Hüdavendigar, Şehit Edildiği Kosova’da Törenle Anıldı - Son Dakika
Güncel

Hüdavendigar, Şehit Edildiği Kosova’da Törenle Anıldı

Hüdavendigar, Şehit Edildiği Kosova’da Törenle Anıldı

Osmanlı İmparatorluğu'nun 3. Padişahı 1. Murad Hüdavendigar, Şehit Edildiği Kosova Ovasındaki Türbesinde Anıldı.

10.08.2010 20:29  Güncelleme: 20:33

Bursa merkez Osmangazi Belediyesi ile Kosova'nın Obiliç Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen tören duygulu anların yaşanmasına vesile oldu.

Törene, Kosova Türkiye Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler, Bursa Vali Vekili Selman Yenigün¸ AK Parti Bursa Milletvekili Altan Karapaşaoğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Obiliç Belediye Başkanı Mehmet Kransnici, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova, TİKA Başkanı Kürşat Mahmad, Kosova Türkiye Barış Gücü Komutanı ile Türkiye'den çok sayıda misafir ile Kosova ve Makedon halkı katıldı.

Kur'an tilaveti ile başlayan törenlerde, Türkçe ve Arnavutça Mevlid okutuldu. Ardından ise Sultan Murad'ın duası her iki dilde okundu. Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnova, yaptığı dua konuşmasında Sultan Murad'ın kendisi için değil, İslam için buralara gelerek şehit olduğunun altını çizdi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kosova ile Türkiye arasında tarihi dayanan gönül birliğinin bulunduğunu dile getirdi. Bu gönül birliğinin devamı için uğraştıklarını vurgulayan Dündar, şöyle konuştu: "Bu gönül birlikteliğimizi sürdürmek hepimizin en önemli görevidir.

Bunun ileri gitmesi için elimizden geleni yapacağız. Kosova devleti kurulurken nasıl yanınızda yer aldıysak, Türkiye Cumhuriyeti de Kosova'nın ekonomisinin gelişmesi için yanınızdadır. Bizler bunun için buradayız. Amacımız toplumlar ve ülkelerarasındaki kardeşliğin ve işbirliğinin gelişmesidir. Ben bu kardeşliğin süreceğinin Osmangazi Belediye Başkanı olarak sözünü veriyorum."

Başkan Dündar, Kültür Merkezi'nin onarılması için hazırlanan projeyi yanlarında getirdiklerini, en kısa sürede bu projenin "Sultan Murad Kültür Merkezi" adı ile faaliyete geçeceğinin müjdesini verdi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, en büyük amaçlarının Kosova ile Türkiye'nin kardeş olduğunu göstermek olduğunu söyledi. Buraları dost ve kardeş topraklar olarak gördüklerine dikkat çeken Altepe, "Her zaman hükümetimiz ve belediye olarak Kosova'nın arkasında olduğumuzu göstermek istiyoruz. Çünkü bizler ortak değer ve kültüre sahibiz. Bunlardan bir tanesi de anmakta olduğumuz Sultan 1.Murad. Onun bir tek hedefi vardı. Bu coğrafyaya medeniyeti ve adaleti getirmekti. 27 yıllık iktidarına 37 savaş sığdırdı ve hepsini kazandı." diye konuştu.

Obiliç Belediye Başkanı Mehmet Kransnici ise, ilk defa bu törende yer aldığı için mutluluk duyduğunu kaydetti. Türkiye'den gelen misafirleri ağırlamaktan gurur duyduklarını belirten Kransnici, Türkiye ile tarihi ve kardeşlik bağlarına sahip olduklarını hatırlattı. Kransnici, şöyle devam etti: Kosova hükümeti ve Arnavut milleti, Türk milletinin kendilerine verdiği desteğe minnettardır. Kosova'nın sadık dost kalacağını taahhüt ediyorum.

Savaş esnasında ve savaş sonrasında gösterdiğiniz yardım ve desteğe teşekkür ediyoruz. Biz tabiî ki birinc i dönemi kaldırdık. İkinci dönemde de Kosova'nın kalkınması için yardımlarınızı bekliyoruz. Kültür Merkezi'nin onarılması haberi de bizim için mutluluk verici bir haberdir.

Kosova Türkiye Büyükelçisi Metin Hüsrev Ünler de, 1. Murad'ın kahramanlıklarından söz ederek, "1.Murad türbesi tüm balkanlar için huzur ve kardeşliğin simgesi haline gelmiştir. Türbe, heyecanla korunmakta ve nesilden nesile aktarılmaktadır. Türkiye, kardeş Kosova'ya elinden gelen desteği vermiştir." şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara da, yaptığı konuşma ile iki halkın kardeşliğine vurgu yaptı.

Konuşmaların ardından Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile Obiliç Belediye Başkanı Mehmet Kransnici, sünnet olan 60 çocuğa çeşitli hediyeler verdi. Davetlilere etli pilav ikram edilen törenin sonunda ise 'Sultan Murad Hüdavendigar Türbesi Selamlık Binası Kültür ve Tanıtım Evi'nin açılışı yapıldı.

Tören sonrasında Obiliç Belediye Başkanı Mehmet Kransnici'yi makamında ziyaret eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar Kosova'ya her konuda destek olacaklarının altını çizdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Hüdavendigar, Şehit Edildiği Kosova’da Törenle Anıldı - Son Dakika


Advertisement