Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ürdün'de Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ürdün'de Açıklaması

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ürdün\'de Açıklaması

"Suriye rejimi halkına sadece ve sadece kan ve gözyaşı getirmiştir"

04.05.2014 22:38

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Suriye rejimi halkına sadece ve sadece kan ve gözyaşı getirmiştir" dedi.

Suriye'ye Komşu Ülkeler 3'üncü Toplantısı için Ürdün'de bulunan Davutoğlu, söz konusu etkinliğin geçen yıl Türkiye'nin inisiyatifi ile Suriye'ye komşu ülkeler arasında sığınmacılar konusunda koordinasyon sağlanması ve bu kişilerin karşılaştıkları zorluklarla ilgili dünyada duyarlılık oluşturmak için başlatıldığını belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin teklifi ile toplantıda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) hitaben, Suriyelilere yardımın engellenmesi durumunda alınacak tedbirlere dikkati çeken ve dünyayı mülteciler konusuna ilgiye davet eden ortak metin yazıldığını ifade etti.

"Provokatif engel"

Suriye rejiminin Ukrayna krizinden faydalanarak baskıları artırdığını vurgulayan Davutoğlu, "Suriye rejimi, cumhurbaşkanlığı seçim tarihini ilan ederek, barış çabalarının önüne provokatif engel koydu" diye konuştu.

BM verilerine göre, 3 milyon Suriyeli'nin ülkesini terk ettiğini hatırlatan Davutoğlu,  şöyle konuştu:

"Nüfusunun yarısının dışarıda olduğu bir ülkede seçimin anlamı olabilir mi? ve bu, birçok açıdan Suriye rejiminin ikiyüzlülüğünü gösteriyor. Çünkü, Suriye rejimi ve onu destekleyen ülkeler, muhalefeti ve onu destekleyen ülkeleri zor duruma sokmak için her türlü siyasi müzakereleri desteklediklerini söylediler ve muhalefetin gelmeyeceğini iddia ettiler. Ama muhalefet gitti, hem de iyi hazırlanmış bir şekilde gitti. Suriye rejimi ise oraya yeni bir hükümet üzerine konuşmak için değil, rejimin muhalefete karşı nasıl mücadele etmesi gerektiğini göstermek için geldikleri tutumunu takındı. Şimdi görüşmeler kesildi ve cumhurbaşkanlığı seçim tarihi açıklandı. Bu, asla kabul edilemeyecek bir olaydır. Seçim, sadece Şam'ın ve Lazkiye'nin belli bölgelerinde dahi yapılsa, seçilecek cumhurbaşkanının Suriye halkını temsil etmediği açıktır. Bu, provokatif bir adımdır. Böyle bir seçimle kendi haklarının gasbedildiğini düşünen Suriyeliler, daha güçlü bir direniş gösterecektir."

Davutoğlu, " Suriye rejiminin ayakta kalmasının nedeni işlediği katliamlara uluslararası toplumun sessiz kalması ve BM'nin görevini yapmamasıdır. Ama düşünün ki scud füzelerine,  hava bombardımanlarına ve varil bombalarına rağmen Suriye rejimi ülkenin büyük kısmını kontrol edebilir durumda değildir. Dolayısıyla önemli olan ne kadar iktidarda kaldığınız değil, halkınıza neler getirebildiğinizdir. Suriye rejimi ve Esed, halkına sadece ve sadece kan ve gözyaşı getirmiştir" ifadesini kullandı.

Bakan Davutoğlu ziyaretinde, Ürdün Başbakanı Abdullah en-Nusur ve Dışişleri Bakanı Nasır Cude ile de görüştüğünü dile getirerek, temaslarında, geçen hafta Ürdün'e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi tarafından imzalanan ortak iş konseyi protokolü ve iki ülke ilişkilerini ele aldıklarını aktardı.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile de bir araya geldiğini aktaran Davutoğlu, görüşmede Irak seçimlerini ve muhtemel sonuçlarını değerlendirdiklerini ifade etti.

Davutoğlu, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres ile görüşmesinde ise Suriyeli mülteciler dışında, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'ni ilgilendiren Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki gelişmeleri ve Ukrayna'daki krizi konuştuklarını kaydetti. - Amman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ürdün'de Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement