Devlet, İşkence İçin Özür Diledi - Son Dakika
Güncel

Devlet, İşkence İçin Özür Diledi

Devlet, İşkence İçin Özür Diledi

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Müfettiş Ön Raporlarının, Engin Ceber'in İşkence Sonucu Öldüğünü Ortaya Koyduğunu Açıkladı. Soruşturmanın Selameti İçin 19 Kişiye Geçici Olarak Görevden El Çektirildiğini Söyleyen Şahin, "Ceber'in Yakınlarından da Adalet Bakanı Olarak Devletim ve Hükümetim Adına Özür Diliyorum" Dedi.

15.10.2008 01:30

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, müfettiş ön raporlarının, Engin Ceber’in işkence sonucu öldüğünü ortaya koyduğunu açıkladı. Soruşturmanın selameti için 19 kişiye geçici olarak görevden el çektirildiğini söyleyen Şahin, "Ceber’in yakınlarından da Adalet Bakanı olarak devletim ve hükümetim adına özür diliyorum" dedi.

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin, Engin Ceber’in, Metris Cezaevi’nde işkence nedeniyle öldüğü yönündeki haberlerin müfettiş raporlarıyla doğrulandığını açıkladı ve Adalet Bakanı olarak devlet ve hükümet adına Ceber’in yakınlarından özür diledi. Şahin, soruşturmanın selameti için 19 görevlinin geçici olarak görevden el çektirildiğini de açıkladı. Şahin, AKP Grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ceber’in "İşkence gördüğü kesin mi?" sorusuna, "Müfettişlerimizin ilk tespitleri cezaevinde kötü muameleye maruz kaldığı şeklinde" karşılığını veren Şahin, şunları söyledi:

Rapor ezbere verilmiş

"Müfettişlerimiz kamera görüntülerini incelediler. Soruşturmaların selameti bakımından, ikisi cezaevi ikinci müdürü olmak üzere, koruma baş memurları ve infaz koruma memurları ile cezaevi doktoruna görevden el çektirildi. Doktor, tutukluyu görmeden ve muayene etmeden sağlam raporu verdiği için görevinden uzaklaştırıldı.

Sorumlu cezasını çeker

Bana ulaşan bilgi çerçevesinde konuşuyorum. Devletim ve hükümetim adına, hayatını kaybeden vatandaşımızın yakınlarından özür diliyorum. Bu işin sorumluları kimse, sonuna kadar gidilerek yasaların öngördüğü ceza ile mutlaka cezalandırılacaklar. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Böyle bir olayın Türkiye’de ve İstanbul’da bir ceza infaz kurumunda meydana gelmiş olmasından dolayı bir Adalet Bakanı olarak üzüntüm sonsuz.

Belki soruşturma boyutları genişledikçe 19 sayısı artabilir. O koğuşta kalan hükümlü ve tutukluların bilgilerine de başvuruluyor. Onların da bildiklerini ve gördüklerini çok açık şekilde müfettişlerimize vermelerini istirham ediyorum. Cezaevine girmeden önce de Ceber ve arkadaşları bir kötü muameleye maruz kalmışlar mı? Bu boyut şu anda benim açıklamalarımın dışında. Tabi ki bu emniyeti, İçişleri Bakanlığı’nı ilgilendiriyor."

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de Engin Ceber olayının araştırılması için TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu.

Dergi dağıtırken tutuklanmıştı

SARIYER’de 29 Eylül günü Yürüyüş Dergisi dağıtırken polise mukavemet ettiği gerekçesiyle tutuklanan Engin Ceber, Metris Cezaevi’ne konulduktan sonra koma halinde 6 Ekim’de Şişli Etfal Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Yoğun bakıma alınan Ceber, 4 gün sonra hayatını kaybetmişti. Ceber’in cezaevinde gördüğü işkence ve dayak sonucu komaya girdiği iddia edilmişti.

TTB araştırma komisyonu kuruyor

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB), Engin Ceber’in ölümüyle ilgili bir açıklama yaptı. TTB Merkez Konseyi üyesi Ali Çerkezoğlu, Ceber’e yapılanın insanlık suçu olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: "TTB, yıllarca şartların düzeltilmesi için çalıştı. Son olarak Kuddusi Okkır olayı sonrasında bakanlığa ’tutukluların sağlığı ve cezaevi koşullarının iyileştirilmesi’ konusunda bilimsel rapor sundu. Engin Ceber olayıyla ilgili olarak da Adalet Bakanlığı, Metris Cezaevi ve ilgili savcılıktan Ceber’in sağlık süreci ve muayene eden doktorlarla ilgili bilgi istedik ama verilmedi. TTB olarak araştırma komisyonu oluşturacağız."

’Türkiye gayretli ama yeterli değil’

KUMKAPI’daki mülteci kampında çıkan olaylarla ilgili soruşturma devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği de olayı yakın takibe aldı. Komiserlik Sözcüsü Metin Çorabatır,"Türkiye sorunların giderilmesi için gayret gösteriyor, ancak bu yeterli değil" dedi. Türkiye’ye pasaport veya herhangi bir belge olmadan girenlerin birçok yerde barındırıldığını belirten Çorabatır, "Kumkapı’da yaşananın benzeri günlerde Kırklareli ve Edirne’de de meydana geldi. Hatta bir kişi öldü. Bu sorunu yaşayan 15 bin kişi olduğunu kayıtlardan biliyoruz" diye konuştu.

2008’de cezaevinde 29 şüpheli ölüm var

TÜRKİYE İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, 1 Ocak - 13 Ekim 2008 tarihlerini kapsayan "Engin Ceber’in ölümü son ölüm olsun" başlığıyla çıkardıkları, Türkiye’deki ’yaşam hakkı ihlalleri’ne ilişkin raporlarını açıkladı. Önen, raporlarına göre, Emniyet’teki gözaltıları sırasında ve cezaevlerinde, sadece bu yılın başından bu yana, 29 kişinin şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini belirtti. Önen, "İstinye Polis Merkezi’nde ve Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu yaşamını yitiren Engin Ceber, 2008 yılında alıkonma yerlerinde (gözaltında veya cezaevlerinde) yaşamını yitiren 29 kişiden biridir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Devlet, İşkence İçin Özür Diledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement