İzmir'deki "Twitter Davası" - Son Dakika
Güncel

İzmir'deki "Twitter Davası"

İzmir\'deki "Twitter Davası"

İzmir'deki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29 kişinin yargılanmasına devam edildi.

14.07.2014 12:57

İzmir'deki Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istenen 29 kişinin yargılanmasına devam edildi.

İzmir 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan 29 sanıktan Seray Y, Egemen Ç, Irmak K. ve avukatları ile gözlemci sıfatıyla Uluslararası Af Örgütü üyeleri Andrew Gardner ve Johannes von Ahlefled katıldı.

Hakim Abdulkadir Certel, sanıklara yargılama sonunda ceza almaları halinde CMK'daki "Hükmün açıklanmasının geri bırakılması" maddesinin uygulanıp uygulanmaması konusunda muvafakatlarını sordu.

Seray Y. ve Egemen Ç. muvafakat ettiklerini belirtirken, Irmak K. ve diğer sanıkların avukatları daha sonra beyanda bulunacaklarını söyledi.

Sanık avukatlarından Hatice Hande Atay, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Kerem Altıparmak'ın hazırladığı 30 sayfalık "mütalaa"yı mahkemeye sundu.

Atay, mütalaanın mahkemece kabul edilmesini ve hazırlayan öğretim üyelerinin tanık olarak dinlenilmesini talep etti.

Hakim Certel, "mütalaa"nın kabulüne, ancak "genel ve hukuki konularda bilirkişiden rapor ve görüş alınmayacağı"ndan tanık olarak dinlenilmeleri talebinin reddine, sanık Efecan K. hakkındaki yakalama kararının devamına, sanıklara CMK'nın 231. maddesiyle ilgili beyanda bulunmaları için süre verilmesine karar verdi.

6545 sayılı yasanın 28 Haziran'da yürürlüğe girdiğini, yasa gereği sulh ceza mahkemelerinin kapatılarak dosyaların asliye ceza mahkemelerine devredileceğini hatırlatan Certel, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından bu konuda yapılacak yetkilendirmenin bekleneceğini belirterek duruşmayı erteledi.

Dava konusu

İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı gelişmeler sonrasında İzmir'de 5 Haziran 2013 günü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin düzenlediği operasyonda, insanları yasa dışı davranmaya teşvik eden tweetler attıkları iddiasıyla 38 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 29'u hakkında, 7 ay süren incelemenin ardından "Halkı kanunlara uymamaya tahrik" iddiasıyla 3'er yıl hapis cezası istemiyle dava açılmış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da davaya "mağdur" sıfatıyla katılma talebi mahkemece kabul edilmişti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'deki 'Twitter Davası' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement