Evleri Yıkıldı, Su, Banyo Ve Tuvaleti Olmayan Evde Yaşıyorlar - Son Dakika
Güncel

Evleri Yıkıldı, Su, Banyo Ve Tuvaleti Olmayan Evde Yaşıyorlar

Evleri Yıkıldı, Su, Banyo Ve Tuvaleti Olmayan Evde Yaşıyorlar

Edirne'nin Süloğlu İlçesi'ne Bağlı Akardere Köyü'nde Oturan Zihinsel ve Bedensel Engelli 4 Kişilik Çukurtyurt Ailesinin Oturduğu, Komisyon Kararıyla Yıkılan Kerpiç Ev Bir Türlü Yaptırılmadı.

20.11.2010 23:25

Edirne'nin Süloğlu İlçesi'ne bağlı Akardere Köyü'nde oturan zihinsel ve bedensel engelli 4 kişilik Çukurtyurt ailesinin oturduğu, yıkılma tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle 3 yıl önce Süloğlu Kaymakamlığı'nın oluşturduğu komisyonun kararıyla yıkılan kerpiç ev bir türlü yaptırılmadı. Aile fertleri banyo ve tuvalet bulunmayan tek odalı evde yaşamak zorunda kaldıklarını savundu.

Akardere Köyü Muhtarı Erdoğan Erel ve beraberindekiler, 2 yıl önce, 69 yaşındaki Emin Çukuryurt, eşi 65 yaşındaki Ayşe ile çocukları 31 yaşındaki Mesut ve 24 yaşındaki Hüseyin Çukurtyurt'un çatısı akan ve evinin onarımı için Süloğlu Kaymakamlığı'na başvurdu. Dönemin Kaymakamı Levent Yazıcı'nın talimatı ile Süloğlu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, evin onarımının yapması için inşaat ustaları ile irtibata geçti. Gelen usta binanın yıkılma tehlikesi bulunduğunu bildirdi. Kaymakamlık tarafından oluşturulan komisyon kararı ile yerine yenisi yapılmak şartıyla evin yıkılması kararlaştırıldı. Yıkılan evin arsasının 3 kardeşe ait olması üzerine, yeni evin yapılması için kardeşler Ömer ve Ali Çukuryurt'tan arsayı kardeşlerine tahsis etmeleri için imza istendi. 2 kardeş istenen imzayı attı.

Ancak aradan geçen süre içinde yeni ev yapılmadığı öne sürüldü. Aile fertleri, Azerbaycan'daki çocukları Mehmet Çukuryurt'a ait olan ve insanın yaşamasının güç olduğu içinde su, banyo ve tuvaleti olmayan tek odalı yerde yaşamaya çalıştıklarını anlattı. Elindeki 6 dönüm arsasını satttıktan sonra prim borçlarını ödeyen baba Emin Çukuryurt emekli olurken, hiç bir geliri olmayan kardeşler Mesut ve Hüseyin Çukuryurt'un yeşil karttan faydalandığı belirtildi. Emin Çukurtyurt aldığı emekli maaşı ve 4 büyükbaş ineğin verdiği sütü satarak geçimini sürdürmeye çalıştıklarını bildirdi.

Evin 2 yıl önce yenisi yapılacağı belirtilerek yıkıldığını belirten Emin Çukurtyurt'un ağabeyi Ali Çukuryurt, "2 yıl önce yenisini yapacağız' diye evi yıktılar. Evin arsası bana, kardeşim Ömer ve Emin'e ait. Arsa 3 kişiye ait olduğu için yeni evin yapılması için bizim imza vermemiz gerekiyordu. Gereken imzayı da verdik. Ancak aradan geçen süreye rağmen yenisi yapılmadı. Bir kaç defa Kaymakamlığa müracatta da bulunuldu. Ancak bir cevap gelmedi. Ailenin yatacak yeri de yok. Yardıma ihtiyaçları var" dedi.

Emin Çukuryurt'un yeğeni Ahmet Çukuryurt ise, "Devlet verdiği sözü yerine getirip evi yapmazsa, köylüden yardım alıp evi biz yapmaya çalışacağız" dedi.

Kaymakamlık ve muhtarlığın evlerini yıktığını belirten doğuştan hafif zihinsel engelli olan evin oğlu Hüseyin Çukuryurt, "Şu an yaşadığımız yerde hayvan bile yaşamaz. Bize yardım edilsin" diye konuştu. Evlerinin yıkıldığı için sıkıntılı günler geçirdiklerini belirten anne Ayşe Çukuryurt, "Bu evde yaşamak zor. Bir an önce yeni evin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Köy Muhtarı Erdoğan Erol, ailenin zor durumda olduğunu 2 yıl önce Kaymakamlığa bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na bildirdiklerini anlatırken, "Kaymakamlığın oluşturduğu komisyonun verdiği karar ile yenisi yapılması şartıyla ev yıkıldı. Vakıfa para az gelince sanırım bunu yapamadılar. Eski kaymakam gitti, yenisi geldi. Bir şekilde mağdur olan köylümüzün mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz. Devletin bir şekilde sahip çıkacağına eminim" diye konuştu.

Yetkililer, arsanın başkasına ait olduğu için evin yapılmadığı, ancak konunun tekrar araştırılacağını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Evleri Yıkıldı, Su, Banyo Ve Tuvaleti Olmayan Evde Yaşıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement