İtalya-İngiltere Başbakanlarının Görüşmesi - Son Dakika
Güncel

İtalya-İngiltere Başbakanlarının Görüşmesi

İtalya-İngiltere Başbakanlarının Görüşmesi

İtalya Başbakanı Mario Monti, konuk ettiği İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa Birliği'nin (AB) 2014-2020 yıllarındaki bütçesi konusunda farklı yaklaşımlar sergiledi.

14.11.2012 01:22

İtalya Başbakanı Mario Monti, konuk ettiği İngiltere Başbakanı David Cameron ile Avrupa Birliği'nin (AB) 2014-2020 yıllarındaki bütçesi konusunda farklı yaklaşımlar sergiledi.

Başkent Roma'daki Başbakanlık Sarayı Chigi'de gerçekleşen iki liderin görüşmesinin ana temasını, AB'nin 2014-2020 yılları arasındaki bütçesi oluşturdu. Basın toplantısına her iki liderin, bütçe konusundaki görüş ayrılıkları damgasını vurdu.

Monti ve Cameron ikilisi, görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ev sahibi başbakan Mario Monti, "Bugün, gelecek hafta Avrupa Konseyi'nde ele alınacak 2014-2020 yılları arasındaki bütçe konusunda görüştük. Bu noktada, İtalya ve İngiltere'nin pozisyonlarının mükemmel derecede aynı olduğunu söyleyemeyiz ancak ortak noktalar da mevcut tabii ki. Örneğin, bütçenin ekonomik büyüme ve rekabetçi kalkınma odaklı olması gibi" dedi.

Monti, İtalya'nın geleceğe yönelik verimliliğin amaçlandığı daha az kesintili bir bütçeyi desteklediğini belirtirken, Cameron İngiltere olarak buna katılmadıklarını kaydetti.

David Cameron, "Bütçe konusunda, İtalya ile aynı yaklaşıma sahip değiliz. Biz, AB bütçesini artıramayız. AB kendi imkanlarıyla yaşamayı öğrenmek zorunda" ifadesini kullandı.

27 üyeli AB'de 17 üyenin ortak para birimi olan avro, ikilinin görüşmesinde ele alınan temalardan biri olurken, İtalya Başbakanı Monti, avro için, "İtalya olarak hiçbir zaman avrodan çıkmayı düşünmedik. Eğer, avroda olmasaydık düşük istihdam olurdu" derken, İngiliz mevkidaşı Cameron da "İngiltere, Avro Bölgesi üyesi değildir. Hiçbir zaman da Avro Bölgesi'ne girme gibi bir niyeti yoktur. Avroya girmeme hakkımız var ama avronun da başarılı olmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Başbakanı Monti, görüşmelerinde Suriye konusunu da değerlendirdiklerini, özellikle bu ülkedeki insani durumun kendilerini endişelendirdiğini, bununla birlikte Katar'ın başkenti Doha'da oluşturulan Suriye muhalefetinin yeni yapısını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. Monti, rejime karşı oluşturulan bu yapıyı ekonomik açıdan desteklediklerini de sözlerine ekledi.

İngiltere Başbakanı Cameron, basın toplantısında, kendisinin de 2011 yılında tatil yaptığı bölge olan Toskana'da son 3 gündür devam eden kötü hava koşulları ve bunun neden olduğu selde 4 kişinin yaşamını yitirmiş olması sebebiyle bölge halkına dayanışmasını ve taziyelerini de dile getirdi.

Cameron, bir gazetecinin, İngiltere'de bugün şartlı salıverilen, Ürdün'de, Amerikalı ve İsrailli turistlere yönelik terör saldırıları planlamakla suçlanan Filistin asıllı Ürdün vatandaşı Müslüman din adamı Ebu Katada hakkındaki son gelişmeleri hatırlatması üzerine, "Ben, bu adamın halen bizim ülkemizde büyük bir yer tutuyor olmasından bıktım. Ülkemiz için tehdit olarak gördüğümüz o kişinin, orada olmaya hakkı yoktur" yanıtını verdi.

Muhabir: Barış Seçkin

Yayıncı: Tarkan Demir - ROMA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya-İngiltere Başbakanlarının Görüşmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement