İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan: 'Bugün halen yazarlık yapanlardan utanıyorum' - Son Dakika
Güncel

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan: 'Bugün halen yazarlık yapanlardan utanıyorum'

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan: \'Bugün halen yazarlık yapanlardan utanıyorum\'

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, 28 Şubat "postmodern darbesi"ne ilişkin, "O gün 'Nerede kaldınız?' diyen yazarların bugün halen yazarlık yapmasından ben utanıyorum.

28.02.2024 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, 28 Şubat "postmodern darbesi"ne ilişkin, "O gün 'Nerede kaldınız?' diyen yazarların bugün halen yazarlık yapmasından ben utanıyorum. O gün sessiz kalmakla övünen, gününü gün eden iş adamlarının bugün halen iş adamı olmasından utanıyorum." dedi.

Turan, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından genel merkez binasında düzenlenen "Türkiye'nin Demokrasi Serüveni ve Yeni Anayasa" programında, 28 Şubat müdahalesinin Türkiye'nin tüm sosyolojik katmanlarına farklı bedeller ödettiğini söyledi.

Darbenin Türkiye'nin ekonomisine maliyetinin 380 milyar dolar olduğunu dile getiren Turan, "Bunun dışında 25 banka Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredildi. Yani o bankaların zararı bu milletin sırtına, alın terine bedel olarak yazılmış oldu. Bir gecelik faiz yüzde 7 bin 500'ü buldu." diye konuştu.

Turan, 2010 yılında yapılan anayasa değişikliği ile "darbecileri koruyan" geçici maddenin kaldırıldığını aktararak, 28 Şubat'ın tek sorumlusunun asker olmadığını anlattı.

Askere "Haydi artık" ve "Geç kaldınız" diyen yazarlar ve finansörlerle sessiz kalan siyasetçilerin de sorumluluğunun bulunduğunu, toplumun 28 Şubat'a farklı görüş ve etkinliklerle hazırlandığını belirten Turan, "Ardından bu sert adımlar atıldı, acımasızca bir süreç başladı. Ancak o gün 'Nerede kaldınız?' diyen yazarların bugün halen yazarlık yapmasından ben utanıyorum. O gün sessiz kalmakla övünen, gününü gün eden iş adamlarının bugün halen iş adamı olmasından utanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Darbecilerden hesap sormadıkça bu ülkede bir daha darbe olmamasının garantisini sağlayamayız" diyen Turan, 2010 referandumunun bu kapsamda çok kıymetli bir adım olduğunu vurguladı.

Türkiye'de ilk darbelerin kaba, softa ve çok ucuz yöntemlerle gerçekleştirildiğinin altını çizen Turan, şöyle devam etti:

"Sonra Türkiye'de teknoloji geliştiği gibi, zihinler dönüştüğü gibi darbeciler de kendisini geliştirdi. Daha soft, daha farklı, daha ustaca yapılan darbelere şahitlik ettik. '28 Şubat'ın halen darbe mi değil mi?' olduğunu anlamayanlar var bu ülkede. Niye, askerin silahıyla çıkıp dayatmadığını düşündüler, 1980 gibi. Daha öncekiler gibi olmadığını düşündüler. Oysa sonuç itibarıyla hiçbir fark yoktu darbelerin. Osmanlı'da da darbe vardı ama Osmanlı'da padişahı yerinden kaldırıp tekrar adım atan darbeciler meşru olmanın yolunu hanedanın üyesini oraya oturtmak olarak gördüler. Yani bir padişah kaldırıldıysa onun oğlu, yakını oraya getirildi. Bir anlamda kendileri açısından meşruiyet sağlanmış oldu. Ama Türkiye'de yeni dönem modern darbe anlayışında o kadar sert, o kadar acımasız davranıldı ki bir adam alındı, idam edildi."

"Filistin sokaklarını bu gençlikle doldurana kadar çalışacağız"

TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşinci ise geçmişini unutanların geleceğini aydınlatamayacağını dile getirerek, bu düşünceyle bu tür etkinlikleri önemsediklerini söyledi.

Askeri vesayetin geride kalmasıyla devlet büyüklerinin açtığı yolda ilimde, fende ve teknolojide yüksek hedeflere çıkıldığını belirten Beşinci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bu yolu açtığı için teşekkür etti.

Gençliğin enerjisine inandıklarını vurgulayan Beşinci, şunları kaydetti:

"Kubbet-üs Sahra'nın saflarını, Mescid-i Aksa'nın avlusunu ve kadim Filistin sokaklarını bu gençlikle doldurana kadar çalışacağız. Nasıl ki Ayasofya'da zincirler kırıldı, özgür Kudüs'te bizler namaz kılacağız. Bunun inancıyla çalışacağız. Buradaki büyüklerime TÜGVA'nın şu sözünü vermek istiyorum; İnşallah bu gençlik yazacak hakikati, tüm dünya okuyacak. Bu gençlik söyleyecek, gök kubbede hoş bir sada yayılacak. Bir gün gelecek, bir gün kalacak. Buna hepimiz şahitlik edeceğiz, o günler gelecek."

Programın devamında Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) Başkanı Prof. Dr. Faruk Bilir'in başkanlığını yaptığı oturumda AK Parti Denizli Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Cahit Özkan, MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül ile Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Figen Şaştım "Anayasa" konusunda görüşlerini aktardı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan: 'Bugün halen yazarlık yapanlardan utanıyorum' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement