Doğumunun 85. Yılında Uluslararası Cengiz Aytmatov Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Doğumunun 85. Yılında Uluslararası Cengiz Aytmatov Sempozyumu

Doğumunun 85. Yılında Uluslararası Cengiz Aytmatov Sempozyumu

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ve iki gün sürecek olan “Doğumunun 85. Yılında Uluslararası Cengiz Aytmatov Sempozyumu”, ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki açılış oturumu ile başladı.

18.12.2013 16:46

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi ile birlikte düzenlediği ve iki gün sürecek olan "Doğumunun 85. Yılında Uluslararası Cengiz Aytmatov Sempozyumu", ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki açılış oturumu ile başladı.

Kırgız yazar, düşünür ve devlet adamı Cengiz Aytmatov'u anlatan bir belgeselin gösterimi ile başlayan açılış oturumu, açılış konuşmaları ile devam etti. ilk olarak konuşan Cengiz Aytmatov Vakfı Temsilcisi Roza Alişenova, 2003 yılında açılan Cengiz Aytmatov Müzesi'nin kuruluşu, gelişimi ve amaçları hakkında bilgiler verdi. Roza Alişenova, müzenin Cengiz Aytmatov'un sonsuza kadar yaşatılarak gelecek nesillere aktarılmasını amaçladığını ifade etti.

Cengiz Aytmatov'un kardeşi Rosetta Aytmatova ise konuşmasında, ailesi olarak 2008 yılındaki vefatının ardından Cengiz Aytmatov anısına yaptıkları anıt mezar ve müze gibi onu yaşatmayı amaçlayan çalışmaları anlattı. Cengiz Aytmatov'un çocukluk yıllarından başlayarak baskılara maruz kaldığını ve zor bir hayat yaşadığını belirten Rosetta Aytmatova; babası Sovyet rejimi tarafından öldürülen ve eğitim hakkı bile elinden alınmaya çalışılan Cengiz Aytmatov'un ise yılmadığını; hayatı ve insanı insanoğluna anlatan eserler yazdığını söyledi.

ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kartal, Cengiz Aytmatov hakkında kısaca bilgi vererek konuşmasına başladı. Cengiz Aytmatov'un Cengiz Dağcı ile birlikte Türk Dili'nin iki büyük Cengiz'inden biri olduğunu ve her iki yazardan da bugünkü nesillerin öğreneceği çok şey olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Kartal, Aytmatov'un eserlerinde mitoloji ve Türk kültüründen unsurları birleştirdiğini belirtti. Prof. Dr. Ahmet Kartal, Cengiz Aytmatov'un hayatı, eserleri ve üslubunun ele alınacağı sempozyumun başarılı geçmesini diledi.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Layli Ukubayeva, sempozyumda bulunmaktan dolayı gurur ve mutluluk duyduklarını belirterek, düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakan Yardımcısı Nazarkul İşekeyev, Cengiz Aytmatov'un Türk Dünyası'nın gururu olduğunu belirterek, Aytmatov'un eserlerindeki yücelik, deha, kahramanlık ve sönmez ateşin insanlığı sonsuza kadar aydınlatacağını söyledi. Nazarkul İşekeyev 200'ün üzerinde dile çevrilen eserlerindeki karakterleriyle Cengiz Aytmatov'un, insanlığa insan olmayı öğrettiğini belirtti. İşekeyev Cengiz Aytmatov'un; Shakespeare, Byron ve Tolstoy gibi edebiyatın ölümsüz isimleri arasındaki yerini aldığını ifade etti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, eserleri 200'ün üzerinde dile çevrilen Cengiz Aytmatov'un Türk'ün bütün değerlerini eserlerine yansıttığını ve 21. Yüzyılın Türk'ün Yüzyılı olması konusunda bizlere yol gösterecek eserler bıraktığını ifade etti. Prof. Dr. Hasan Gönen bu eserlerin doğru değerlendirilmesi ve yorumlanmasının, gençlerimize yeni ufuklar açacağını ve aynı zamanda Türk Dünyası içindeki kardeşliği pekiştireceğini de sözlerine ekledi.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna da, Cengiz Aytmatov'un her eserinde okuyucularına "anneni, babanı, dilini, halkını unutma" mesajını verdiğini belirterek, Aytmatov'un kültürümüze ve değerlerimize bağlı kalmanın taşıdığı hayati öneme dikkat çektiğini söyledi. Güngör Azim Tuna, Kırgız Türkleri'ne ve Türk Dünyası'na milli ruh aşılayan bir lider olarak tanımladığı Cengiz Aytmatov'a duyulan ilginin nedeninin; verdiği mesajların yanı sıra, eserlerinde savaş ve aşkı ustalıkla harmanlaması olduğunu söyledi. Eskişehir'in Cengiz Aytmatov'un eserlerinin Türk Dünyası'na ve gençliğimize kazandırılması açısından önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını belirten Güngör Azim Tuna, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından anı tabağı ve çiçek takdimleri gerçekleşirken, sempozyumun ilk günü öğleden sonra çeşitli salonlarda gerçekleşen oturumlarla devam etti. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Doğumunun 85. Yılında Uluslararası Cengiz Aytmatov Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement