Hanefi Avcı'ya Hapis Şoku! - Son Dakika
Güncel

Hanefi Avcı'ya Hapis Şoku!

Hanefi Avcı\'ya Hapis Şoku!

Savcı, Devrimci Karargah Davası'nda Hanefi Avcı'nın 49,5 yıl hapsini istedi.

04.02.2013 14:35  Güncelleme: 16:30

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 75 sanıklı Devrimci Karargah davasında Savcı Sadrettin Sarıkaya esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

Savcı, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın 22 yıl 9 aydan 49,5 yıla kadar hapsini talep etti.

Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "Devrimci Karargah terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, yargı görevini yapanı etkilemek, soruşturmanın gizliliğini ihlal, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, terörle mücadele görev yapan kişileri terör örgütlerine hedef göstermek, vahim nitelikte silah bulundurmak" suçlarından 22 yıl 9 aydan 49,5 yıla kadar hapsi talep edildi.

AVCI, TAHLİYE TALEBİNDE BULUNMADI

Dava bugün Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görüldü. Duruşmaya eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 7'i tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar katıldı. Diğer sanıklarla birlikte duruşma salonuna alınmayan Avcı, avukatı ile tek başına salona alındı. Duruşmada talebi sorulan Avcı, "Herhangi bir talebim yoktur" dedi. Avcı'nın salondan çıkarılmasının ardından diğer sanıklar içeri alındı. Davada duruşma savcısı Sadrettin Sarıkaya, esas hakkındaki görüşünü açıkladı.

AVCI'NIN EŞİNE BERAAT İSTEMİ

Hanefi Avcı'nın eşi Şenay Avcı'nın ise "vahim nitelikte silah bulundurmak" suçundan suç işleme kastı olmadığı gerekçesiyle beraati istendi.

Sanıklar Aylin Duruoğlu ve Avukat Özcan Kılıç'ın "Devrimci karargah terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. Mütalaada, Ulaş Erdoğan'ın ise "Devrimci Karargah örgütünün yöneticisi olmak, kişisel verileri ele geçirmek, sahte kimlik kullanmak" suçlarından 21 yıldan 39 yıl 9 aya kadar hapsi istendi. Hanefi Avcı'nın örgüt ile bağlantısını sağladığı iddia edilen Nejdet Kılıç'ın da "Devrimci karargah terör örgütüne üye olmak ve silah bulundurmak" suçlarından 8 yıl 3 aydan 16,5 yıla kadar hapsi talep edildi.

"ÖRGÜT ELEMANI KILIÇ'A YARDIM ETTİ"

Avcı'nın 'Devrimci Karargah' isimli terör örgütü ve mensuplarına bilerek ve isteyerek yardım ettiğinin tespit edildiğinin vurgulandığı mütalaada, Avcı'nın davanın sanıklarından Necdet Kılıç'a polisin yaptığı takiplerden kurtulma yönünde yardımda bulunduğu belirtildi.

Mütalaada, "Bu durumun yazmış olduğu Haliç'te Yaşayan Simonlar, Dün Devlet Bugün Cemaat isimli kitap içerisinde anlatılan telefon dinlemelerine ilişkin bölümde ve sanık Necdet Kılıç ile yapmış olduğu telefon görüşmelerinden anlaşılmıştır" denildi. Ayrıca savcı Sarıkaya mütalaasında Avcı'nın yazdığı kitapta, devam eden soruşturmalara yönelik yargılamayı etkileyecek nitelikte içeriklerin bulunduğu, terörle mücadelede çalışan emniyet görevlileri ile hakim ve savcıların hedef gösterildiği, verdiği bilgilerle soruşturma dosyasının gizliliğini ihlal ettiğini belirtti.

"KİTABINI KENDİSİNİN YAZMADIĞI İDDİASI GÜÇLENDİ"

Savcı, Avcı'nın evinde ve iş yerinde yapılan aramalarda yazmış olduğu kitabın hiçbir taslağının da bulunmadığını belirterek, "Kamuoyunda söz konusu kitabı bizzat kendisinin yazmadığı iddialarını güçlendirir bir durum olarak değerlendirilmiştir" dedi.

TAHLİYE TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Savcının mütalasının ardından mahkeme ara verdi. Yaklaşık 1 saat ara veren mahkeme ara kararlarını açıkladı. Mahkeme Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, davayı erteledi.

HANEFİ AVCI KİMDİR?

Türk bürokrat ve polis amiri. Türk Emniyeti'nde teknoloji temeline dayalı istihbarat sisteminin kurucusu olarak bilinmektedir.

1996 yılında Emniyet İstihbarat Daire Başkan Yardımcısı oldu. Bu görevi sürdürürken 4 Şubat 1997'de Susurluk skandalını araştıran TBMM komisyonuna ifade verdi. İfadesinde terörle mücadele adı altında devlet içinde çete kurulduğunu ileri sürdü ve Mehmet Ağar, Korkut Eken, Veli Küçük gibi isimler hakkında suçlamalarda bulundu.

Ağustos 2010 tarihinde "Haliç'te Yaşayan Simonlar" adlı kitabı Angora Yayıncılık tarafından basıldı. Kitabında Gülen cemaatinin emniyet teşkilatında örgütlendiğini ve telefon dinlemesi dahil yasadışı faaliyetlerde bulunduğunu iddia etti.

Daha sonra da Avcı, Devrimci Karargâh örgütüne yardım etmek suçlamasıyla 28 Eylül 2010 tarihinde tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne kondu. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarında Hanefi Avcı'nın da bulunduğu 14'ü tutuklu 22 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul etti.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement