Fas-İran İlişkileri Yeniden Canlanıyor - Son Dakika
Güncel

Fas-İran İlişkileri Yeniden Canlanıyor

Fas-İran İlişkileri Yeniden Canlanıyor

Fas ile İran arasında 2009'da kesilen diplomatik ilişkiler yeniden canlanıyor.

11.02.2014 15:01

Fas ile İran arasında 2009 Mart ayında kesilen diplomatik ilişkiler, son bir ay içerisinde yaşanan gelişmelerle birlikte yeniden canlanmaya başladı. Yakın zamanda iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin normale dönmesi bekleniyor.

Ocak ayı ortasında Marakeş'te düzenlenen Kudüs Komitesi 20. Dönem Toplantısı'na ev sahipliği yapan Fas, toplantıya katılmaları için İranlı yetkilileri de davet etmiş ve üst düzey İranlı yetkililerden oluşan heyet toplantıya katılmıştı.

Şubat ayının ilk günlerinde ise İran Dışişleri Bakanlığı Arap- Afrika İşleri Yardımcısı Hüseyin Emirabdullahiyan yaptığı açıklamada, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Faslı mevkidaşı Selahaddin Mizvar arasında telefon görüşmesi yapıldığını ve eski diplomatik ilişkilere dönülmesi gerektiği konusunda mutabakat sağlandığını duyurdu.

Fas kralının kardeşi Prens Mevlay Reşid'in, Tunus devriminden sonra oluşturulan yeni anayasa kutlamaları için gittiği Tunus'ta, İran Meclis Başkanı Ali Laricani ile görüştüğü basına yansıdı.

Son olarak da İran Meclisi tarafından Faslı yetkililere, 18-19 Şubat'ta İran'da düzenlenecek olan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği 9. Kongresi'ne katılmaları davetinde bulunuldu. Fas Temsilciler Meclisi'nden ise davete icabet edileceği kararı çıktı. Bütün bu gelişmeler beş yıldır donuk olan Fas ile İran diplomatik ilişkilerinin yeniden canlanmaya başladığı gösteriyor. Yakında iki ülkenin resmi ilişkilerinin normale dönmesi ve büyükelçiliklerin açılması bekleniyor.

İran'ın eski Meclis Başkanı Ali Ekber Natık Nuri, 2009'da İran devriminin yıl dönümü münasebetiyle yaptığı bir konuşmada, " Bahreyn'in hala İran'a ait olduğunu" ileri sürmesi üzerine Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez ülkeleri ile iyi ilişkileri olan Fas, Bahreyn'in bütünlüğünün ve sınırlarının korunmasına tam destek verdiğini açıklamıştı. Mart 2009'da ise Fas Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran'ın kendi dini anlayışını Fas'ta yaymaya çalıştığı iddia edilerek, İran'ın Rabat Büyükelçisi Fas Dışişleri'ne çağrılmış, "İran'ın eylemlerinin Fas Krallığı'nın içişlerine karışma anlamına geldiği ve buna müsamaha gösterilmeyeceği" bildirilmişti. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hasan Kaşkavi ise büyükelçinin çağrılmasının ardından ilişkilerin kesildiğini kaydetmişti.

1979'da İran'daki devrimin ardından İran ile ilişkilerini kesen Fas, sürgündeki devrik lider Şah Rıza Pevlevi'yi de bir süre misafir etmişti. - Rabat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Fas-İran İlişkileri Yeniden Canlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement