevhid'den alıntılarla kapalı oturum istiyor. Bizimle alakası yok." dedi

10.42 Savcının düşük tonda anlaşılmaz konuşması ve yüzünü bilgisayar ekranının arkasına gizlemesi tepki çekti. "Savcı yüzünü göstersin, sesini yükseltsin" tepkisi geldi salondan.

10.40 Savcı, duruşmaların kapalı yapılmasını talep etti.

10.00 Can Dündar ve Erdem Gül'e Çağlayan'da büyük destek var. Yoğun katılım dolayısıyla duruşma salonunun değiştirileceği açıklandı. Daha sonra bu karardan vazgeçildi.

09:45 Çağlayan Adliyesi dışında Can Dündar ve Erdem Gül açıklama yaptı. Adliye önünde konuşan Can Dündar, "İki saray arasında kalmış durumdayız. Biri Kaçak Saray, biri Adalet Sarayı. Yaptığımız haberin arkasındayız. Buraya gazeteciliği savunmak için geldik. Bugün mahkemeden aksi yönde bir karar çıkarsa bu AYM'ye kayyum atandığı anlamına gelir."

Erdem Gül ise "Biz sadece işimizi yaptık" dedi.


DÜNDAR VE GÜL'E YOĞUN DESTEK

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülen duruşmayı milletvekilleri, yabancı diplomatlar, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de izlemeye geldi. Ulusal ve uluslararası gazetecilik meslek örgütleri de Dündar ve Gül'e destek verdi.

İNGİLİZ KONSOLOS DA DURUŞMAYI İZLİYOR

İngiltere'nin İstanbul Başkonsolosu Leigh Turner da davayı izleyen isimler arasındaydı.

DURUŞMAYA 2 GÜN KALA SAVCI DEĞİŞİKLİĞİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, duruşmaya 2 gün kala, Savcı İrfan Fidan'ı davadan alıp yerine Evliya Çalışkan'ı görevlendirdi.

Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Twitter'dan yaptığı açıklamada, 15 gün önce mahkemeye dört yeni hakim atandığını, AYM kararını aşmak için de duruşmaya yeni delil sunulmuş gibi davranıldığını belirterek, "Bu tezgahı kabulleneceğimizi zannedenler duruşmayı beklesin" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Dündar ve Gül'ün MİT TIR'larıyla İlgili Yargılandığı Davada Gizlilik Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (71)

  • Bayırbucak: Bayırbucak türklerinin laneti üzerinize olsun jan dündar ve diğer hainler 17 14 Yanıtla
  • abdul cabbar boynukalın: dört yeni hakımle bır savcı bu demek oluyorkı tayyıp ıyıce dugmeye basmıs ama tayyıbede sıra gelecek onunda yargılandıgı gunlerı gorecegız 13 18 Yanıtla
  • Trbz10: BURADA YORUM YAPANLARDAN RİCAM: BU AMERİKAN CASUSUNA CAN DÜNDAR DEMEYİN. ETRAFINDAKİLER ONA JAN DİYE HİTAP EDİYOR.LÜTFEN ADI JAN OLARAK YAZILSIN.JAN DÜNDAR, JAN DÜNDAR. 14 16 Yanıtla
  • B: Mahkemede şov yapıyor bu casuslar.mahkemeye gerek yoktu bu hain için. 13 15 Yanıtla
  • Trbz10: İdam olmadığına göre vatan hainlerini en yüksek ceza verilsin.suratlarından hainlik akıyor.dikkat edin amerika casusununu korumaya çalışıyor. 16 11 Yanıtla
  • Türküm: Asın gitsin bunları arkasında faiz lobisi ve dış güçlerin desteği var alenen ortada 13 13 Yanıtla
    Lord: Öztürk o zaman senin susman gerek miyor mu? 0 0
  • Turk: Kaçacak bunlar dikkat edilmesi lazım 16 9 Yanıtla
  • Trbz10: Vatanını seven bir insan milli sırları ifşa etmez, devletimizi zor durumda bırakacak yayınlar açıklamalar yapmaz. Yapanlarda iyi niyet aranmaz.Amerika Jan dündara kahraman diyorsa ilkokul talebeleri bile bu hıyaneti anlar.bunlara hakettikleri ceza verilsis 12 10 Yanıtla
  • GAZİKENTLİ: VATAN HAİNLERİ sizi..türkiyenin 14 yıl önce İMF kapılarında 1 sent e muhtaç olduğunu ne çabuk unuttunuz hainler..orada o ELİN İNGİLİZİ ne geziyo O HAİN..Anlayamadınızmı daha bu gazetecilik meselesi değil..TÜRKİYEYİ YIKIM DAVASI BU uyan türkiyem 13 9 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement