"Geçmişe Uzanan Şefkatli Eller Projesi" Hayata Geçti - Son Dakika
Güncel

"Geçmişe Uzanan Şefkatli Eller Projesi" Hayata Geçti

"Geçmişe Uzanan Şefkatli Eller Projesi" Hayata Geçti

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülmekte olan "Geçmişe Uzanan Şefkatli Eller Projesi" hayata geçirildi.

11.11.2013 14:21  Güncelleme: 14:23

Sodes Projesi kapsamında Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yürütülmekte olan "Geçmişe Uzanan Şefkatli Eller Projesi" Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu hayata geçirildi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda düzenlenen açılış törenine Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal ÇAKIROĞLU, İl Sağlık Müdürü Prof.Dr. Metin KARAKÖK, Şahinbey Halk Eğitim Müdürü, Sağlık Müdür Yardımcıları ve kursiyerler katıldı.

Toplamda 50 kişinin eğitim göreceği Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu 3 ay sürecek ve 3 ayın sonunda katılımcılara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Daha çok hasta yakınları ve yaşlı bakımında bulunanların tercih edildiği Hasta ve Yaşlı Refakatçi Kursu ile pek çok hastaya eğitimli ellerle daha kaliteli bakım sunulacak.

SODES kapsamında projenin hayata geçirilmesi için çok uğraştıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Prof.Dr.Metin KARAKÖK, "Biliyorsunuz hastaya bakmak hasta olandan zordur. Hastayla uğraşmak, hastanın dertlerini dinlemek, topluma kazandırmak psikolojik ve fiziki sorunlarını paylaşmak onları bu ruh halinden uzaklaştırmak ve bunun yanında özellikle manen ve manevi olarak da onlara destek olmak herhalde insani olarak en önde gelen vazifelerimizden birisidir. Bir hastaya bakımın nasıl yapılması gerektiğini öğrenmek hepimizin bilmesi gereken bir durumdur" dedi.

SODES olarak yıllık ortalama 12 milyon üzerinde bir bütçeye sahip olduklarını ifade eden Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal ÇAKIROĞLU, "Hasta psikolojisi hastanede gerek kalmadığı ve fazla yatak işkal etmemesi düşünülen hastaların evinde veya başka bir mekanda iyi bir şekilde bakılması gerekiyor. Bu da bir uzmanlık gerektiriyor. Ben bizim verdiğimiz sağlık hizmetinde bir alanın eksik kaldığını düşünüyorum o da moral ve motivasyondur. Bugün Türkiye'de ölümlerin yüzde 48'i kalp damar yetmezliğinden gerçekleşiyor. Önemli bir kısmını kanserden kaybediyoruz. Kanser tedavisinde ben moral ve motivasyonun önemli olduğunu düşünüyorum. Şimdi sağlık hizmetinin bir parçası olan evde bakım işinin uzman insanlar eliyle bunun resmi veya literatürdeki eğitim, bilgi birikimini alarak insanların yetişmesinde ihtiyaç var. Bu alanda Türkiye ve ilimizde büyük bir boşluk olduğunu düşünüyorum. SODES olarak yıllık 12 milyon üzerinde bir bütçemiz var. Bu bütçemizin büyük bir kısmını eğitime ayırıyoruz. Bir kısmını da sağlık hizmetine ayırıyoruz. Bu projeye 80 bin civarında bir destek sağlıyoruz" açıklamasında bulundu.

Program sonunda kursiyerler ilk eğitimlerine başladı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Geçmişe Uzanan Şefkatli Eller Projesi' Hayata Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement