Engelliler Gününde Engelli Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Engelliler Gününde Engelli Tepkisi

Engelliler Gününde Engelli Tepkisi

ETP Genel Başkanı Parmaksız, ülke genelindeki yaklaşık 12 milyon engellinin meseleleri dururken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayacaklarını söyledi.

03.12.2012 12:39  Güncelleme: 12:38

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde konuşan Engelsiz Türkiye Partisi (ETP) Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, ülke genelindeki yaklaşık 12 milyon engellinin meseleleri dururken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayacaklarını belirtti.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününün engellilere

eşit bir hayat imkanı sunabilen ülkelerde kutlanabileceğini vurgulayan ETP Genel Başkanı Parmaksız, "7 Temmuz 2005 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5378 Sayılı Özürlüler Yasasını hiç bir belediyenin 7 yıl gibi bir sürede hiç bir hazırlık yapmaması sebebi ile Haziran-2012'de 3 yıl daha erteleyenlerin, milyonlarca engelliyi belediye başkanlarına, bankalara, ATM'lere, kamu binalarına değişenlerin 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutlamak istemiyorum" dedi.

Kendisi de ortopedik engelli olan Engelsiz Türkiye Partisi Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, dünden bugüne mecliste yer almış tüm siyasi partilerin 364 gün susup bir gün şov yaparak engellileri oyaladığını belirterek, "Onlara görünmez olduk. Çöp kamyonlarında ezilip yok olduk. Bunun için mi kutlamalar yapılacak?

Yoksa eğitim için okullara giremediğimiz, sosyal hayatın içinde değil dört duvara hapsedildiğimiz için mi? İş bulamadığımız ve yoksulluk çektiğimiz için mi? Umutlarımız, özlemlerimiz hep kuruduğu, rüzgarlarda uçup gittiği için mi?" diye sordu.

Böylesi koşullarda 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü kutlamayacaklarını ve kutlamaları da eleştireceklerini kaydeden Parmaksız yaptığı açıklamada, "Bu kaldırıma nasıl çıkarım, otobüse nasıl binerim derdi olmadan, gitmek istediğimiz yer bize uygun mu diye düşünmeden sokağa çıkmak istiyoruz. Kamu binalarında işimizi bir başkasının değil de kendimizin halledebildiği, gittiğimiz sosyal alanlarda tuvaletler bize uygun mu diye düşünmediğimiz, hayatımızı normal insanlar gibi sürdürebildiğimiz ve sevdiğimize sevdiğimizi söylediğimizde toplumun baskı mekanizmalarının olmadığı bir ülke istiyoruz.

Kanuni düzenlemelerin yapılıp bu haklarımızın da sadece yasalarda güzel sözler olarak kalmadığı bir sürece kadar 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü Kutlamayacağız. Kutlayanlara da sesimizi yükselteceğiz" ifadelerini kullandı.

"5378 SAYILI YASAYI ÖTELEMEYİN"

Türkiye'de engellileri temsil eden federasyon ve konfederasyonların ortada milyonlarca sorun varken sessiz ve suskun kalmasına da bir anlam veremediğini söyleyen ETP Genel Başkanı Muharrem Parmaksız, "Ağızlarına bir parmak bal çalınmış tadının geçmesini mi bekliyorlar. Geçtiğimiz günlerde Bakanlık Dünya Engelliler Birliği için protokol imzalamış. Dışarıya şirin görünmek adına… Bu ülkedeki tüm engelliler, engelli olduğu günden itibaren sigorta yapılmalı. Ama bu pratikte hiç bir zaman hayata geçmemiştir. Bizim çalışma alanımızda her engelli engelli olduğu günden itibaren sigortalı olacaktır. Gecikmiş insanca yaşam hakkını iade edecek bizleriz... Bırakın Dünya Engelliler Birliğini, siz; ülkenizdeki engellilere samimi olun.

2005'te çıkardığınız 5378 sayılı yasayı öteleyip durmayın" dedi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Engelliler Gününde Engelli Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement