Danıştay: Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Yargılansın - Son Dakika
Güncel

Danıştay: Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Yargılansın

Danıştay: Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Yargılansın

Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen 21 kişinin öldüğü, 116 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davaya Danıştay 1.Dairesi'nin kararı damgasını vurdu.

28.12.2011 12:54

Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen 21 kişinin öldüğü, 116 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davaya Danıştay 1. Dairesi'nin kararı damgasını vurdu. Danıştay Birinci Dairesi kararında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın olaydan dolayı kusurunun bulunmadığını belirtirken, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'ın alt birimlerin denetimlerinde yetersiz, kayıtsız kaldığı ve sorumluluğu bulunduğunu belirtti.

Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen 21 kişinin öldüğü, 116 kişinin yaralandığı patlamaya ilişkin görülen davaya Danıştay 1. Dairesi'nin kararı damgasını vurdu. Danıştay 1. Dairesi, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarının soruşturma sırasında İçişleri Bakanlığı ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında yaptıkları soruşturma izni verilmemesine ilişkin itirazı karara bağladı. Danıştay Birinci Dairesi Kadir Topbaş'ın olaydan dolayı kusurunun bulunmadığını belirtirken, Murat Aydın'ın alt birimlerin denetimlerinde yetersiz ve kayıtsız kaldığı ve sorumlu bulunduğunu belirtti.

DURUŞMADA TANIK DİNLENDİ

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz sanıklar Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal, Ruhsat ve Denetim Müdürü Rüstem Tekin, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nden emekli olan Şevket Yıldırım, eski İmar ve Şehircilik Müdürü Servet Kırna, patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay ve eski İmar Müdürü Hatice Küçükakyüz ile taraf avukatları ve bazı müştekiler katıldı. Duruşmada Ramazan Çavdar ise 'tanık' olarak dinlendi. Tanık Ramazan Çavdar olay tarihinde Zeytinburnu Belediyesi'nde Zabıta Müdürlüğü'nde zabıta memuru olduğunu belirterek, "Patlamanın olduğu dönemde ise Zabıta Müdürlüğü'nde özel kalem müdürlüğünde görevliydim. Olay öncesinde ise Zabıta Müdürlüğü'nde evrak ekibindeydim. Ruhsat Denetim Müdürlüğün'den gelen evrakların tebligat işlemlerini yapıyorduk. Ancak bu iş yerine gittiğimi hiç hatırlamıyorum. Öncelikle evrak gereğini yerine getiriyorduk. Ayrıca insan sağlığına olumsuzluklar varsa bunların tespit ediyorduk. Aradan zaman geçtiği için hangi yerlerde ruhsatsız olduğu için işlem yaptığımızı hatırlamıyorum" ifadelerini kullandı.

"İŞ YERİNDE DENETİM YAPAN ZABITA MEMURLARININ DİNLENİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Mahkeme Heyeti Başkanı Seval Yıldırım Zeytinburnu Belediye Başkanlığı'na yazılan yazılara cevap verdiği ve 3 klasör halinde dosyların mahkemeye geldiğini ifade etti. Söz alan şikayetçi Avukatı Özlem Özkan, Zeytinburnu Belediyesi'nden gelen yazıları incelediğini belirterek "Patlamanın meydana geldiği iş yerinin bulunduğu yerde görev yapan zabıta memurlarının ve Ruhsat Denetimi yapan memurların isimleri bildirilmiş. Bu kişilerin tanık olarak dinlenilmesini istiyoruz" dedi. Avukat Özkan, ayrıca Danıştay Birinci Daire'sinin 26 Ekim 2011 tarihli kararını mahkemeye sundu. Mahkeme heyeti tanıkların dinlenmesi ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı 13 Nisan 2012 tarihine erteledi.

DANIŞTAY BİRİNCİ DAİRESİNİN KARARI

Danıştay Birinci Dairesi kararında, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarının itirazı üzerine İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ile ilgili ön inceleme yapıldığı anlatıldı. Danıştay 1. Dairesi'nin 2 sayfalık kararında, belediye teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilatını sevk ve idare etmekle görevli olan Zeytinburnu Belediye Başkanının alt birimlerinin denetimlerde yetersizliği konusunda kayıtsız kaldığı ve sorumluluğunun bulunduğunun görüldüğü belirtildi. Kararda, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın'a isnat edilen eylem hakkında soruşturma yapılmasını gerektirecek nitelikte olduğunun anlaşıldığı ifade edildi.

"KADİR TOPBAŞ HAKKINDA SORUŞTURMAYA GEREK YOK"

Kararda şu ifadelere yer verildi, "İzinsiz olarak parlayıcı ve patlayıcı madde depolanması ve üretilmesi nedeniyle patlama meydana geldiği tespit edilmiş ise de, şikayet üzerine ya da başka şekilde öğrenilmedikçe İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin patlamanın meydana geldiği işyerinde doğrudan denetim yapmasının söz konusu olamayacağı, bu yetkinin ilçe sınırları içerisinde ilçe belediyelerine ait olması nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın bu olayın meydana gelmesinden doğrudan sorumlu tutulması mümkün bulunmamaktadır." Kararda, İçişleri Bakanlığı'nın 15 Nisan 2011 tarih ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 2011/ 174 sayılı kararının Murat Aydın için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmının kaldırılmasına karar verildi. Kadir Topbaş için soruşturma izni verilmemesine ilişkin kısmına yapılan şikayetçi itirazlarının reddine karar verilen kararda, Murat Aydın hakkında gereğinin yapılması için kararın bir örneğinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. - İstanbul/ Bakırköy

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Danıştay: Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın Yargılansın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement