Kıbrıslı Müzakerecilerin Atina ve Ankara'yı Ziyaretleri - Son Dakika
Güncel

Kıbrıslı Müzakerecilerin Atina ve Ankara'yı Ziyaretleri

Kıbrıslı Müzakerecilerin Atina ve Ankara\'yı Ziyaretleri

Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özersay, Atina temaslarını "tarihi" olarak niteledi.

27.02.2014 17:57

Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Doç. Dr. Kudret Özersay, Atina temaslarını "tarihi " olarak niteledi.

Özersay, Yunanistan Dışişleri Bakanılığı Genel Sekreteri Anastasios Mitsialis ile yaptığı görüşmenin ardında basına açıklamalarda bulundu.

Görüşmeleri "iyi ve yararlı" olarak değerlendiren Özersay, "Kapsamlı çözüm müzakereleri bağlamında Atina'ya bu ziyareti gerçekleştirdik. Biz bunu bir müzakere olarak görmüyoruz ama sağlıklı bir diyaloğun başlangıcı olarak görüyoruz. Bugün yaklaşık 5 saatlik bir görüşmemiz oldu. Yemekte de çalışmalarımızı sürdürdük. Neredeyse bütün konuları ele aldık. Bir görüş alışverişi oldu, çünkü bu sürecin değişik aşamaları var. Müzakere sürecinin bir aşamasında Türkiye, Yunanistan İngiltere ve başka bazı aktörler de devreye girecek " diye konuştu.

Özersay, şöyle devam etti:

"Yaptığımız temaslar ve diyaloglar bir hazırlıktır ve bu noktada daha fazla bir şey söyleyemem. Zaten görüşmenin içeriğini konuşmak da doğru olmaz. Ancak rahatlıkla şunu söyleyebilirim, bir takım önyargılar hep oldu, bunların aşılması için diyalogu başlatmak için geç bile kaldık, aslında keşke çok daha önce doğrudan doğruya birbirimizle böyle bir diyalog geliştirmiş olsaydık. Ama nihayetinde bilinmesi gereken bir şey var, Kıbrıs sorununu  çözecek olan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıs Rumlardır. Kıbrıslı Rumların asıl muhatabı Kıbrıslı Türklerdir, çünkü gelecekte ikimiz birlikte bir ortaklık kuracağız, tabii ki başka aktörler de vardır, garantör devletler başta gelir ama esasen iki toplumun iradesinin bir araya gelmesi  ile bu sorun çözümlenecek. Bugünkü toplantıyı son derece yararlı, verimli bulduk"

Bir sonraki toplantının ne zaman yapılacağı yönündeki soru üzerine Özersay, " Bir tarih üzerinde anlaşılmadı ama sanıyorum bütün tarafların bu konuda uzlaşması gerekiyor ve taraflar buna olumlu bakacaklar" dedi.

Toplantının beklentilerinin ilerisinde olduğunu söyleyen Özersay, Rum müzakereci ile ne zaman görüşeceğini şimdilik bilmediğini söyledi.

Özersay, toplantıda sürprizlerin olup olmadığı yönündeki soruya da "Sürpriz olan şey, bir toplantı öncesinde konuşacağınız şeyleri önceden açıklamamaktır, sürprizi o şekilde algılayın, biz konuşmamız gereken her şeyi  konuştuk, düşüncelerimizi  aktardık, Yunanistan'dan görüşlerini aldık, bu toplantı bizzat tarihi bir toplantıdır" şeklinde yanıtladı. - Atina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kıbrıslı Müzakerecilerin Atina ve Ankara'yı Ziyaretleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement