Gelir seviyesi düşük aileler çocuklarını dershaneye gönderemiyor - Son Dakika
Güncel

Gelir seviyesi düşük aileler çocuklarını dershaneye gönderemiyor

Gelir seviyesi düşük aileler çocuklarını dershaneye gönderemiyor

ABDULLAH DOĞAN - Türkiye genelinde öğrenci velileri üzerine yapılan araştırmada, gelir durumu düşük ailelerin çocuklarını dershaneye gönderemediği tespit edildi.

11.12.2013 11:13

ABDULLAH DOĞAN - Türkiye genelinde öğrenci velileri üzerine yapılan araştırmada, gelir durumu düşük ailelerin çocuklarını dershaneye gönderemediği tespit edildi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ercan Yılmaz öncülüğünde, Konya Eğitimde Girişimcilik ve İnovasyon Derneği'nce yapılan "6,7,8 ve 12. Sınıf Öğrenci Velilerinin Dershane Algısı" araştırmasının sonuçları açıklandı.

Doç. Dr. Ercan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, araştırmanın Türkiye genelinde çocuklarını dershaneye gönderme eğilimine sahip bin 930 kişi ile yapıldığını söyledi.

Araştırmanın, dershanelerin dönüştürülmesi tartışmalarından önce başlatıldığını vurgulayan Yılmaz, çalışmanın 81 il merkezinde öğrenci velileriyle yüz yüze görüşerek gerçekleştirildiğini bildirdi.

Yılmaz, Türkiye'de öğrencilerin dershaneye gitme durumlarını, mevcut sınav sisteminin dershanelere olan ihtiyacını ne derece etkilediğini belirlemek amacıyla bu çalışmayı başlattıklarını belirterek, sınav odaklı eğitim sisteminin dershanelere ihtiyacı doğurduğunu dile getirdi.

Öğrenci velilerinin, çocuklarını sınava hazırlanması amacıyla dershaneye gönderdiklerini aktaran Yılmaz, dershaneye karşı olan velilerin ise ücretleri yüksek buldukları için çocuklarını buraya göndermediklerini ifade etti.

- Sınav odaklı eğitim sisteminin etkisi

Yılmaz, velilerin gelir durumlarına göre dershaneye bakış açılarının değiştiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Velilerin çocuklarını dershaneye gönderme tercihlerinde ekonomik nedenler ciddi bir etkendir. Ailelerin gelir seviyeleri düştükçe, çocukların dershaneye gönderilme oranında ciddi düşüş görülüyor. Asgari ücret düzeyinde gelire sahip velilerin yüzde 77'si çocuklarını dershaneye göndermiyor. Gelir düzeyi arttıkça dershaneye gönderme oranı da artıyor. Dershanelerle ilgili sınav odaklı eğitim sisteminin etkisini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Çünkü sınavlar, ailelerin dershane tercihinde en temek parametre olarak ortaya çıkıyor."

- "Okuldaki eğitim dershaneye göre daha nitelikli"

Ailelerin, dershanelerde verilen eğitimle okullardaki eğitim arasında farkların olduğunu düşündüğünü vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Velilerimizin yüzde 61'ine göre okullarda verilen eğitim, dershanelerde verilen eğitimden daha niteliklidir. Çünkü dershanelerde sınav mantığına uygun eğitim verilmektedir. Okullarımızda ise yaratıcı düşünme, akıl yürütme ve eleştirel düşünme becerileri kazandırılmaktadır. Öğrenci velileri, çevrelerindeki tüm liselerin kalite ve yeterliliklerinin aynı olması durumunda çocuklarını dershaneye göndermeyeceğini söylemişlerdir. Dershanesiz bir eğitim sisteminde çocuklarının başarısız olmayacağını düşünen velilerin oranı ise yüzde 63'tür. Okullarda tamamlayıcı kurslar olması durumunda velilerin yüzde 79,2'si çocuklarını dershaneye göndermeyeceğini ifade etmişlerdir. Yine velilerimiz, çocuklarının sınav stresi olmadan rahat bir eğitim almasını istemektedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gelir seviyesi düşük aileler çocuklarını dershaneye gönderemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement