En Güzel Teke Seçildi - Son Dakika
Güncel

En Güzel Teke Seçildi

En Güzel Teke Seçildi

İzmir'in Karaburun ilçesinde tekeler güzellikleriyle yarıştı İzmir'in Karaburun ilçesinde tekeler güzellikleriyle yarıştı.

24.06.2013 11:52

İzmir'in Karaburun ilçesinde tekeler güzellikleriyle yarıştı İzmir'in Karaburun ilçesinde tekeler güzellikleriyle yarıştı. Karaburun 3. Kırkım Şenliği'nde yapılan "En Güzel Teke Yarışması'nda 9 teke boy gösterdi.

Karaburun Belediyesi'nin ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin destekleri ile geleneksel hale getirilen Karaburun 3. Kırkım Şenliği Karaburun'da Kavaklıkuyu Mevkii'nde gerçekleşti. Etkinliğe Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ve Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Funda Erdoğan Ataç'ın yanı sıra İzmir'in farklı ilçelerinden, Türkiye'nin diğer illerinden ve yurt dışından çok sayıda misafir katıldı.

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin yörede yürüttüğü Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi kapsamında yer alan tekelerin yarıştığı güzellik yarışmasında, ilk etapta seçici kurul projedeki sürüleri dolaştı. 26 yetiştiriciden 9 kişinin 9 tekesi yarışmaya katılmak üzere ön seçim ile belirlendi. Jürinin değerlendirmesi sonucu ilk 3'e giren tekelerin sahiplerine ödül olarak 5 çuval yem ve tam Cumhuriyet altını verildi.

-ISLAH PROJESİ 5 YIL SÜRECEK-

5 yıl sürecek Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi, İzmir'in Karaburun merkez ilçe ve köylerinde hayvancılığın geliştirilmesi tebliğ kapsamında yürütülüyor. Bugüne kadar 6 bin 300 baş kıl keçisi belirlendi ve kulak küpeleri takıldı. Elit sürü, en son aşamada ise çekirdek sürü ve bir teke havuzu oluşturulması hedeflenen proje ile daha yüksek süt ve döl verimine sahip damızlık hayvanlar yetiştirilecek. Bölgedeki keçi yetiştiricilerinin gelir seviyesi ve yaşam standartları yükseltilecek. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer'in ilk keçiyi kırkmasıyla tüm keçiler kırkılmaya başladı. Şenlikte her yıl bir sürü kırkılıyor, bu yıl Hamza Tokaç'ın hayvanları kırkıldı.

-ŞENLİKTE YEREL LEZZETLER TADILDI-

Keçi yetiştiriciliğine dikkat çekmek, birlik ve beraberliği destekleyen kırkım ritüelini yaşatmak amacıyla gerçekleştirilen şenlikteki birbirinden keyifli etkinlikler davetlilere unutulmaz bir gün yaşattı. Şişme oyun parklarının kurulduğu etkinlikte çocuklar gönüllerince eğlendi. Karaburun'a özgü tatların sergilendiği stantlarda keçi peyniri ve reçel çeşitleri ile zeytinyağı lezzet tutkunlarının ilgisini çekti.

Şenlik yemeği dağıtılan etkinlikte keçe atölyesi de büyük ilgi gördü. Stantta Keçe Ustası Ayfer Güleç'in keçeden yaptığı elbiseler, tokalar, yüzükler ve anahtarlıklar sergilenirken, katılımcılar atölye kısmında el becerilerini konuşturdu. İzmir Çamdibi Bandosu'nun çaldığı Balkan ezgileri ve saz çalan müzisyenlerin türküleri şenliğe renk kattı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel En Güzel Teke Seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement