İki Hayvan Ameliyatla Sağlığına Kavuşturuldu - Son Dakika
Güncel

İki Hayvan Ameliyatla Sağlığına Kavuşturuldu

İki Hayvan Ameliyatla Sağlığına Kavuşturuldu

Malatya’da hayvanların protez ayak ve göz ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

10.03.2015 13:45

Malatya'da hayvanların protez ayak ve göz ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.

Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Kliniği'ne Aydemir Gürsoy isimli bir vatandaş tarafından getirilen ve bir ayağı kangren olan tavuğa başarılı bir cerrahi operasyon düzenleyen veterinerler, kangren olan ayağı keserek, yerine protez bir ayak taktılar.

Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Abuzer Karataş, "Kliniğimize çeşitli hayvanlar getiriliyor, bir vatandaşımız da tavuğunu getirdi. Kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Tavuğundan vazgeçemiyordu, tavuğun ayağında kangrenleşme vardı ve bunun önüne geçilemezdi. Yapmamız gereken ayağını ampute edip tavuğa uygun protez bir ayak takmaktı, biz de bu uygulamayı başarıyla gerçekleştirdik. Tavuk tekrardan yürümeye başladı, vatandaşımız da gayet memnun kaldı. Yaptığımız işin ticari bir değeri yok ama bir vatandaşımızın mutlu olması, tavuğun tekrar yürüyecek olması bizi çok fazla mutlu etti" dedi.

Tavuğa cerrahi müdahalede bulunan veteriner Burak Avcı ise hayvanlara uygulanan protez tedavilerinde 3D yazılım sisteminin kolaylık sağladığını hatırlatarak, ülkemizde bu uygulamanın henüz yerleşmediğini söyledi.

Tavuğun sahibi Aydemir Gürsoy, "Tavuğumun ayağındaki kırıktan dolayı nereye götürsem kes dediler. Tavuğum sağlıklı, ben de tavuğa et gözüyle bakmadığım için internette tedavisinin olduğunu öğrendim ve tavuğumu Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne getirdim. Yetkililerin ilgisinden oldukça memnun kaldım. Ayağı kangren olan tavuğumun ayağı kesildi ve yerine protez ayak taktılar" dedi.

GÖRME YETİSİNİ KAYBEDEN PUHU KUŞU İYİLEŞTİRİLDİ

Vatandaşlar tarafından doğada bulunan ve bir gözünü kaybetmek üzere olan baykuşgillerden puhu kuşu, vakit kaybedilmeden Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi. Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri de yaralı puhu kuşunu Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Kliniği'ne getirdi. Klinikte tedavi altına alınan puhu kuşunun bir gözünün görme yetisini kaybetmek üzere olduğu anlaşıldı. Veteriner hekimler tarafından yapılan başarılı operasyonun ardından, puhu kuşuna görme yetisi yeniden kazandırıldı.

Kliniğe getirilen yaralı hayvanların tedavi edilip tekrar doğaya kazandırıldığını söyleyen Veteriner İşleri Müdürü Abuzer Karataş, "Baykuşgillerden puhu kuşu gözündeki bir vaka ile bize getirildi, görme yetisini tamamen yitirmişti. Görmediği için de sağa sola çarparak kendisini yaralıyordu. Gerekli tetkikler ve analizleri yaptıktan sonra tedavinin pek mümkün olmadığını tahmin ediyorduk. Kendi kliniğimiz ve ekibimize has bir yöntemle tedavisini yaptık ve çok güzel bir sonuca ulaştık. Şu anda bu kuşumuz yüzde 90 oranında görüyor. Şu anda uçuyor, bunun için çok mutluyuz" dedi.

Tedavi edilen puhu kuşu sağlığına kavuşarak, tekrar doğal ortama bırakıldı. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İki Hayvan Ameliyatla Sağlığına Kavuşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement