Diyarbakır'da Uluslararası Konferans Düzenlenecek - Son Dakika
Güncel

Diyarbakır'da Uluslararası Konferans Düzenlenecek

Diyarbakır\'da Uluslararası Konferans Düzenlenecek

Diyarbakır'da 'İnsan Haklarının Ağır İhlalini Oluşturan Suçların Etkili Soruşturmasında Dünya Deneyimleri' konulu konferans düzenlenecek.

09.01.2014 20:52

Diyarbakır'da, 11-12 Ocak 2014 tarihlerinde bir otelde Diyarbakır Barosu 'İnsan Haklarının Ağır İhlalini Oluşturan Suçların Etkili Soruşturmasında Dünya Deneyimleri' konulu Uluslararası bir konferans düzenleyecek.

Konferansa, Türkiye'den çok sayıda İnsan Hakları ve Sivil kurumlar ile konunun uzmanı katılacağı gibi, Arjantin'den Peru'ya ve eski Yugoslavya Cumhuriyetlerine kadar benzer deneyimleri yaşamış ülkelerden uzman konuşmacılar da katılacak.

Beş oturum şeklinde geçecek ve İki gün sürecek olan konferansın açılış konuşmasını Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi yapacak. 'Ağır ihlallerin soruşturulmasında Türkiye'de ceza adalet sisteminin başarısızlığı, hakikate ulaşmada adli mekanizmanın tutumu, resmi veya gayri resmi bir hakikat komisyonu mümkün mü?' konulu ilk oturumun moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı yaparken, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Prof. Dr. Mithat Sancar ile Due Process of Law Vakfı (Washington) Genel Direktörü ve Peru Hakikat Komisyonu Özel Araştırmalar Birimi Üyesi Katya Salazar da konuşmacı olacak.

İkinci Oturumda ise, 'Uluslararası hukuk ve içtihatlar ışığında insan haklarının ağır ihlalleri, insanlığa karşı suç ve bu suçların soruşturma usulleri, geçmişle yüzleşme' konusu ele alınacak. İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan'ın Moderatörlüğünü üstleneceği oturumda, Essex Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Francoise Hampson ile Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Günal Kurşun konuşmacı olarak katılacak. Üçüncü oturumda 'Türkiye'de ve dünyada faili meçhuller ve zorla kaybetmelere ilişkin süren soruşturma ve davaların ulusal ve uluslararası ceza hukukuna göre analizi/mahkeme kararları' konuları ele alınacak. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin Moderatörlüğünde, Hukuk ve Sosyal Çalışmalar Merkezi (CELS, Arjantin) Genel Direktörü Gaston Chillier ile Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi'nden Kerem Altıparmak konuşmacı olarak katılıyor.

Konferansın ikinci günündeki ilk oturumda Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın moderatörlüğünde 'Cezasızlık uygulaması ve araçları: Delil toplama sorunu, tanıklar/tanıklıklar, toplu mezarlar; açılması, bulguların muhafazası ve değerlendirilmesi' konusu ele alınacak. Bu oturumda Adli Tıp Uzmanları Derneği'nden Prof. Dr. Ümit Biçer, Arjantin Adli Tıp Ekibi Ivana Wolff konuşmacı olacak. Konferansın son oturumunda ise 'İnsan haklarının ağır ihlallerinde veri toplama, hakikatin belgelenmesi deneyimleri' Hafıza Merkezi'nden Meltem Aslan'ın moderatörlüğünde Ankara Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi'nden Doç. Dr. Ahmet Murat Aytaç ve İnsani Hukuk Merkezi (HLC, Belgrad) Milica Kostic konuşmacı olarak katılacak. Konferans genel değerlendirmesi ve sonuç bildirgesinin hazırlanması Batman Barosu Başkanı Ahmet Sevim ve İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Direktörü Feray Salman'ın moderatörlüğünde yapılacak. Konferans sonuç bildirgesinin kamuoyuyla paylaşılmasıyla sona erecek.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Diyarbakır'da Uluslararası Konferans Düzenlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement