'İnsan Hakları Savaşçısıyız' - Son Dakika
Güncel

'İnsan Hakları Savaşçısıyız'

\'İnsan Hakları Savaşçısıyız\'

Ankara Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu: "İnsan Hakları Savaşçısıyız"

25.12.2010 15:36

ANKARA Barosu Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, her baronun insan haklarını korumak zorunda olduğunu, ihlallerin üzerine nerede olursa olsun gitmesi gerektiğini belirterek, "Kendimizi zaman zaman 'Donkişot' olarak görsek de, insan hakları savaşçısıyız. Barolara 'Siz kendi işinize baksanıza' diye eleştiriler gelse de insan haklarını korumak zorundayız" dedi.

Kayseri Barosu tarafından Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesi'nde düzenlenen 'Ceza Muhakemesi Hukukuna ilişkin güncel sorunlar' konulu panele katılan ve Başkanlık eden Ankara Barosu Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Feyzioğlu, salona girişte, önce kendisini dinlemeye gelen Polis Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile sohbet ederken 'Ön yargılarınızdan arının' önerisinde bulundu. Salonda bulunan hukuk fakültesi öğrencilerine de "Yumurta getirmediniz değil mi?" diye espiri yaptı. Baro Başkanı Feyzioğlu, baroların Türk hukuk sisteminde önemli yere sahip olduğunu anlatırken, medya mensuplarına, "4'üncü kuvvetsiziniz. Daima hür olmanız dileğiyle" diyerek konuşmasına başladı. Kayserili olmaktan gurur duyduğunu, burada olmaktan mutlu olduğunu anlatan Feyzioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, sokakta rahat yürümek, evde rahat oturmak isteyenlerin haklarını korumak için birey olarak 21'inci yüzyılda hakkımızı söke söke aldığımız kişiden bireye döndüğümüz hakların peşindeyiz. O nedenle kişinin birey olması için avukatlar olarak hakları savunuyoruz. Barolar için bazıları 'Sen kendi işine baksana, gidip icra dairelerinde mahkemelerde işinizi yapsanıza' diye eleştiride bulunsalar da yargının bağımsızlığı, kürsüdeki hakimin siyasilerden emir almadan bağımsız biçimde görevini yapması, birçok avukatın sorunudur. Barolar bir ülkenin hukuk devleti olması için sonuna kadar mücadele etmeli, insan haklarını korumak zorunda olduğunu unutmamalıdır. İnsan haklarını korumak nerede olursa olsun, her baronun görevidir. Barolar temel insan hakları ihlallerinin üzerine ısrarla ve kararlılıkla gitmelidir. Avukatız. Hukukun üstünlüğü yargı bağımsızlığı, kişi hak ve özgürlüklerini koruruz. Aslında biz, sizin haklarınızı, bu güzel ülkemizin haklarını koruruz. Haklarımızın kısıtlanması kişilerin haklarının kısıtlanmasıdır. Kişiyi birey yapan haklarıdır. Avukatlar bu hakları savunarak insanı toplum içinde birey yapan, meslek mensuplarıdır."

"YARGININ KARARINA UYMALISINIZ"

Metin Feyzioğlu, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin 3 generalle ilgili aldığı göreve iade kararıyla ilgili olarak da "Bu konulara bakışımız yargı kararından hoşnut olmayabilirsiniz. Ama ,idare olarak yargı kararını yerine getirmeme gibi bir davranış içinde asla olamazsınız. Yargı kararından memnun olmadığınız için ,yargıyı ortadan kaldırmak gibi bir eğilim, demokratik hukuk devletinde asla söz konusu olmaz. Dünyanın her yerinde siyasiler yaptıkları işlemlerin yargı sonucu iptal edilmesinde rahatsız olurlar. Ama, bu rahatsızlık yargı kararını yerine getirmeme şeklinde bir düşünceye, kendine hukuk devletinin idarecisiyim diyen hiç bir yerde söz konusu olamaz" diye yanıtladı.

Ankara Baro Başkanı Feyzioğlu, kendisinin de tanık ve şikayetçi olduğu içkili yerlere çocukların giremeyeceğine ielişkin arama yapılması olayıyla ilgili olarak da Ankara'da 'içkili lokanta' meyhane veya pavyondan söz etmediklerini anlatırken şöyle devam etti:

"Herhangi bir şehirde, insanların yemek yemek için ailesiyle gittiği, o sırada da 'Bir kadeh bir şey içeyim dediği' olay çıkmadığı gayet güzel, nezih aile mekanlarından söz ediyoruz. Polisin kanuna aykırı uygulamasına dayanak olarak gösterdiği 'Bar pavyon gibi içkili mekanlara çocuklar giremez' maddesidir. Bir polis, böyle bir resturantının kapısını açıp da, buranın bara, pavyona, meyhaneye benzemediğini anlamıyorsa derhal masa başı göreve belki de polislik dışı mesleğe kaydırılmalıdır. Bunu anlamak için polis olmaya gerek de yoktur. Konu da çözümlendi. Görevi kötüye kullanma suçu oluşunca, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü de tepki gösterdi. Gereği yapılacaktır. Suç duyurusunda bulunduk. Ankara valisi gerekli soruşturmanın açıldığını bildirdi. İş yargıya intikal etti."

"SİYASET ÜSTÜ SİYASET YAPIYORUZ"

Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu, adının Kayseri'den yeni dönemde milletvekili adayı olarak anılmasıyla ilgili soruya ilişkin, "Bu benim için isminin geçmesi büyük bir onurdur. Benim atalarım bu toprağa hizmet ettiler. Siyaset se, ben şu anda Türkiye'nin en etkili barosunun başkanı olarak şu anda hukukun üstünlüğünü savunmak şeklinde büyük bir siyaset yapıyorum. Üst siyasettin., Siyasi parti siyeseti değildir. Siyaset asla yapmayacağım. Hukukun üstünlüğünden dolayı tarafım" diye yanıtladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'İnsan Hakları Savaşçısıyız' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement