İş Kurumu 500 Personel Alacak - Son Dakika
Son Dakika Logo
Güncel

İş Kurumu 500 Personel Alacak

İş Kurumu 500 Personel Alacak
14.06.2009 08:45

Türkiye İş Kurumu, 109 Hizmet Biriminde Çalışmak Üzere 500 Sözleşmeli Personel Alacak.

Kriz döneminde uygulayacağı aktif işgücü politikaları ve toplum yararına çalışma programlarıyla yaklaşık 3.8 milyon işsiz için umut kapısı olan Türkiye İş Kurumu'nun (İş-Kur), öncelikle kendi istihdam sorununu çözmesi gerekecek. Bu çerçevede harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ilk etapta Türkiye genelinde faaliyet gösteren 109 hizmet biriminde çalışmak üzere 500 sözleşmeli personel alacak. Aktif İşgücü Programları'nın güçlendirilmesi için İl İstindam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nın etkinliğinin artırılması gerekecek.

İşsizlikle mücadele çerçevesinde açıklanan "Aktif İşgücü Programı'nda" etkin bir rol üstlenecek olan İş-Kur'un, öncelikli kendi istihdam sorununu çözmesi gerekecek. ANKA'nın edindiği bilgiye göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın onay vermesi halinde İş-Kur'a ilk etapta Türkiye genelinde 81 il müdürlüğü ile 28 şube müdürlüğünde çalışmak üzere 500 sözleşmeli personel alacak. Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan İstihdam Paketi'nin yasalaşma süreci içinde personel alımı için duyuruya çıkmayı planlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ÖSYM tarafından düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda başarılı olma şartı arayacak. Bu arada Aktif İşgücü Programları'nın güçlendirilmesi için İl İstindam ve Mesleki Eğitim Kurulları'nın etkinliğinin artırılması da gerekecek. Geçen yıl çıkarılan İstihdam Paketi çerçevesinde "İl istihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları"nı güçlendirme yoluna giden hükümet, yeni açıklanan istihdam paketinde söz konusu kurullara "hangi projelerin desteklenece, hangi alanda mesleki eğitim verileceğiyle" ilgili büyük sorumluluk vermesi nedeniyle bu süreci hızlandıracak. Ayrıca özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilerek, sistemin tıkanmasının önüne geçilmeye çalışılacak.

-İSTİHDAM KURUMUNDA TÜRKİYE'DE 2 BİN 520 KİŞİ, ALMANYA'DA 100 BİN KİŞİ ÇALIŞIYOR-

İşsizlik oranı yüzde 8 olan Almanya'nın istihdam kurumunda 100 bin kişi çalışırken, şubat ayı işsizlik rakamı yüzde 16.1'i bulan ve resmi rakamlara göre işsiz ordusu 3 milyon 800 bini aşan Türkiye'nin kamu istihdam kurumu olan İş-Kur'da yalnızca 2 bin 520 kişi istihdam ediyor. Mart ayında açıklanan işsizlik verisi yüzde 7.4 olan İngiltere'de istihdam bürosunda 68 bin kişi, işsizlik oranı yüzde 8.8 olan Fransa'da ise 45 bin kişi istihdam ediyor.

İşsizlik rakamları açısından Avrupa'nın lideri olan ve nüfusu 40 milyon civarında bulunan İspanya'da ise istihdam bürosunda 3 bin 500-4 bin kişinin istihdam ediyor. Nüfusu İstanbul'dan az olan İsveç'in istihdam bürosunda 10 bin kişi, yine nüfusu İstanbul kadar olan Bulgaristan'da 3 bin 500-4 bin kişi çalışıyor. Küresel ekonomik kriz nedeniyle artan işsizlik sorunuyla mücadele etmek için hem işgücü piyasalarına yönelik tedbirler açıklayan bu ülkeler, hem de istihdam bürolarının teknik altyapısını, hem de çalışan sayısını artırma yoluna gidiyor.

-İSTİHDAM KURUMLARI KRİZDE ALTYAPISINI VE KADROSUNU GÜÇLENDİRDİ-

Hırvatistan'da geçen ay sonunda düzenlenen ve 45 kamu istihdam kurumunun üst düzeyde temsil edildiği toplantıda, kriz nedeniyle ülkelerin aldığı tedbirlerin gündeme getirildi. 45 ülke temsilcisinin katıldığı toplantıda hükümetlerin öncelikli aldığı tedbirlerin başında küresel ekonomik kriz nedeniyle hedef kitleleri artan kamu istihdam kurumlarının personel sayısının artırılması ve bilgi işlem altyapısını güçlendirilmesi oldu. Hırvatistan, Avusturya ve Almanya'da Türkiye'nin uyguladığı "Kısa Çalışma Ödeneği" benzeri uygulamaların, kriz döneminde hayata geçirildiği, ilave istihdam gerçekleştirilen şirketlere mali destekler verildiği öğrenildi. Küresel kriz nedeniyle işsizlik sigortası ödeneklerini miktar ve süresinde değişiklikler yapılırken, kendi işini kurmaya yönelik projeler geliştirildi. Yatırımların önündeki bürokratik engeller gözden geçirilerek kaldırıldı. Arjantin ve Japonya'da kamusal altyapının geliştirilmesine yönelik programlar uygulandı. İngiltere ve Yeni Zelanda'da iş başında eğitim ve staj uygulamalarını gündeme alıp, işini kaybedenlere yönelik tedbirler alındı.(ANKA)

(HGS/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel İş Kurumu 500 Personel Alacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement