Anadolu’daki yerel takı, başlık ve kıyafet kültürü üzerine uzun yıllar araştırma yapan 71 yaşındaki ünlü etnolog Sabiha Tansuğ’un Mecidiyeköy’deki evine giren hırsızlar, 2 bin parçalık dünyada eşi benzeri olmayan koleksiyonun en değerli 300 parçasını çaldılar.
ANADOLU’yu karış karış dolaşarak satın alıp topladığı altın ve gümüş takılar, kemerler, başlıklar, düğmeler ve kıyafetlerden oluşan 2 bin parçalık koleksiyonunu Mecidiyeköy Ortaklar Caddesi’ndeki evinde koruyan Sabiha Tansuğ, geçen ay İzmir’e tatile gitti. Aksu Apartmanı’nın kapıcısı, önceki gece Tansuğ’un evinin kapısının önünde 50 yaşlarında 2 erkek gördü. "Biz Sabiha Hanım’ın arkadaşlarıyız" diyen şahısların, binadan ayrılmasından sonra şüphelenip Sabiha Tansuğ’u arayan kapıcı durumu anlattı. Tansuğ, İstanbul’da oturan Ressam arkadaşı İrfan Ertel’i arayıp evini kontrol etmesini istedi. Sabiha Tansuğ’un koleksiyonunun fotoğraflarını çekip katalog hazırlayan Ertel, eve girince koleksiyonunun en değerli parçalarının bulunduğu dolabın levyeyle açıldığını ve yaklaşık 300 parçanın çalındığını gördü. Haberi alan Sabiha Tansuğ hemen İstanbul’a geldi.
Avrupa’daki birçok kişi ve kurumun Anadolu halk takıları koleksiyonunu almaya çalıştıklarını belirten Sabiha Tansuğ, "Kültür Bakanlığı’nın elinde böyle bir koleksiyon yok. Bu koleksiyonu kendi imkanlarımla oluşturdum. Bütün eserler Türk İslam Müzesi’ne kayıtlı. Kültür Bakanlığı’nın bu eserlere sahip çıkıp sanat ve etnografya müzesi açması gerekiyor. Bugüne kadar hiçbir çalışma yapmadılar. Umarım çalınan parçalar bulunur ve müze açılır" diye konuştu. Hiçbir maddi beklentisi olmadığını belirten Sabiha Tansuğ, amacının sadece unutulan bu kültürün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması olduğunu söyledi.
Demir paradaki kadın
Anadolu’yu yıllarca karış karış gezen etnolog ve araştırmacı Sabiha Tansuğ’un "Türklerde Çiçek Sevgisi ve Sümbülname", İngilizceye de çevrilen "Türkmen Giyimi" gibi eserleri bulunuyor. Sabiha Tansuğ’un geleneksel kıyafetli bir portresi, 1980 yılında tedavülden kaldırılan 50 kuruşların üzerinde yer alıyordu. Tansuğ, bu portre için, başına "Ankara hotozu" giyip poz vermişti.
1 kiloluk altın gelinbaşı gitti
Sabiha Tansuğ, 1500-1950 yılları arasındaki geniş bir dönemi kapsayan koleksiyonundan çalınanlar arasında İsfendiyaroğulları’na ait 1 kilodan fazla altının bulunduğu gelin başının bulunduğunu söyledi. Altın gelinbaşının koleksiyonun en değerli parçası olduğunu belirten Tansuğ, 18’inci yüzyıla ait kolye, Şamanizm izleri taşıyan kemerler ve işlemeli tepelikler gibi birçok eserin de çalındığını bildirdi. Tansuğ, "Gümüş kolyelerin hepsinin bir anlamı var. Bunların başka bir örneği yok. Osmanlı tuğralı takıların tarihi önemi çok büyüktü" dedi.
Son Dakika › Güncel › Dünyada Eşi Olmayan Koleksiyonu Çaldılar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?