Kuantum Bilmecesi - Son Dakika
Güncel

Kuantum Bilmecesi

Kuantum Bilmecesi

Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Felsefe ve Kültür Derneği günümüz popüler konularından biri olan kuantum fiziği hakkında bir konferans düzenledi.

16.04.2013 08:22

Atom altı dünyada parçacıkların nasıl hareket ettiğinin anlatıldığı konferansı dernek üyelerinden Müh. Fahri Keleş aktardı.

KÜÇÜK DÜNYALARIN BÜYÜK FİZİĞİ

Ne ilginçtir ki evrenin bilinen her yerinde geçerli olan ve uzun yıllar üzerinde çalışılmış olan fizik kanunları atomun içine girdiğimizde geçerliliğini yitiriyor. Müh. Fahri Keleş'in sunduğu konferansta atom altı parçacıkların nasıl hareket ettiği, bu hareketlerin bizim alıştığımız dünyadan ne kadar farklı olduğu konularını, bugüne kadar bu konularla ilgili yapılmış olan "Çift Yarık- Schrödinger'in kedisi-Tanrı parçacığı" deneyi gibi pek çek bilimsel deneyleri, katılımcılara aktardı: Atom altı parçacıklar, bir tanecik gibi hareket etmesi beklenirken, tıpkı bir su dalgası gibi yayılarak hareket ettiği tespit ediliyor. İşin ilginç yanı şudur ki, gözlemci devreye girdiğinde aynı parçacık aynı koşullarda bir tanecik gibi hareket ediyor. Ve işte bu durum bir çok spekilasyonun oluşmasına neden oluyor. Henüz cevaplanmamış bir çok soru var. Aslında büyük bir olasılıklar evreninde yaşıyoruz. Yaptığımız seçimlerle inşa ettiğimiz bir dünya. Bilimsel bakış açısı kişisel hayatlarımızda da pencereler açmaya seçimlerimizi daha bilinçli yapmaya yardım edecektir.

Konferans sonunda Dernek Başkanı Emel Tokuyan, konuşmacıya teşekkür ederek çiçek takdim etti. Emel Tokuyan "Biliyoruz ki tüm bilimler ve sanatlar felsefenin içinden çıkmıştır. Biz sanat bilim ve felsefenin birbirini ve dolayısıyla insanı beslediğini unuttuk biraz. Sadece bildiklerimizle yetinmek kısır döngüye sebep oluyor çoğu kez. Araştırmak ise yeni bakış açıları ve kapılar açıyor. Bilim de sanat da felsefe de merakla başlar. 'İnsan küçük evrendir' Evreni ve insanı tanımak için felsefe dizi seminerlerimize, merak eden, araştırmayı ve uygulamayı seven herkesi, davet ediyoruz".19 Nisan cuma saat 20.00'de "Sen Değişirsen, Dünya Değişir" konferansımıza bekliyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Kuantum Bilmecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement