Çevre ve Din Bağlamında Nükleer Enerji Konferansı - Son Dakika
Güncel

Çevre ve Din Bağlamında Nükleer Enerji Konferansı

Çevre ve Din Bağlamında Nükleer Enerji Konferansı

OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, bugün nükleer santrallere sahip olan ülkelerin en gelişmiş ülkeler olduğunu söyledi.

08.05.2013 16:58  Güncelleme: 17:00

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez, bugün nükleer santrallere sahip olan ülkelerin en gelişmiş ülkeler olduğunu söyledi.

OMÜ İlahiyat Fakültesi tarafından "Çevre ve Din Bağlamında Nükleer Enerji" başlıklı konferans düzenlendi. İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda yapılan konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Ölmez konuşmacı olarak katıldı. İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker, öğretim üyeleri ve çok sayı da öğrencinin hazır bulunduğu konferansta konuşan Prof. Dr. Halis Ölmez, kişi başına düşen enerji miktarının ülke açısından önemine değindi. Ölmez, "Nükleer enerjinin neden din bağlamında değerlendirildiği sorulabilir. Nükleer enerjinin çevre ve din bağlamında değerlendirmemizin nedeni çevreye çok önem veren bir dinin mensubu olmamızdır. Enerji, ekonomik ve sosyal kalkınma için temel girdilerden birisi durumundadır. Artan nüfus, şehirleşme, sanayileşme, teknolojinin yaygınlaşması ve refah artışına paralel olarak enerji tüketimi kaçınılmaz bir şekilde büyümektedir. Günümüzde, kişi başına düşen enerji tüketimi veya daha doğru olarak; bir birim enerji tüketimi ile sağlanan üretim ve refah seviyesi, ülkelerin ve milletlerin bir gelişmişlik göstergesi olarak kullanılmaktadır. Nükleer enerji bir atomun çekirdeğinde gerçekleşen reaksiyonlar sonucu oluşan enerjidir. Çekirdek reaksiyonları genel olarak bir kütle kaybı ile gerçekleşir ve bu kütle kaybı da, 1905 yılında Einstein tarafından önerilen meşhur E=mc2 eşitliğine göre enerjiye dönüşür. Bu enerji ise olağanüstü büyüklükte bir enerjidir" dedi.

Nükleer santrallerin kurulmasındaki sürece dikkat çeken Prof. Dr. Halis Ölmez, "Tüm dünyada bir santralin kurulması, işletilmesi ve kaldırılması daima uluslararası denetim altındadır. Yani hiçbir ülke kafasına göre bu nükleer santralleri kuramaz. Bu gün onun için İran'a ve Kuzey Kore'ye nükleer enerji konusunda baskı yapılıyor. Uluslararası anlaşmalarda belirlenen sınırların dışına çıkmakla uluslararası arena da itham ediliyorlar. Bir nükleer santralin maliyetinin yüzde 40'ını da güvenlik oluşturmaktadır. Nükleer atıklar konusu ise kuşku ile yaklaşılan bir konudur. Fakat ülkeler kendi nükleer atıklarını satın alıp işleyip enerjiye çevirebilme teknolojisi bulunan Fransa ve Rusya'ya satmamaktadır. Çünkü ülkeler atıklarını şimdi rezerv ediyor ve ileri de onları da değerlendirmeyi hedefliyor. Bugün nükleer santrallere sahip olan ülkeler en gelişmiş ülkelerdir. Önemli olan gerekli şartları sağlamaktır. Eğer gerekli olan önlemler alınmazsa her alanda kazalar meydana gelebilir.

Bunun için bilimsel verileri incelemeden propagandalara aldanmamak gerekir" diye konuştu.

Konferansın ardından günün anısına İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Peker tarafından, Prof. Dr. Halis Ölmez'e plaket verildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çevre ve Din Bağlamında Nükleer Enerji Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement