Erdoğan: ''Şehir insanın aynasıdır, insan da şehrin aynasıdır'' - - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: ''Şehir insanın aynasıdır, insan da şehrin aynasıdır'' -

Erdoğan: \'\'Şehir insanın aynasıdır, insan da şehrin aynasıdır\'\' -

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez bir yerel seçim öncesinde seçim beyannamesi açıkladıklarını ifade ederek, 30 Mart 2014 Seçim Beyannamesi'nin ''katılımcı belediyecilik'', ''kültürel belediyecilik'', ''sosyal belediyecilik'', ''çevre dostu belediyecilik'', ''hizmet belediyeciliği'' olmak üzere 5 ana başlık altında, AK Parti belediyeciliğinin önümüzdeki dönem yol haritasını kayıt altına aldığını belirtti.

19.02.2014 15:35

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ilk kez bir yerel seçim öncesinde seçim beyannamesi açıkladıklarını ifade ederek, 30 Mart 2014 Seçim Beyannamesi'nin ''katılımcı belediyecilik'', ''kültürel belediyecilik'', ''sosyal belediyecilik'', ''çevre dostu belediyecilik'', ''hizmet belediyeciliği'' olmak üzere 5 ana başlık altında, AK Parti belediyeciliğinin önümüzdeki dönem yol haritasını kayıt altına aldığını belirtti.

Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda düzenlenen, AK Parti Seçim Beyannamesi ve Belediye Başkan Adayları Toplantısı'ndaki konuşmasında, AK Parti'nin yerel yönetimlerden elde ettiği tecrübeyi genele verdiğini, yerelden başlayarak Türkiye'yi kucaklamış bir parti olduğunu ifade etti.

AK Parti Genel Başkanı Erdoğan, ''Bazılarınız AK Parti çatısı altında bir veya iki dönemi tamamladınız. 30 Mart'ta üçüncü döneme gireceksiniz. Bazılarınız inşallah ilk defa seçileceksiniz. 30 Mart'tan itibaren yeniden seçilenler de ilk kez seçilen kardeşlerimiz de artık çok farklı anlayışla şehirlerimizi, ilçe ve beldelerimizi idare edecekler'' diye konuştu.

Gerek kamu yatırımlarıyla, gerek görevde bulunulan belediyelerdeki yatırımlarla yerleşim birimlerinin temel sorunlarını çok büyük oranda çözüme kavuşturduklarına işaret eden Erdoğan, yerleşim birimlerinin acil sorunlarını çözdüklerini, ulaştırma, temizlik, su gibi temel konularda önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Erdoğan, ''30 Mart'tan itibaren artık medeniyet tasavvurumuzla örtüşen şehirler inşa etme mücadelesini başlatacağız. 10 yıllar boyunca yıkıma uğramış, tahrip edilmiş, ihmal edilmiş şehirlerimizi görev yaptığımız süre içinde belli bir noktaya taşıdık. Ama şimdi artık ince işçiliğe geçiyoruz. Tarihte nasıl güzel şehirlerimiz varsa, yaşanabilir şehirlerimiz varsa işte o muhteşem şehirleri günümüz şartlarına uygun bir anlayışta yeniden imar etme süresini başlatıyoruz'' diye konuştu.

-''Şehir insanın aynasıdır, insan da şehrin aynasıdır''

Bugün bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, ilk kez bir yerel seçim öncesinde seçim beyannamesi açıkladıklarını ifade etti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu beyanname sizlere dağıtıldı. Sizlerde bu beyanname var. 100 sayfalık bu kitapta AK Parti'nin şehir ve insan anlayışını, AK Parti'nin belediyecilik anlayışını ama özellikle de önümüzdeki dönemde izleyeceğimiz politikaları bulacaksınız. Bütün aday arkadaşlarımın bu beyannameyi okumalarını özellikle rica ediyorum. Önümüzdeki dönem, emaneti devralacağımız her şehrimizde, her ilçe ve beldemizde adeta yeniden diriliş dönemi olacaktır. Yeni Türkiye yerelden başlayarak, genele sirayet edecek, şehirleri unutmayın, gönüllerle birlikte inşa edeceğiz. Şehri inşa ederken kendimiz de o şehrin içinde inşa olacağız. Hep söylüyorum, kardeşlerim unutmayın, şehir insanın aynasıdır, insan da şehrin aynasıdır. Sizler nasılsanız şehirleriniz de öyle olur, şehirleriniz nasılsa sizler de öyle olursunuz. İçimizdeki güzelliği şehre yansıtmanın, gönlümüzde olanın şehirle buluşturmanın mücadelesini vereceğiz. Her birimizin çıtası, hedefi şu olacak, 'Öyle bir şehir inşa edeyim ki şairler, ressamlar ondan ilham alsın, öyle bir şehir imar edeyim ki mühendislere, mimarlara, şehir plancılarına esin kaynağı olsun, öyle bir şehir tanzim edeyim ki çocuklar, kadınlar, yaşlılar sokaklara çıktıklarında huzur bulsun, güven duysun, şehriyle gururlansın bu uzun soluklu bir medeniyet yolculuğudur. Medeniyet yolculuğumuz da hayırlı olsun.''

-''50 yıllık planlarımız olsun''

Erdoğan, ''Belki de hayalimizdeki şehirlere ulaşmak için ömrümüz buna yetmeyebilir. Fakat yolunda olmak bile bizim için gerçekten çok ama çok önemli. Öyle adımlar atalım, öyle temeller atalım ki bizden sonra gelecek belediye başkanları da o izden yürüsün. O anlayışla, o ilhamla, medeniyet tasavvuruyla yarım kalanı idame ettirsinler. 1 yıllık, 5 yıllık planlar değil, 50 yıllık planlarımız, hayallerimiz, hedeflerimiz olsun'' diye konuştu.

Her bir şehrin marka bir şehir olmasını istediğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

''Antalya turizmiyle marka olsun, Trabzon sporla marka olsun, Hakkari tabiat güzelliğiyle marka olsun, Erzurum, Kars, Gümüşhane kış sporlarıyla marka olsun, Gaziantep üniversiteleriyle, İzmir ticaretiyle, Diyarbakır tarihi eserleriyle, Hatay hoşgörüsüyle, Rize çayıyla, Giresun, Ordu fındığıyla, Edirne mimarisiyle velhasıl marka olsun. 81 vilayetimizin 81'i de dünyada tanınan, bilinen şehirler olsun istiyoruz. Şehirlerimizin her biri öncelikle insan dostu olsun, her şehrimiz çevre dostu, estetik, katılımcı, müreffeh bir yapıya kavuşsun istiyoruz.''

-Seçim Beyannamesi 5 ana başlıktan oluşuyor

Erdoğan, 30 Mart 2014 Seçim Beyannamesi'nin 5 ana başlık altında, AK Parti belediyeciliğinin önümüzdeki dönem yol haritasını kayıt altına aldığını ifade ederek, birincisinin ''katılımcı belediyecilik'' olduğunu söyledi. Yerel yönetimin, demokrasinin ilk basamağı olduğunu belirten Erdoğan, her şehir, her yerleşim biriminin mutlaka orada yaşayanların süreçlere katılmasıyla idare edilmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, şehrin bütün sakinlerini etkileyen kararlarda halk ile sivil toplum kuruluşlarıyla, kanaat önderleriyle istişare içinde olmanın AK Parti'li belediye başkanlarının görevi olacağını belirtti.

İkinci atılacak adımın ''kültürel belediyecilik'' olduğunu ifade eden Erdoğan, ''Kültür ve sanat merkezlerinden, meslek edindirme kurslarına, tarihi eser çalışmalarından konser, sinema, tiyatroya kadar insanımızın, en önemlisi de genç ve çocuklarımızın hayata bakışlarını derinleştirecek adımlar atacağız. Güzel ve huzurlu şehirlerde büyüyen çocuklar, iyi ve özgün şehirler kurarlar. Kültür ve medeniyetimizi en başta şehirlerde çocuklarımıza aktaracak, çocuklarımız da şehirler yoluyla bir medeniyet idrakini inşa edeceğiz'' diye konuştu.

-''Şehrin yoksulları, kimsesizleri belediye başkanına emanettir''

Üçüncü başlığın ''sosyal belediyecilik'' olduğunu söyleyen Erdoğan, AK Partili belediyelerin bugüne kadar sosyal belediyecilik konusunda ilkleri başardığını, sosyal yatırımlara, sosyal yardım ve faaliyetlere daha da ağırlık vereceklerini belirtti. Erdoğan, ''Bir şehrin yoksulları, kimsesizleri, engellileri, çocuk ve yaşlıları, özellikle gazilerimiz, özellikle de şehitlerimizin yakınları o şehrin belediye başkanına emanettir. Bu kesimler başta olmak üzere şehirdeki herkese ulaşılacak, derdi dinlenilecek ve çözüm aranacak'' dedi.

Erdoğan, şunları söyledi:

''Dördüncüsü ''çevre dostu belediyecilik.'' Bugüne kadar çevre konusunda çok büyük hassasiyet içinde olduk. Hem Türkiye genelinde, hem de görevde bulunduğumuz belediyelerde kişi başına düşen ağaç miktarını, parkları, bahçeleri kat kat arttırdık. Cumhuriyet tarihimiz boyunca yeşile en fazla önem veren, bunu da somut olarak icra eden bir parti olduk. 30 Mart'tan itibaren de tarih ile geleceği buluşturduğumuz kadar, yeşili de insanımızla buluşturmaya devam edeceğiz. Beşincisi, ''hizmet belediyeciliği'' diyoruz. Sudan çevre temizliğine, ulaşımdan kanalizasyona, hava kirliliğinden parklara kadar her soruna kalıcı çözümler üretecek, akılcı, israftan uzak, kullanılabilir projelerle şehirlerimizin alt yapısını imar etmeye devam edeceğiz.''

(Sürecek)

Muhabir: Hande İlbeyi Canca, Enes Kaplan

Yayınlayan: Şükran Yücel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan: ''Şehir insanın aynasıdır, insan da şehrin aynasıdır'' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement