Çoğu Müslüman Diye Yeni Vatandaş Listesine Hayır Oyu Kullandılar - Son Dakika
Güncel

Çoğu Müslüman Diye Yeni Vatandaş Listesine Hayır Oyu Kullandılar

Çoğu Müslüman Diye Yeni Vatandaş Listesine Hayır Oyu Kullandılar

Danimarka'da aşırı sağcı parti, yılda iki kez parlamentoya sunulan vatandaşlık listesine çoğunluğu Müslüman diye ret oyu kullandı.

20.12.2013 22:05

Danimarka Parlamentosu'na (Folketinget) yılda iki kez rutin olarak getirilen yeni vatandaşlar listesi için ilk kez ret oyu kullanıldı. Ret oyu kullanan aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (DF), listede Müslümanların çoğunlukta olduğunu belirterek, batılı olmayan ülkelerden göçmen istemediğini açıkladı.

Ülkede uzun süren yasal prosedürleri yerine getirerek vatandaş olmaya hak kazanan 1600 kişilik liste, onaylanmak üzere Noel tatili öncesinde Folketinget'e getirildi. Ancak her yıl rutin olarak parlamentoda görüşülüp geçilen liste, meclise gelmeden aşırı sağcı DF tarafından tartışma konusu yapıldı. Listede Irak ve Afganistan'dan 422 kişi olduğu ve çoğunluğun Müslümanlardan oluştuğunu belirten DF, listeye ret oyu kullanacağını bildirdi. DF milletvekili Christian Langballe de "İslam ülkeleri ve batılı olmayan ülkelerden gelen göçmenlere çok fazla vatandaşlık verdiğimizi düşünüyorum. Batılı olmayan ülkelerden göçün sona ermesini istiyoruz" dedi.

Parlamentodaki diğer partiler bu açıklamaya sert tepki gösterirken, DF'ye yakın duran sağ kanattaki partiler de bu kararı onaylamadıklarını ifade ettiler. 179 üyeli Folketinget'te görüşülen liste, 13 ret oyuna karşın meclisten geçti.

Sosyalist Halk Parti (SF) milletvekili Özlem Sara Çekiç, mecliste görüşülmesi sırasında tartışmalara neden olan konu için, "İlk kez böyle bir şey yaşandı, tarihi bir olay oldu. 1600 kişi gereken her şeyi yaparak vatandaşlığa hak kazanmış, parlamento ise onaylayacak. Sorun şu, Danimarka hukuk devleti; yani yasalar ırk, din, dil, cinsiyet farkına bakmaz ancak DF, listede Müslümanları, özellikle de Irak ve Afganistan'dan gelenleri öne çıkardı. Çok sert tartışmalar oldu" diye konuştu. - Danimarka

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çoğu Müslüman Diye Yeni Vatandaş Listesine Hayır Oyu Kullandılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement